Skip to content

Mikä on langaton tukiasema?

16 de kesäkuu de 2021

Langattomat tukiasemat (AP tai WAP) ovat verkkolaitteita, joiden avulla Wi-Fi-laitteet voivat muodostaa yhteyden kiinteään verkkoon. Ne muodostavat langattomat lähiverkot (WLAN). Tukiasema toimii langattomien radiosignaalien keskuslähettimenä ja vastaanottimena. Yleiset langattomat tukiasemat tukevat Wi-Fi-yhteyttä ja niitä käytetään kodeissa, julkisissa Internet-hotspotissa ja yritysverkoissa langattomien mobiililaitteiden sijoittamiseksi. Tukiasema voidaan liittää kiinteään reitittimeen tai erilliseen reitittimeen.

Mihin WAP: ää käytetään?

Erilliset tukiasemat ovat pieniä fyysisiä laitteita, jotka muistuttavat läheisesti kodin laajakaistareitittimiä. Kotiverkkoon käytetyissä langattomissa reitittimissä on laitteistoon sisäänrakennetut tukiasemat ja ne toimivat erillisten AP-yksiköiden kanssa. Kun käytät tablettia tai kannettavaa tietokonetta verkossa, laite kulkee joko laitteiston tai sisäänrakennetun tukiaseman kautta päästäksesi Internetiin muodostamatta yhteyttä kaapelilla. Useat kuluttajien Wi-Fi-tuotteiden tavarantoimittajat valmistavat tukiasemia, joiden avulla yritykset voivat toimittaa langatonta yhteyttä missä tahansa, missä he voivat käyttää Ethernet-kaapelia tukiasemasta langalliseen reitittimeen. AP-laitteisto koostuu radiolähettimistä, antenneista ja laiteohjelmistoista. Wi-Fi-hotspotit käyttävät yleensä yhtä tai useampaa langatonta tukiasemaa tukemaan Wi-Fi-kattavuusaluetta. Yritysverkot asentavat myös tukiasemia tyypillisesti toimistoalueilleen. Vaikka useimmissa kodeissa tarvitaan vain yksi langaton reititin, jossa on sisäänrakennettu tukiasema fyysisen tilan peittämiseksi, yritykset käyttävät usein monia. Optimaalisten sijaintien määrittäminen tukiasemien asennuksille voi olla haastava tehtävä myös verkon ammattilaisille, koska tilat on peitettävä tasaisesti luotettavalla signaalilla.

Käytä Wi-Fi-tukiasemia

Jos nykyinen reititin ei sovi langattomiin laitteisiin, mikä on harvinaista, verkkoa voidaan laajentaa lisäämällä langaton AP-laite verkkoon toisen reitittimen lisäämisen sijaan. Yritykset voivat asentaa AP-sarjan toimistorakennuksen peittämiseksi. Tukiasemat mahdollistavat Wi-Fi-infrastruktuuritilan verkkoyhteyden. Vaikka Wi-Fi-yhteydet eivät teknisesti vaadi tukiasemien käyttöä, ne mahdollistavat Wi-Fi-verkkojen skaalautumisen suuremmille etäisyyksille ja asiakkaiden määrälle. Nykyaikaiset tukiasemat tukevat jopa 255 asiakasta, kun taas vanhat tukevat vain noin 20. Tukiasemat tarjoavat myös silloitusominaisuuden, jonka avulla paikallinen Wi-Fi-verkko voi muodostaa yhteyden muihin kiinteisiin verkkoihin.

Tukiasemien historia

Ensimmäiset langattomat tukiasemat olivat aikaisempia kuin Wi-Fi. Proxim Corporation (Proxim Wirelessin kaukainen sukulainen) valmisti ensimmäiset tällaiset laitteet, nimeltään RangeLAN2, vuodesta 1994. Tukiasemat saivat valtavirran käyttöönoton pian sen jälkeen, kun ensimmäiset Wi-Fi-kaupalliset tuotteet ilmestyivät 1990-luvun lopulla. Soitettuaan WAP-laitteet aikaisempina vuosina teollisuus alkoi käyttää niitä AP: n sijasta WAP: n sijasta (osittain sekaannusten välttämiseksi langattomien sovellusten kanssa), vaikka jotkin tukiasemat ovat langallisia laitteita. Viime vuosina älykkään kodin virtuaaliassistentit ovat olleet laajalti käytössä. Näitä ovat esimerkiksi Google Home ja Amazon Alexa, jotka sopivat langattomaan verkkoon aivan kuten tietokoneet, mobiililaitteet, tulostimet ja muut oheislaitteet: langattoman yhteyden kautta tukiasemaan. Ne mahdollistavat ääniohjatun vuorovaikutuksen Internetin kanssa ja ohjaavat kotiin liittyviä laitteita, kuten valoja, termostaatteja, sähkölaitteita, televisioita ja muuta, kaikkea tukiaseman mahdollistaman Wi-Fi-verkon kautta.