Skip to content

Mikä on oletusyhdyskäytävä verkossa?

1 de toukokuu de 2021

Oletusyhdyskäytävä mahdollistaa yhden verkon laitteiden kommunikoinnin toisen verkon laitteiden kanssa. Jos esimerkiksi tietokone pyytää verkkosivua, pyyntö menee oletusyhdyskäytävän läpi ennen poistumista paikallisverkosta päästäksesi Internetiin. Ajattele oletusyhdyskäytävää välilaitteena paikallisen verkon ja Internetin välillä. Oletusyhdyskäytävä siirtää sisäiset tiedot Internetiin ja takaisin. Useimmissa kodeissa ja pienissä toimistoissa oletusyhdyskäytävä on reititin, joka ohjaa liikenteen paikallisverkosta kaapeli- tai DSL-modeemiin, joka lähettää sen Internet-palveluntarjoajalle (ISP).

Kuinka liikenne liikkuu oletusyhdyskäytävän läpi

Kaikki verkon asiakkaat osoittavat oletusyhdyskäytävälle, joka reitittää liikenteen. Oletusyhdyskäytävälaite siirtää tämän liikenteen paikallisesta aliverkosta muiden aliverkkojen laitteisiin. Oletusyhdyskäytävä yhdistää paikallisen verkon Internetiin, vaikka sisäiset yhdyskäytävät sisällä tapahtuvaa viestintää varten paikallista verkkoa käytetään yritysverkoissa. Sana oletuksena tämä termi tarkoittaa, että se on oletuslaite, jota etsitään, kun tietoja on lähetettävä verkon kautta. Esimerkiksi kotiverkon oletusyhdyskäytävä ymmärtää tietyt reitit, joita on käytettävä siirtääkseen Internet-pyynnöt tietokoneelta ulos verkosta seuraavaan laitteeseen, joka ymmärtää, mitä on tehtävä. Sieltä sama prosessi tapahtuu, kunnes data saavuttaa määränpäänsä. Jokaisen liikenteen kohdatessa verkon oletusyhdyskäytävä välittää tiedot Internetiin ja takaisin tietokoneelle, joka sitä pyysi.

DuKai / Getty Images
Kun liikenne on sidottu muihin sisäisiin laitteisiin eikä paikallisen verkon ulkopuoliseen laitteeseen, pyynnön ymmärtämiseen käytetään oletusyhdyskäytävää, mutta sen sijaan, että lähetettäisiin tietoja verkosta, se osoittaa sen oikeaan paikalliseen laitteeseen. Tämä prosessi ymmärretään lähettävän laitteen pyytämän IP-osoitteen perusteella.

Oletusyhdyskäytävien tyypit

Internet-oletusyhdyskäytävät ovat tyypillisesti kahta tyyppiä:

  • Koti- tai pienyritysverkoissa, joissa on laajakaistareititin Internet-yhteyden jakamiseksi, kotireititin toimii oletusyhdyskäytävänä.
  • Koti- tai pienyritysten verkoissa, joissa ei ole reititintä, kuten puhelinverkkoyhteydellä varustetuissa asunnoissa, oletusyhdyskäytävänä toimii reititin Internet-palveluntarjoajan sijainnissa.

Oletusverkkoyhdyskäytävät voidaan määrittää myös tietokoneella reitittimen sijaan. Nämä yhdyskäytävät käyttävät kahta verkkosovitinta: yksi on kytketty paikalliseen aliverkkoon ja toinen ulkoiseen verkkoon. Joko reitittimiä tai yhdyskäytävätietokoneita voidaan käyttää paikallisten aliverkkojen verkottamiseen, kuten suuryrityksissä.

Oletusyhdyskäytävän IP-osoitteen löytäminen

Sinun on tiedettävä oletusyhdyskäytävän IP-osoite, jos verkkoyhteydessä on ongelmia, tai sinun on tehtävä muutoksia reitittimeen.

  • Microsoft Windowsissa tietokoneen oletusyhdyskäytävän IP-osoitteeseen pääsee komentokehotteen avulla ”ipconfig” -komennolla sekä ohjauspaneelista.
  • MacOS- ja Linux-käyttöjärjestelmissä ”netstat” – ja ”ip route” -komentoja käytetään oletusyhdyskäytävän osoitteen löytämiseen.