Skip to content

Mikä on linssisuodatin?

2 de toukokuu de 2021

Kameran linssisuodatin on ylimääräinen lasikappale (tai joskus muovia), joka on asennettu kameran linssin päähän (päätä kohti kohdetta) muuttamaan linssin läpi kulkevaa valoa kuvakennoon. DSLR-kameroissa linssisuodattimia käytetään erilaisten tehosteiden saavuttamiseen. Tässä on, mitä sinun pitäisi tietää erityyppisistä valokuvasuodattimista.

Mikä on linssisuodatin?

Kameran linssisuodatin voi olla kirkas, harmaa, porrastettu tai useita eri värejä. Niitä käytetään muuttamaan valoa, joka kulkee linssin läpi kuvakennoon, ja niitä käytetään useisiin tehosteisiin. Alun perin valokuvaussuodattimia käytettiin elokuvavalokuvauksessa mustavalkoisen valokuvan parantamiseksi. Lisäämällä erivärinen suodatin valokuvaaja voisi lisätä syvyyttä, parantaa kontrastia ja vähentää valon heijastusta, joka voi pilata kuvan. Nykyaikaiset linssisuodattimet toimivat edelleen DSLR-kameroiden kanssa, mutta monissa DSLR-kameroissa on ominaisuuksia, jotka on rakennettu kuvaustiloihin, kameran asetuksiin ja jopa laitteiden todellisiin laitteistoihin, jotka suorittavat monia samoja toimintoja. Joten, ei ole epätavallista, että digitaalikuvaajat käyttävät linssisuodattimia ehdottomasti luoviin parannuksiin ja muutoksiin ”tavallisissa” valokuvissa.

Kameran linssisuodattimien tyypit

Linssisuodattimet ovat kahta muotoa: neliö tai pyöreä. Neliönmuotoiset suodattimet on suunniteltu liukumaan kiinnikkeeseen, joka ruuvataan kameran linssin etuosaan, välittömästi ulkolinssin eteen. Sitten voit valita haluamasi suodattimen, työntää sen suodattimen kiinnikkeeseen ja aloittaa kohteen kuvaamisen. Neliönmuotoiset kameransuodattimet voivat olla hieman halvempia kuin pyöreät suodattimet, koska yhtä suodinsarjaa voidaan käyttää monen kokoisten linssien kanssa. Jotkut valokuvaajat pitävät myös neliömäisiä suodattimia monipuolisempina, koska voit jättää suodattimen kiinnikkeen kameraan ja lisätä tai poistaa suodattimia tarpeen mukaan. Yleisimmät linssisuodattimet, joita todennäköisesti kohtaat, ovat pyöreät suodattimet. Nämä suodattimet ruuvataan kameran linssin etuosaan (olettaen, että objektiivissa on ruuvikierteitä – muutamissa DSLR-linsseissä ei ole näitä kierteitä). Näiden suodattimien kohdalla ongelma voi olla se, että tarvitset eri koon jokaiselle omistamallesi erikokoiselle linssille. Esimerkiksi, jos omistat 35 mm: n linssin, jossa on 57 mm: n eturengas, sinulla on oltava 57 mm: n suodattimet. Jos lisäät sarjaan 18 mm: n objektiivin, jossa on 67 mm: n eturengas, sinun on ostettava toinen sarja suodattimia, jotka sopivat suurempaan eturenkaaseen. Yksi tapa, jolla jotkut valokuvaajat kiertävät ostamalla useita pyöreitä suodattimia, on ostaa suodattimia, jotka sopivat suurimpaan omistamaansa objektiiviin, ja käyttää sitten askelrenkaat rakentaa pienempiä linssejä, jotta ne sopivat. Tämä saavutetaan pinoamalla suodatinrenkaat – kiertämällä ne olennaisesti toisiinsa, kunnes on pää, joka sopii kameran linssiin ja pää, joka sopii suurempaan linssisuodattimeen. Riippumatta siitä, haluatko käyttää neliö- vai pyöreitä linssisuodattimia, löydät suuren määrän näistä suodattimista, joista jokainen suorittaa oman tehtävänsä. Esimerkiksi yksi neuvoja, jotka saatat saada aikaisin, on aina käyttää UV-suodatinta (ultraviolettisuodatinta). UV-suodattimien on tarkoitus auttaa vähentämään kuvien sumeita tai harmaita heittoja, ja jotkut valokuvaajat pitävät sitä aina kiinni objektiivissaan suojaamaan objektiivia. Useimmilla markkinoilla olevilla DSLR-kameroilla on kuitenkin mekanismit, jotka estävät tämän tapahtumisen. Joten todellisuudessa UV-suodattimet eivät yleensä ole tarpeen. Yksi valokuvauksen yleinen nyrkkisääntö on: mitä enemmän lasia asetat kuvakennon ja kuvan kohteen väliin, sitä enemmän on menossa pieleen. Uuden lasikerroksen lisääminen voi vähentää valon määrää, joka saavuttaa tunnistimen ja aiheuttaa kuvien liian tumman. Tämä lisäsuodatin voi myös tuoda esiin joukon muita tehosteita, joita ei ole, kun et käytä sitä, joten on aina mahdollista ottaa testikuvia, kun lisäät uuden suodattimen varmistaaksesi, että saat haluamasi ilmeen saavuttaa.

