Skip to content

Mikä on objektiivin suojus?

2 de toukokuu de 2021

Linssinsuojus on muovi- tai metallikiinnike, joka menee DSLR-kameran linssin päähän vähentämään häikäisyä, jota tietyt valonlähteet voivat aiheuttaa kameran linsseissä.

Miksi käyttää linssinsuojusta?

Jotkut aloittelevat valokuvaajat uskovat, että näillä kiinnityksillä ei ole juurikaan tarkoitusta, mutta kun olet käyttänyt linssinsuojusta oikein, näet sen eron valokuvassa. Kameran linssistä heijastuva valo voi näkyä valokuvissasi häikäisynä, valopiireinä tai outoina valonheijastuksina kuvassa. Joissakin tapauksissa valokuvaajat haluavat kaapata tämän häikäisyn taiteellisiin tarkoituksiin, mutta jos se ei ole sinun tarkoitus, häikäisys voi aiheuttaa valokuviesi huuhtoutumisen pienellä kontrastilla. Tuloksena on kuva, joka ei ole niin terävä kuin saatat haluta sen olevan.

@mauriciothomsen kautta Twenty20
Linssinsuojus voi estää häikäisyn, mikä tuo kuvan tarkennukseen paremmin ja lisää kontrastia, mikä saa mustan näyttämään olevan enemmän mustaa kuin harmaata.

Ulkovalokuva, jossa ei ole objektiivin heijastusta.

@KaiMitt kautta Twenty20

Linssisuojusten tyypit

Linssinsuojuksia on kahta erilaista tyyppiä, joita käytetään erityyppisiin linsseihin – laajakulma tai pitkä kantama. Jokainen näistä erilaisista hupuista on suunniteltu hieman eri tavalla, ja ne saattavat olla mukana ostamassasi objektiivissa. Jos linssissäsi ei ollut linssinsuojusta, voit ostaa ne erikseen paikallisesta kamerakaupasta ja jopa Amazonista. Kameran valmistajan tarjoamaa linssinsuojusta ei tarvitse ostaa. Nämä voivat olla kalliita, ja Amazonin kaltaisten jälleenmyyjien kautta löytämät halvemmat versiot suorittavat saman tehtävän.

  • Terälehtien tai kukkien linssisuojus (kutsutaan myös tulppaaniksi): Nämä linssinsuojukset muistuttavat tulppaania, aaltomaiset reunat linssisuojuksen ulkoreunan ympärillä. Terälehden huppeja käytetään laajakulmalinssien tai täysikokoisten linssien kanssa, ja ne on usein suunniteltu kullekin tietylle linssille. Näiden linssien muotoilu, jossa on leikatut tai lovetut sivut, on tarkoitettu varmistamaan, että linssinsuojus ei estä kameran linssiä. Jos rajaat kuvaa ja huomaat, että objektiivin huppu näkyy kehyksessä, voit usein kiertää sitä yhteen tai toiseen suuntaan siirtääksesi sitä, jotta objektiivin suojus ei näy kehyksessä. On syytä tehdä tutkimusta löytääksesi linssisi huppu, joka on suunniteltu juuri sinun linssillesi, sen sijaan, että ostat yhden terälehden hupun, jonka aiot vaihtaa linssien välillä.
  • Sylinterimäinen linssisuojus tai putkimainen linssisuojus: Nämä linssinsuojukset ovat muodoltaan sylinterimäisiä, ja ne on suunniteltu käytettäviksi pitkän kantaman linssien, kuten prime- tai teleobjektiivien, kanssa. Sylinterimäisessä linssisuojuksessa ei ole aaltomaista veistosta, joka on terälehden hupulla, koska se ei ole välttämätöntä. Prime- ja teleobjektiivien tarkennusalue on kapeampi, joten linssinsuojus ei todennäköisesti häiritse kuvaa kehystettäessä, mutta se voi olla välttämätöntä käytettäessä tällaista linssiä häikäisyn estämiseksi, joka muuten saattaa pilata valokuvan.

Mihin linssinsuojusta käytetään?

