Skip to content

Mikä on levykeasema?

3 de toukokuu de 2021

Levykeasema on tietokonelaitteisto, joka lukee tietoja ja kirjoittaa tietoja pienelle levylle. Yleisin levykeasema on 3,5 tuuman asema, jota seuraa muiden kokojen joukossa 5,25 tuuman asema. Levyke oli ensisijainen tapa siirtää tietoja tietokoneiden välillä ja varmuuskopioida tiedostoja ulkoisesti, 1900-luvun lopulta aina 2000-luvun alkuun saakka. Suurimmaksi osaksi levykeasema on nyt täysin vanhentunut.

Sabrentin ulkoinen USB 1,44 Mt levykeasema.
Sabrent
Tämä vanhempi tallennuslaite on korvattu muilla kannettavilla laitteilla ja sisäänrakennetulla tietokonelaitteistolla paitsi siksi, että ne ovat yleisempiä ja siksi yhteensopivia muiden laitteiden kanssa, myös siksi, että ne pystyvät ja voivat tallentaa paljon enemmän tietoa. DVD-, CD- ja Blu-ray-levyille käytetty optinen levyasema on yksi yleisesti käytetty laitteisto, joka on korvannut levykeaseman.

Levykeasema tunnetaan myös nimellä

Levykeasemaa käytetään myös muilla nimillä, kuten levykeasema, levyasema, levyke, levykeasema, 3,5 ”ja 5,25” asema.

Tärkeitä tietoja levykeasemasta

Vaikka levykeasemat ovat edelleen osa joistakin olemassa olevista tietokoneista, levykeasemat ovat olennaisesti vanhentuneita, korvattuina edullisilla flash-asemilla ja muilla kannettavilla media-asemilla. Levykeasema ei ole enää vakiovaruste uusissa tietokonejärjestelmissä. Perinteiset levykeasemat, jotka asennetaan tietokoneen koteloon, ovat yhä vähemmän saatavilla. Tyypillisesti paras vaihtoehto levykkeen käyttämiseen tietokoneessa, jolla ei ole sellaista, on ulkoinen, todennäköisesti USB-pohjainen, kuten yllä olevassa kuvassa. USB-levykeasemat ovat tietokoneen kanssa USB-portin kautta ja toimivat samalla tavalla kuin muut irrotettavat tallennuslaitteet, kuten ulkoiset kiintolevyt ja flash-asemat.

Levykeaseman fyysinen kuvaus

Perinteinen 3,5 tuuman levykeasema on noin muutaman korttipakan kokoinen ja painoinen. Jotkin ulkoiset USB-versiot ovat vain hieman suurempia kuin levykkeet itse. Levykeaseman etuosassa on paikka, johon levy voidaan asettaa, ja pieni painike sen poistamiseksi. Perinteisen levykeaseman sivuilla on valmiiksi poratut kierteitetyt reiät, jotka on helppo asentaa 3,5 tuuman asemapaikkaan tietokoneen kotelossa. Asennus on mahdollista myös suurempaan 5,25 tuuman asemapaikkaan, jossa on 5,25-3,5 kiinnike. Levykeasema on asennettu siten, että sen liitännät ovat tietokoneen sisäpuolella ja levyn paikka on ulkopuolella. Perinteisen levykeaseman takaosassa on portti tavalliselle kaapelille, joka yhdistetään emolevyyn. Tässä on myös liitäntä virtalähteestä. Ulkoisella levykeasemalla on vain kaikki tarvittavat liitännät sen kytkemiseksi tietokoneeseen, yleensä USB Type-A -liittimellä varustettu kaapeli. Virta ulkoiselle levykeasemalle saadaan USB-liitännästä.

Levykkeet ja uudemmat tallennuslaitteet

Levykkeellä on hämmästyttävän pieni määrä tietoa verrattuna uusempiin tekniikoihin, kuten SD-kortteihin, flash-asemiin ja levyihin. Suurin osa levykkeistä voi tukea vain 1,44 Mt tietoa, joka on pienempi kuin keskimääräinen kuva tai MP3! Pieneksi, 8 Gt: n USB-asemaksi mahtuu 8192 Mt, mikä on yli 5600 kertaa levykkeen kapasiteetti. Lisäksi 8 Gt on alhaalla kannettavan tallennustilan suhteen. Joissakin todella pienissä USB-asemissa voi olla jopa 512 Gt tai jopa 1 Tt tai enemmän, mikä osoittaa kuinka vanhentunut levyke todella on. Jopa SD-kortit, jotka mahtuvat puhelimiin, kameroihin ja tabletteihin, ovat jopa 512 Gt ja suurempia. Monissa pöytätietokoneissa ja kannettavissa tietokoneissa on levyasema ohjelmistojen asennuslevyjen, DVD-videoiden, musiikki-CD-levyjen, Blu-ray-elokuvien jne. Lataamiseen tai polttamiseen. CD-levyllä voi olla 700 Mt tietoa, tavallisella DVD-levyllä 4,7 Gt ja Blu-ray Levy pystyy hallitsemaan 128 Gt: aa enemmän, jos se on nelikerroksinen levy. Sisäiset asemat on vähitellen poistettu kannettavista tietokoneista USB-liitettyjen ratkaisujen hyväksi. Vaikka ei ole oikeudenmukaista verrata tällaisia ​​vanhentuneita tekniikoita nykyajan tekniikoihin, voi silti olla hauskaa huomata, että jotkut BD-levyt voivat tallentaa lähes 100 000 kertaa tiedot, jotka voidaan laittaa 1,44 Mt levykkeelle.