Skip to content

Mikä on näppäimistö?

2 de toukokuu de 2021

Näppäimistö on tietokonelaitteisto, jota käytetään tekstin, merkkien ja muiden komentojen syöttämiseen tietokoneeseen tai vastaavaan laitteeseen. Vaikka näppäimistö on ulkoinen oheislaite työpöytäjärjestelmässä (se istuu päätietokoneen kotelon ulkopuolella) tai on ”virtuaalinen” taulutietokoneessa, se on olennainen osa koko tietokonejärjestelmää. Microsoft ja Logitech ovat todennäköisesti suosituimpia fyysisiä näppäimistövalmistajia, mutta myös monet muut laitevalmistajat tuottavat niitä.

Näppäimistön fyysinen kuvaus

Lifewire / Nusha Ashjaee
Nykyaikaiset tietokonenäppäimistöt on mallinnettu klassisten kirjoituskoneiden näppäimistöjen mallin mukaan ja ovat edelleen hyvin samanlaisia. Monia eri näppäimistöasetteluja on saatavana ympäri maailmaa (kuten Dvorak ja JCUKEN), mutta suurin osa englanninkielisistä näppäimistöistä on QWERTY-tyyppisiä. Muilla kielillä on erilaiset oletusmuodot, kuten QWERTZ saksaksi ja AZERT ranskaksi. Useimmissa näppäimistöissä on numeroita, kirjaimia, symboleja, nuolinäppäimiä, jne., Mutta joissakin on myös numeronäppäimistö, lisätoimintoja, kuten äänenvoimakkuuden säätö, laitteen sammuttamiseen tai lepotilaan siirtämiseen tarvittavat painikkeet tai jopa sisäänrakennettu ohjauspallohiiri, jonka on tarkoitus tarjota helppo tapa käyttää sekä näppäimistöä että hiirtä tarvitsematta nostaa kättäsi näppäimistöltä.

Näppäimistöyhteystyypit

Monet näppäimistöt ovat langattomia, ja ne ovat yhteydessä tietokoneeseen Bluetoothin tai radiotaajuusvastaanottimen kautta. Langalliset näppäimistöt yhdistetään emolevyyn USB-kaapelilla USB Type A -liittimen avulla. Vanhemmat näppäimistöt muodostavat yhteyden PS / 2-yhteyden kautta. Kannettavien tietokoneiden näppäimistöt ovat tietysti integroituja, mutta teknisesti niitä pidettäisiin ”langallisina”, koska ne ovat siten yhteydessä tietokoneeseen. Sekä langattomat että langalliset näppäimistöt tarvitsevat tietyn laiteohjaimen, jotta niitä voidaan käyttää tietokoneen kanssa. Normaalien, kehittyneiden näppäimistöjen ohjaimia ei yleensä tarvitse ladata, koska ne ovat jo käyttöjärjestelmässä. Tabletit, puhelimet ja muut tietokoneet, joissa on kosketusliitäntä, eivät usein sisällä fyysisiä näppäimistöjä. Useimmilla on kuitenkin USB-liitäntöjä tai langattomia tekniikoita, jotka mahdollistavat ulkoisten näppäimistöjen liittämisen. Kuten tablet-laitteissa, käytännöllisesti katsoen kaikissa nykyaikaisissa älypuhelimissa on näyttönäppäimistö, joka avautuu tarvittaessa. Kannettavissa tietokoneissa ja netbookeissa on sisäänrakennetut näppäimistöt, mutta tablet-laitteiden tapaan niissä voi olla USB-liitännällä liitettyjä ulkoisia näppäimistöjä.

Pikanäppäimet

Vaikka useimmat meistä käyttävät näppäimistöä melkein joka päivä, on monia näppäimiä, joita et todennäköisesti käytä tai ainakaan ole varma miksi käytät niitä. Alla on esimerkkejä näppäimistön painikkeista, joita voidaan käyttää yhdessä uuden toiminnon muodostamiseksi.