Mihin valokuvasuodattimia käytetään?

Aikaisemmin mainitun UV-suodattimen lisäksi on olemassa muutamia erityyppisiä suodattimia käytettäväksi sekä digitaalikameroissa että elokuvakameroissa. Näitä muita linssisuodattimia ovat:

 • Polarisoivat suodattimet
 • ND (neutraali tiheys) -suodattimet
 • Muuttuvat tai pyöreät ND-suodattimet (kutsutaan myös asteittaisiksi tai liukuvärisuodattimiksi)
 • Värilliset suodattimet
Koldunova_Anna / Getty Images
Kaikkien näiden erityyppisten suodattimien kanssa voi olla hämmentävää, minkä tyyppistä suodatinta millä ehdoilla tulisi käyttää. Tässä on nopea erittely siitä, mihin kutakin suodatintyyppiä käytetään:

 • Polarisaatio: Aivan kuten aurinkolasien polarisointi, polarisoivat linssisuodattimet voivat auttaa vähentämään heijastuksia ja parantamaan kuvien värisävyä. Polarisoivien suodattimien haittana on kuitenkin se, että ne voivat pestä taivaan, mikä tarkoittaa, että et saa syvyyttä, joka usein liittyy täydellisiin pilviin. Polarisoivat suodattimet vähentävät hyvin häikäisyä, ja niitä käytetään usein maisema- ja ulkotiloissa.
  • Pyöreät polarisointisuodattimet: Polarisoivien suodattimien osajoukko on pyöreitä polarisointisuodattimia. Nämä suodattimet suorittavat saman toiminnon kuin tavallinen polarisointisuodatin, mutta ne voidaan säätää täydellisen väripopin ja häikäisyn vähentämiseksi. Lisää vain suodatin ja käännä sitä, kunnes kuva näyttää täsmälleen haluamallasi tavalla. Yksi haittapuoli on, että nämä suodattimet voidaan helposti kaataa tai siirtää, kun liikutat kameraa ympäriinsä, mikä tarkoittaa, että sinun on ehkä säädettävä ne usein, jotta suodatin pysyy täydellisessä asennossa.
 • ND (neutraali tiheys) -suodattimet: ND-suodattimien tarkoituksena on vähentää linssiin tulevan valon määrää kuvakennoon. Joten näitä suodattimia käytetään usein erittäin kirkkaissa olosuhteissa, myös auringonnousun ja auringonlaskun aikana, kun valokuvaaja haluaa saada kiinni niistä hetkistä, jolloin taivas on tulipalossa. Nämä värit voivat olla erittäin kirkkaita, mikä johtaa yksityiskohtien menetykseen lopullisessa kuvassa; ja ND-suodatin voivat auttaa vähentämään tätä yksityiskohtien menetystä (jota kutsutaan usein kuvan räjähdykseksi). Valokuvaajat käyttävät myös ND-suodattimia, kun he haluavat luoda pitkän valotuksen kuvia tai lyhentää suljinnopeutta kirkkaassa ympäristössä. ND-suodattimia on saatavana useina ’pimeinä’, ja ne on yleensä merkitty ND # -merkillä (missä # on numeroa vastaava). Esimerkiksi ND8-suodatin vähentää noin ⅛ linssin läpi kuvasensoriin kulkevasta valosta. Avaimenperä on, että ND-numeroinnissa mitä pienempi numero, sitä vähemmän valoa se päästää sisään. Joten ND1-suodatin näyttää melkein mustalta ja päästää hyvin vähän valoa kuvakennoon.
  • Pyöreä / muuttuva neutraali tiheys: Pyöreät tai muuttuvat ND-suodattimet ovat ND-suodattimien osajoukko, jossa suodatin on tosiasiallisesti asteittainen tai pimeyden kaltevuus kasvaa ja laskee. Sen sijaan, että vaihdat ND-suodattimia joka kerta, kun haluat mennä tummemmaksi tai vaaleammaksi suodattimen kanssa, voit yksinkertaisesti kääntää pyöreää ND-suodatinta, kunnes haluttu vaikutus saavutetaan.
 • Värilliset suodattimet: Värilliset suodattimet ovat hieman takaisku elokuvavalokuvaukseen. Elokuvavalokuvaajat käyttivät erivärisiä (punaisia, sinisiä, vihreitä, keltaisia, oransseja) suodattimia mustavalkoisia valokuvia ottaessaan kuvan syvyyden lisäämiseksi, koska värin poistaminen kuvasta voi vähentää syvyyttä osoittavaa kontrastia ja varjostusta. Eri värit lisäävät tai vähentävät harmaan sävyjä, joita voidaan käyttää kaapattavan valokuvan saavuttamiseen. Värillisiä suodattimia käytetään myös luovassa valokuvauksessa taiteellisesti valettujen värien lisäämiseksi.

