Skip to content

Mikä on makro-objektiivi?

2 de toukokuu de 2021

Makro-linssi on mikä tahansa linssi, joka pystyy suurentamaan kohteen vähintään 1: 1-toistosuhteeksi, joka kuvaa todellisen kohteen kohteen ja kuvan koon välistä suhdetta mitattuna anturilla. Makro-objektiivit tunnetaan erittäin lähikuvauksen mahdollistamisesta, jota usein kutsutaan ”makrokuvaksi”. Tämän saavuttamiseksi linssillä on yleensä oltava hyvin pieni vähimmäispolttoväli, jotta esine saadaan fyysisesti lähelle linssiä ja anturia. Tämä tekee makro-objektiivista ihanteellisen lähikuvaukseen ja asetelmaan. Jotkut voivat jopa vaihtaa osumaa tuottamaan kauniita muotokuvia.

Getty Images / Denniro

Makro-objektiivin suurennus- ja lisääntymissuhde

Jotkut makro-objektiivit pystyvät luomaan kuvia, jotka ovat suurempia kuin todellisessa maailmassa, jota useimmissa teknisissä eritelmissä kutsutaan ”suurennussuhteeksi”. Kun otetaan huomioon suurennus, kerroin, joka on suurempi kuin 1x, osoittaa, että kuva voi näyttää suuremmalta kuin todellisen maailman esine kyseisen kertojan asteikolla. Jotkut zoomauslinssit, joita markkinoidaan sisältämään ”makro” -ominaisuuksia, voivat saavuttaa vain 1: 1 ja vain erittäin kapealla leikkauksella polttovälin. Muut tarkoitukseen rakennetut makro-objektiivit voivat saavuttaa enemmän kuin yhden suurennuksen koko polttovälillä. Yleiskäyttöisten makro-objektiivien suurin suurennuskerroin on 1x tai 1: 1-toistosuhde. Nämä linssit ovat suosituimpia ”makro” -tarjouksia, joten on tärkeää tarkistaa suurennusarvot. Erityiskäyttöiset makro-objektiivit voivat saavuttaa vaikuttavia suurennusalueita, mutta eivät ole tämän ominaisuuden ansiosta yhtä hyödyllisiä yleiskäyttöön tarkoitetuissa valokuvissa. Nyrkkisääntönä on, että jos makro-objektiivi voi saavuttaa suurennuskertoimen, joka on suurempi kuin 1x, kuten 2x (2: 1) tai suurempi, se sopii parhaiten omistettuun makrotyöhön. Suurempien suurennussuhteiden edellyttämän erikoistuneen optiikan ansiosta kyseinen linssi ei välttämättä ”kytke osumaa” yleiskäyttöön tarkoitetuksi linssiksi yhtä helposti.

Makroa koskevia yleisiä väärinkäsityksiä

Teknisestä määritelmästä huolimatta sanaa ”makro” käytetään runsaasti valokuvamarkkinoinnissa ja verkkokeskusteluissa. Kun ihmiset käyttävät tätä sanaa, he saattavat kuvata lähikuvaa, lyhyttä polttoväliä, objektiivia, jolla on makrotyyli, tai aitoa makro-objektiivia. Ei ole mitään tapaa sanoa varmasti, paitsi kontekstissa. Tästä huolimatta makro-objektiivilla ymmärretään yleensä mitä tahansa objektiivia, joka pystyy äärimmäisiin lähikuviin. Mainoksissa noudatetaan tarkemmin sääntöjä. Koska valmistajia voidaan nostaa kanne, jos he piileskelevät mainoksissa, lakiasiainosastot seuraavat tarkasti teknisten termien tarkkaa määritelmää. Kun näet sanan ”makro” mainoskopiossa, analysoi sen tarkkaa merkitystä. Kuvailevatko he todellista linssiä, joka pystyy toistamaan suhteita, jotka lähestyvät 1: 1, tai jotain muuta tuotteen ominaisuutta? Huolellinen lukeminen voi auttaa tekemään heidän aikomuksestaan ​​selvän.