Muokkausnäppäimet

Joitakin avaimia, jotka sinun tulisi tuntea, kutsutaan muokkausavaimiksi. Näet todennäköisesti joitain näistä vianetsintäoppaista täällä sivustollani; Control-, Shift- ja Alt-näppäimet ovat muokkausnäppäimiä. Mac-näppäimistöt käyttävät muokkausnäppäiminä Optio- ja Komentonäppäimiä. Toisin kuin tavallinen avain, kuten kirjain tai numero, muokkausnäppäimet muuttavat toisen näppäimen toimintaa. Säännöllinen toiminto 7 avain on esimerkiksi syöttää numero 7, mutta jos pidät Siirtää ja 7 näppäimiä samanaikaisesti, ampersandimerkki (&) tuotetaan. Jotkin muokkausavaimen vaikutuksista voidaan nähdä näppäimistöllä näppäiminä, joilla on kaksi toimintoa, kuten 7 avain. Tällaisilla näppäimillä on kaksi toimintoa, joissa ylin toiminto aktivoidaan Siirtää avain. Ctrl-C on luultavasti tuttu pikanäppäin. Sitä käytetään kopioimaan jotain leikepöydälle, jotta voit liittää sen Ctrl-V-yhdistelmällä. Toinen esimerkki muokkausnäppäinyhdistelmästä on Ctrl-Alt-Del, jota voidaan käyttää sammuttamaan, kirjautumaan ulos, käyttämään Tehtävienhallintaa, käynnistämään tietokone uudelleen ja paljon muuta. Näiden näppäinten toiminta ei ole yhtä ilmeistä, koska ohjeita sen käytöstä ei ole annettu näppäimistöllä kuten 7 avain on. Tämä on yleinen esimerkki siitä, kuinka muokkausnäppäinten käyttäminen voi tuottaa vaikutuksen, jota kukaan näppäimistä ei voi suorittaa yksinään muista riippumatta.

Alt-F4 on toinen pikanäppäin. Tämä sulkee hetkessä käyttämäsi ikkunan. Olitpa Internet-selaimessa tai selaat kuvia tietokoneellasi, tämä yhdistelmä sulkee välittömästi sen, johon olet keskittynyt.

Windows-avain

Vaikka Windows-avaimen (aloitusavain, lippuavain, logonäppäin) yleinen käyttö on Käynnistä-valikon avaaminen, sitä voidaan käyttää moniin eri asioihin. Win-D on yksi esimerkki tämän avaimen käytöstä työpöydän nopeaan näyttämiseen / piilottamiseen. Win-E on toinen hyödyllinen, joka avaa nopeasti Resurssienhallinnan. Microsoftilla on laaja luettelo Windowsin pikanäppäimistä. Win + X (avaa tehokäyttäjävalikon) on suosikkimme. Joissakin näppäimistöissä on ainutlaatuiset näppäimet, jotka eivät toimi samalla tavalla kuin perinteiset näppäimistöt. Esimerkiksi TeckNet Gryphon Pro -pelinäppäimistö sisältää 10 näppäintä, jotka voivat tallentaa makroja.

Näppäimistön asetusten muuttaminen

Windowsissa voit muuttaa joitain näppäimistön asetuksia, kuten toistoviive, toistonopeus ja vilkkumisnopeus, Ohjauspaneelista. Voit tehdä lisäasetuksia näppäimistöön käyttämällä kolmannen osapuolen ohjelmistoja, kuten SharpKeys. Tämä on ilmainen ohjelma, joka muokkaa Windows-rekisteriä muokkaamaan yhden avaimen toiseen tai poistamaan yhden tai useamman avaimen kokonaan käytöstä. SharpKeys on erittäin hyödyllinen, jos puuttuu näppäimistöavain. Esimerkiksi, jos sinulla ei ole Enter-näppäintä, voit uudestaan ​​käyttää Caps Lock -näppäintä (tai F1-näppäintä jne.) Enter-toimintoon poistamalla olennaisesti edellisen avaimen kyvyt palauttaa jälkimmäisen avaimen. Sitä voidaan käyttää myös avainten kartoittamiseen verkko-ohjaimiin, kuten Päivitä, Takaisin, jne. Microsoft Keyboard Layout Creator on toinen ilmainen työkalu, jonka avulla voit nopeasti muuttaa näppäimistön asettelua. Pienellä pienellä kalalla on hyvä selitys ohjelman käyttämisestä.