Skip to content

Mikä on langaton USB?

3 de heinäkuu de 2021

Langaton USB on eräänlainen langaton tiedonsiirto, jolla on yleensä lyhyen kantaman ja suuri kaistanleveys. Sitä käytetään yleisesti tietokonehiirissä ja näppäimistöissä tarjoamaan enemmän mukavuutta kustannuksella, kun tarvitaan sisäinen virtalähde, kuten paristot. Langatonta USB: tä kutsutaan joskus nimellä ’WUSB’, mutta se tunnetaan yleisemmin nimellä Certified Wireless USB. Sertifioitu langaton USB ei ole toinen nimi Bluetoothille, koska ne ovat erilaisia ​​verkkoprotokollia.

Kuinka langaton USB toimii

Langaton USB toimii kuten tavallinen USB (Universal Serial Bus), mutta ilman kuparijohtoa, joka toimii väliliittimenä. Jos signaalit ja tiedot lähetetään tavallisesti kuparijohtoja pitkin, langaton USB-sovitin (joko osana hiirtä, näppäimistöä tai kuulokkeita) muuttaa sen sijaan signaalit radioaalloiksi. Suurin osa langattomista USB-näppäimistöistä toimii 2,4 GHz: n radiotaajuudella.

Kun painat näppäimistön näppäintä, kyseinen signaali lähetetään radioaaltona vastaanottimelle, kun se sitten muuntaa radioaallon signaalin tiedoksi, jota tietokone voi käyttää. Nämä tiedot lähetetään laitteen ohjaimelle ja puretaan ja puretaan sitten käyttöjärjestelmälle. Tarkkoja syötteitä vaativissa tehtävissä (kuten pelaaminen) langattomat laitteet ovat joskus paheksuttavia. Minkä tahansa langattoman USB-laitteen viive on yleensä 8-16 millisekuntia USB-laitteiden vakiona olevan 125 Hz: n äänestystaajuuden vuoksi. Monet langatonta USB-liitäntää käyttävät laitteet vaativat pienen lähetin-vastaanottimen toimiakseen tietokoneen kanssa. Yleensä lähetin-vastaanotin kytketään USB Type-A -porttiin (suorakulmion muotoinen) ja kommunikoi oheislaitteen kanssa tällä tavalla sen sijaan, että käyttäisi tietokoneeseesi rakennettua Wi-Fi-yhteyttä.

Langattomien USB-laitteiden tyypit

Langattomia USB-laitteita on neljä päätyyppiä:

  • Langattomat hiiret
  • Langattomat näppäimistöt
  • Langattomat kuulokkeet
  • Langattomat USB-keskittimet

Langattomat kuulokkeet toimivat hieman eri tavalla kuin langattomat hiiret ja näppäimistöt niiden lähettämän datan vuoksi. Vaikka langattomat hiiret ja näppäimistöt lähettävät olennaisesti binääridataa tai sarjaa 1 ja 0, äänidata on monimutkaisempi ja vaatii siten enemmän dekoodaamista. Nämä toimivat yleensä myös 2,4 GHz: n taajuudella ja mahdollistavat liikkumisen jopa noin 30 metrin päähän vastaanottimesta. Toinen laitetyyppi on langaton USB-keskitin. Langaton USB-keskitin mahdollistaa USB-laitteiden jakamisen koko verkossa. Se tekee tämän luomalla USB-Wi-Fi-silta; toisin sanoen se muuntaa liitettyjen USB-laitteiden signaalit signaaliksi, jonka kaikki muut verkon laitteet voivat lukea. Langattoman USB-keskittimen käytön haittapuoli on, että kaikki keskittimeen kytketyt laitteet on kytkettävä suoraan USB-kaapelilla. Keskittimen langaton osa viittaa vain sen kykyyn muodostaa yhteys Wi-Fi-yhteyden kautta. USB-laitteita on muitakin, mutta useimmilla on erikoistuneita käyttötarkoituksia, jotka eivät koske keskimääräisiä käyttötapauksia. Hiiret, näppäimistöt, kuulokkeet ja keskittimet ovat yleisimpiä tyyppejä, ja ne kattavat 95% kaikista USB-laitteista.

Langattoman USB-yhteyden nopeus

Viimeinen USB-muistissa pidettävä näkökohta on sen nopeus. USB 2.0 on vanhempi (ja yleisempi vanhemmissa laitteissa) yhteystyyppi. USB 3.0 on uudempi tyyppi, joka on huomattavasti nopeampi. USB 3.0: sta on tullut yleinen standardi, joka nähdään usein uudemmissa langattomissa laitteissa.