Makro-objektiivin ominaisuudet

Visuaalinen vaikutus voi olla hätkähdyttävä ja muukalainen. Koska makro-linssit ”rikkovat” 1: 1-kopiosuhteen, pienet esineet voidaan siepata valtavan yksityiskohtaisesti, mikä tarjoaa tarkemman kuvan kuin silmäsi yksin. Tämä vaikutus avaa makrokuvien vaikuttavan yksityiskohdan. Yksityiskohdat voidaan tehdä suuremmiksi kuin ne todellisuudessa näyttävät, mikä tarjoaa ainutlaatuisen näkökulman mikrotason maailmaan. Makro-linssien optinen muotoilu vaatii myös erittäin tarkat etäisyydet. Lähin polttoväli on yleensä välillä 30 cm – noin 10 tuumaa – kauempana kuin useimmat muut linssit. Tämä sallii äärimmäisen lähikuvan ja mahdollistaa laajennuksen, johon useimmat makro-objektiivit voivat päästä. Suurin osa tarkoitukseen rakennetuista makro-objektiivista on kiinteän pituinen teleobjektiivi, mutta zoomausobjektiivit voidaan rakentaa myös makro-tarkennusalueella. Vaikka makro-linssit eivät vaadi tiettyä polttoväliä, kohtuullisen teleobjektiivin optiset ominaisuudet tuottavat yleensä toimivimman makro-objektiivin. Makro-linssien optiset vaatimukset tarkoittavat, että maksimiaukot ovat yleensä pienempiä kuin vastaavanlaatuiset päälinssit. Useimpien laadukkaiden makro-objektiivien suurin aukko on noin f / 2,8, samanlainen kuin puhelimen zoomausobjektiivien. Pidemmän polttovälin ansiosta makro-objektiivit vaativat yleensä vähintään 1/125 suljinnopeuden. Kameran tärinän välttämiseksi makro-objektiivi vaatii usein voimakkaan valaistuksen tai jalustan terävän valotuksen saavuttamiseksi.

Jatkoputket vs. makro-objektiivit

Helpoin tapa luoda makro-linssi on pidentää linssin takaosan ja anturin tason välistä etäisyyttä. Tämä tuottaa suuremman kuvapiirin ja lisää kuvan näennäiskokoa anturitasolla. Vaikka tämä ei teknisesti luo makro-objektiivia, se tuottaa visuaalisesti samanlaisen vaikutuksen ”rajaamalla” optisesti objektiivin heittämää kuvaa samalla tavalla kuin rajausanturikamera sieppaa vain täysikokoisen objektiivin kuvan keskikohdan ympyrä. Tämä tapahtuu tyypillisesti äärettömyyden keskittymisen kustannuksella. Vaikka objektiivisi voi kohdistaa kohteisiin, jotka ovat lähempänä objektiivin tasoa, se ei myöskään salli objektiivin saavuttaa suurinta tarkennusetäisyyttä äärettömällä tarkennuksella. Makrokuvauksen jatkoletkut eivät sisällä lasia tai optiikkaa, joten ne ovat halpoja ja helppoja valmistaa. Nämä halvat, kevyet lisävarusteet tarjoavat riittävästi joustavuutta tutkia tyyliä tekemättä suuria taloudellisia investointeja. Tämän seurauksena nämä jatkoletkut tarjoavat helpon pääsyn makrokuvaukseen useimmille käyttäjille. Jos vaikutus on mielenkiintoinen ja käytännön rajoitukset kannattavia, hyötyt todennäköisesti todellisista makrokykyisistä linsseistä. Ottaen huomioon, että nämä ovat tyypillisesti kalliita ja suhteellisen epäsuosittuja, et ehkä halua sijoittaa ennen kuin olet varma, että se sopii työtyyliisi ja kiinnostaviin aiheisiisi. Siitä huolimatta kaikki paitsi erikoistuneimmat makro-objektiivit voivat toimia erittäin suorituskykyisinä teleobjektiivina. He saattavat maksaa makro-ominaisuuksista hitaammalla maksimiaukolla, mutta makro-objektiivin optiikka ei ole periaatteessa ristiriidassa minkäänlaisen valokuvan kanssa. Heidän lähietäisyytensä ei sulje pois niiden käyttöä muissa valokuvaustyypeissä, ja 100 mm: n makropolttoväli voi tehdä kykenevän muotokuvaobjektiivin. On viisasta tutkia makrokuvaus vuokraamalla makro-objektiivi tai käyttämällä joitain jatkoletkuja. Jos tulokset ovat mielestäsi houkuttelevia, tutustu tyyliin, kunnes laitteidesi rajoitukset alkavat tuntea sinua. Siinä vaiheessa on järkevää sijoittaa makro-objektiiviin, joka poistaa kaikkein turhauttavimmat rajoitukset.