Kuten aiemmin mainittiin, linssinsuojuksen päätarkoitus on estää valoa, joka voi heijastua kameran linssin ulkolasiin ja aiheuttaa häikäisyä kuvassa. Tämä valo voi myös saada kuvasi näyttämään pestyiltä ja vähentämään kuvan kontrastia – molemmat ongelmat, jotka linssinsuojus ratkaisee. Jos olet koskaan suojannut silmiäsi kädellä tai lippalakilla, tiedät kuinka linssinsuojukset toimivat. Ne estävät vain häikäisevän valon osumisen objektiiviin. Ne eivät vähennä kuvan valotusta. Linssinsuojuksen käytön lisäetuna on, että se voi toimia myös linssisi suojana. Tietenkään se ei ole yhtä hyvä kuin suojata linssisi linssinsuojuksella, mutta linssinsuojuksen luonne – se ulottuu linssin ulkolasin ulkopuolelle – suojaa kolhuilta, otsalta ja jopa sormenjäljiltä . Monet valokuvaajat kokevat myös, että linssinsuojuksen käyttö kentällä kuvattaessa on välttämätöntä kuvien laadun ja kameran linssin turvallisuuden varmistamiseksi.

Milloin linssinsuojusta käytetään

Hyvä tapa selvittää, tarvitsetko objektiivinsuojusta kuvaamisen yhteydessä, on ajatella valoa, jossa kuvaat. Jos otat muotokuvia voimakkaalla taustavalolla, objektiivin huppu voi varmistaa, että otat riittävän kontrastin, jotta pääkuvasta tulisi erottuva. Saatat tarvita sitä myös kuvattaessa ulkona tai jopa studion valaistustilanteessa. Milloin tahansa käytät valonlähdettä, joka voi aiheuttaa objektiivin heijastuksen tai häikäisyn, kun haluat linssinsuojuksen. Esimerkiksi, jos olet asettanut kameran ulkopuolisen valaistuksen, valaistuksen edellyttämä sijoitus voi saada sen heijastumaan kameran linssin yli siten, että se aiheuttaa häikäisyä objektiiviin. Tämä on ihanteellinen tilanne linssinsuojuksessa, koska voit ylläpitää haluamasi valaistuksen vaarantamatta valokuvan laatua. Vaihtoehtoisesti, jos kuvaat ulkona auringossa, sinun kannattaa hankkia linssinsuojus, joka vähentää häikäisyä ja estää kuvien näkymisen huuhteluna.

Milloin ei pidä käyttää linssinsuojusta

Yhtä hyödyllinen kuin linssinsuojus, voi myös olla aikoja, jolloin sinun ei pitäisi käyttää sitä. Useimmissa tapauksissa, kun kuvaat sisätiloissa, et tarvitse sitä. On kuitenkin joitain poikkeuksia (kuten yllä oleva studio-valaistusesimerkki), joten muista mitata valaistuksesi ennen kuvaamista. Toinen kerta, kun et todennäköisesti tarvitse linssinsuojusta, on, kun kuvaat ulkona pilvisenä päivänä. Monissa tapauksissa valo mykistetään tarpeeksi, joten sinun ei tarvitse huolehtia häikäisystä. Mutta kuten useimmissa valokuvaustilanteissa, on aina poikkeuksia. Jos olet epävarma, kokeile laukausta sekä objektiivinsuojuksella että selvittämättä, mikä mielestäsi näyttää parhaalta.

Linssisuojusten säilyttäminen

Yksi ongelma, jonka saatat kohdata linssinsuojuksissa, on se, että ne voivat olla isoja ja vaativat lisätallennustilaa kameralaukussa. Monet valokuvaajat haluavat jättää linssinsuojuksen milloin tahansa kuvaamaan, ja voit tehdä sen. Jos huomaat tilanteen, jossa linssinsuojus ei toimi odotetulla tavalla, voit aina ottaa sen pois, kääntää taaksepäin ja laittaa sen takaisin linssille. Tämä saa sen pois tieltä, mutta pitää sen kätevänä, jos tarvitset sitä. Linssinsuojuksen kääntäminen taaksepäin on myös hyvä tapa säilyttää sitä kameralaukussa. Se vie silti enemmän tilaa kuin objektiivi yksinään, mutta vähemmän tilaa kuin jos jätät sen objektiiviin ikään kuin kuvaat.