Skip to content

Mikä on langaton N-verkko?

3 de heinäkuu de 2021

Wireless N on nimi langattomalle tietokoneverkolle, joka tukee 802.11n Wi-Fi -yhteyttä. Yleisiä langattomien N-laitteiden tyyppejä ovat verkkoreitittimet, langattomat tukiasemat ja pelisovittimet.

Miksi sitä kutsutaan langattomaksi N: ksi?

Termi Wireless N tuli yleiseen käyttöön vuodesta 2006 lähtien, kun verkkolaitteiden valmistajat alkoivat kehittää 802.11n-tekniikkaa sisältäviä laitteistoja. Kunnes 802.11n-teollisuusstandardi oli viimeistelty vuonna 2009, valmistajat eivät voineet oikeutetusti väittää tuotteitaan 802.11n-yhteensopiviksi. Vaihtoehtoiset termit Draft N ja Wireless N keksittiin erottamaan nämä varhaiset tuotteet. Langaton N pysyi käytössä myöhemmin, jopa täysin yhteensopivien tuotteiden kohdalla, vaihtoehtona Wi-Fi-standardin numeeriselle nimelle.

Kuinka nopea langaton N on?

Kun Wireless N aloitti ensimmäisen kerran, se oli parannus edellisiin Wireless G- ja Wireless B -standardeihin verrattuna. Se oli käytännössä pakollinen päivitys, varsinkin kun laajakaistan nopeus kasvoi. Langaton N voi saavuttaa teoreettisen kaistanleveyden 300 Mbps. Myöhemmin Wireless N -laitteet käyttivät useita antenneja saavuttaakseen korkeammat hinnat. Kukaan ei kuitenkaan vertaa myöhempien Wi-Fi-sukupolvien nopeuksiin. Vertailun vuoksi, langattoman AC: n, joka seurasi Wireless N: tä, teoreettinen enimmäisarvo on 1 Gbps / antenni, enintään 5 Gbps: n ja 7 Gbps: n välillä. Viimeisin iterointi, Wireless AX, joka tunnetaan paremmin nimellä Wi-Fi 6, nopeuttaa enintään noin 11 Gbps.

Mitä Wireless N voi tehdä?

Vaikka Wireless N jää jälkeen seuraajistaan, se ei ole täysin kykenemätön. Wireless N pystyy käsittelemään yleisimpiä käyttötarkoituksia, mukaan lukien videoiden suoratoisto. Langaton N, 300 Mbps, riittää vakiotarkkuuden ja joidenkin teräväpiirtovideoiden suoratoistoon. Voit katsella Netflixiä, YouTubea tai kuunnella musiikkia Spotifyssa hienosti. Ongelmat alkavat, kun haluat tehdä nämä asiat useilla laitteilla tai jos verkossa on liian monta laitetta kerralla. Wi-Fi 5 ja Wi-Fi 6 rakennettiin tietoisena siitä, että ihmiset yhdistävät yhä enemmän laitteita, ja suoratoisto- ja älylaitteet lisääntyivät. Joten nämä on suunniteltu käsittelemään enemmän yhteyksiä kuin Wireless N. Tämän seurauksena näet, että Wireless N hidastuu, kun liität enemmän laitteita. Suoratoisto yhteen tai kahteen laitteeseen toimii hyvin. Lisää lisää, niin näet puskuroinnin ja viiveen. Myöskään pelaaminen Wireless N: n kautta ei todennäköisesti ole hieno liike.

Onko kannattavaa käyttää langatonta N-tietokonetta?

Lyhyesti sanottuna, ei. Ainoa syy valita Wireless N on sen hinta. Standardi on melko vanha, joten kaikki langattomat N-laitteet ovat suhteellisen halpoja. Kuitenkin myös langaton AC (Wi-Fi 5). Langattomia verkkolaitteita on saatavilla melkein kaikkialla kohtuulliseen hintaan. Langattoman N: n huomattava päivitys tekee valinnasta selvän. Jos sinulla on langaton N-laite, kannattaa harkita päivitystä. Olet ehkä huomannut yhteyden hidastuvan ajan myötä. Langattoman AC: n laskevat kustannukset tekevät siitä lähes kaikkien saataville, ja päivitys on kivutonta johtuen Wireless AC: n yhteensopivuudesta ennen sitä tulleiden standardien kanssa.