Värivalokuva suodattimet eristetty valkoisella pohjalla.

aquatarkus / Getty Images
Jotkut valokuvasuodattimet voidaan pinota erilaisten tehosteiden saavuttamiseksi. Voit esimerkiksi pinota polarisaatio- ja ND-suodattimia tai pinota eri tasoisia ND-suodattimia pimeämmäksi, jos kuvaat erittäin kirkkaissa olosuhteissa ja tarvitset lisävalaistuksen vähennystä.

Mistä tiedän, mitä kameran linssisuodatinta käytetään?

Jos et vieläkään tiedä, milloin kutakin erityyppistä linssisuodatinta käytetään (ja ehkä vaikka olisitkin), parasta mitä voit tehdä, on ottaa esimerkkivalokuvia kullakin suodatintyypillä, jotta näet miten ne muuttuvat kuvasi. Tässä on muutama mielessä pidettävä vinkki:

 • Halvat suodattimet eivät ehkä toimi yhtä hyvin kuin korkealaatuisemmat suodattimet. Jotkut halvat suodattimet voivat aiheuttaa vinjetointia ja värinmuutoksia tai aiheuttaa melua kuvaan. Muista tehdä tutkimuksesi ennen kuin ostat kameran linssisuodattimia ja valitse hyvälaatuiset suodattimet. Hyvä nyrkkisääntö on, että suodattimen tulisi maksaa noin 10 prosenttia sen objektiivin hinnasta, johon sitä käytät.
 • Jotkut kameran linssisuodattimilla saavutettavissa olevista vaikutuksista voidaan saavuttaa myös jälkituotannossa käyttämällä ohjelmia kuten Photoshop tai Gimp. Kokeile käyttää suodatinta ja käyttää muokkausohjelmaa jälkituotannossa nähdäksesi, mikä vaikutus pidät eniten.
 • Linssisuodattimet voivat suojata linssin etulasia jos ammut äärimmäisissä olosuhteissa. Jos aiot kiivetä kivillä, hiekkaisilla tai märillä alueilla tai paljon maahan, linssisuodatin auttaa suojaamaan kameran linssin etuosaa lialta, pölyltä, naarmuilta ja jopa näiltä odottamattomilta räjähdyksiltä. Se ei todennäköisesti ole hyvä syy pitää suodatin kiinni kamerassasi koko ajan, mutta joissakin olosuhteissa saatat olla kiitollinen, jos teet niin.