Skip to content

Mikä on ohjelmisto?

6 de heinäkuu de 2021

Ohjelmisto on yleisesti ottaen joukko ohjeita (joita yleensä kutsutaan koodiksi), jotka sijoitetaan sinun ja laitteen laitteiston väliin, mikä antaa sinun käyttää sitä.

Mikä on tietokoneohjelmisto?

Mutta mikä on tietokoneohjelmisto, oikeastaan? Se on näkymätön osa tietokonejärjestelmää, jonka avulla voit olla vuorovaikutuksessa tietokoneen fyysisten komponenttien kanssa. Ohjelmiston avulla voit kommunikoida älypuhelinten, tablettien, pelilaatikoiden, mediasoittimien ja vastaavien laitteiden kanssa. On tärkeää huomata, että laitteiston ja ohjelmiston välillä on selvä ero. Ohjelmisto on aineeton resurssi. Et voi pitää sitä käsissäsi. Laitteisto koostuu konkreettisista resursseista, kuten hiiret, näppäimistöt, USB-portit, suorittimet, muisti ja tulostimet. Puhelimet ovat laitteistoja. iPadit, Kindles ja Fire-TV-tikut ovat laitteistoa. Laitteisto ja ohjelmisto tekevät yhdessä järjestelmän toimivan.

Ohjelmistotyypit

Vaikka kaikki ohjelmistot ovat ohjelmistoja, päivittäinen ohjelmistokäyttösi tapahtuu todennäköisesti kahdella tavalla: toinen on järjestelmäohjelmisto ja toinen sovelluksena. Windows-käyttöjärjestelmä on esimerkki järjestelmäohjelmistosta, ja se on esiasennettu Windows-tietokoneisiin. Se antaa sinun olla vuorovaikutuksessa fyysisen tietokonejärjestelmän kanssa. Ilman tätä ohjelmistoa et voi käynnistää tietokonetta, päästä Windowsiin ja käyttää työpöytää. Kaikilla älylaitteilla on järjestelmäohjelmisto, mukaan lukien iPhone ja Android-laitteet. Jälleen tämän tyyppinen ohjelmisto on laite, joka käyttää laitetta ja antaa sinun käyttää sitä. Sovellusohjelmistot ovat toista tyyppiä ja koskevat enemmän käyttäjää kuin järjestelmää. Sovellusohjelmisto on mitä teet töissä, pääsy mediaan tai pelata pelejä. Tietokoneiden valmistajat asentavat sen usein käyttöjärjestelmän mukana ja voivat sisältää musiikkisoittimia, toimistopaketteja ja valokuvien muokkaussovelluksia. Käyttäjät voivat myös asentaa yhteensopivia kolmannen osapuolen ohjelmistoja. Esimerkkejä sovellusohjelmista ovat Microsoft Word, Adobe Reader, Google Chrome, Netflix ja Spotify. Ainakin tietokonejärjestelmissä on myös virustorjuntaohjelmia. Lopuksi, sovellukset ovat ohjelmistoja. Windows 8 ja 10 tukevat sovelluksia, kuten kaikki älypuhelimet ja tabletit.

Stand-Alone-ohjelmisto

Monen tyyppisiä ohjelmistoja pidetään erillisinä ohjelmistoina, mikä tarkoittaa, että ohjelmisto ei kuulu nippuun ja että se voi toimia erikseen laitteen muista ohjelmista. Jotkut erilliset ohjelmistot toimivat yksinään flash- tai levyaseman avulla; muut tyypit eivät vaadi Internet-yhteyttä ja luottavat sen sijaan valmistajan levyihin. Jotkin ohjelmistot ovat kuitenkin riippuvaisia ​​käyttöjärjestelmästä tai tarvitsevat pääsyn muihin laitteen ohjelmiin toimiakseen oikein.

Kuka luo ohjelmistoa?

Ohjelmiston määritelmä tarkoittaa, että jonkun on istuttava jonnekin tietokoneen ääressä ja kirjoitettava sen tietokonekoodi. Se on totta; On olemassa riippumattomia koodausasiantuntijoita, insinööritiimejä ja suuryrityksiä, jotka luovat ohjelmistoja ja kilpailevat huomiosi puolesta. Adobe valmistaa Adobe Readerin ja Adobe Photoshopin; Microsoft tekee Microsoft Office Suiten; McAfee valmistaa virustorjuntaohjelmistoja; Mozilla tekee Firefoxia; Apple tekee iOS: n. Kolmannet osapuolet tekevät sovelluksia Windowsille, iOS: lle, Androidille ja muille. Ihmiset kirjoittavat ohjelmistoja kaikkialla maailmassa juuri nyt.

Kuinka hankkia ohjelmisto

Käyttöjärjestelmiin on jo asennettu joitakin ohjelmistoja. Windows 10: ssä on esimerkiksi Microsoft Edge -selain ja sovellukset, kuten WordPad ja Fresh Paint. IOS: ssä on Valokuvat-, Sää-, Kalenteri- ja Kello-sovellukset (ohjelmistot). Jos laitteessasi ei ole kaikkia tarvitsemiasi ohjelmistoja, voit lisätä niitä. Yksi tapa, jolla monet ihmiset lisäävät ohjelmistoja, on ladata ne tietyistä kaupoista. Esimerkiksi iPhonessa ihmiset lataavat sovelluksia App Storesta ja Androidissa ihmiset lataavat sovelluksia Google Playsta. Sovellukset ovat ohjelmistoja, joilla on ehkä ystävällisempi nimi. Toinen tapa lisätä ohjelmistoja tietokoneisiin on fyysinen tietoväline, kuten DVD.