Skip to content

Mikä on pääkäynnistyskoodi?

8 de heinäkuu de 2021

Pääkäynnistyskoodi (joskus lyhennettynä nimellä MBC) on yksi pääkäynnistystietueen monista osista. Se suorittaa ensimmäiset tärkeät toiminnot käynnistysprosessissa. Erityisesti tyypillisessä yleisessä pääkäynnistystietueessa pääkäynnistyskoodi kuluttaa 446 tavua 512 tavun pääkäynnistystietueesta – jäljelle jäävää tilaa käyttävät osiotaulukko (64 tavua) ja 2-tavuisen levyn allekirjoitus.

Kuinka pääkäynnistyskoodi toimii

Olettaen, että BIOS suorittaa pääkäynnistyskoodin oikein, pääkäynnistyskoodi luovuttaa käynnistysohjauksen äänenvoimakkuuden käynnistyskoodille, joka on osa käyttöjärjestelmän käynnistyssektoria, kiintolevyn osiossa, joka sisältää käyttöjärjestelmän. Pääkäynnistyskoodia käytetään vain ensisijaisilla osioilla. Ei-aktiivisia osioita, kuten ulkoisen aseman osiot, jotka saattavat tallentaa tietoja, kuten tiedostojen varmuuskopioita, ei tarvitse käynnistää, koska ne eivät sisällä käyttöjärjestelmää ja siksi niillä ei ole syytä pääkäynnistyskoodille. Nämä ovat toimet, joita pääkäynnistyskoodi seuraa Microsoftin mukaan:

  1. Skannaa aktiivisen osion osiotaulukon.

  2. Etsii aktiivisen osion aloitussektorin.

  3. Lataa kopion käynnistyssektorista aktiivisesta osiosta muistiin.

  4. Siirtää ohjauksen käynnistyssektorin suoritettavaan koodiin.

Pääkäynnistyskoodi käyttää osiotaulukosta ns. CHS-kenttiä (aloitus- ja lopetussylinteri-, pää- ja sektorikentät) osion käynnistyssektorin osan löytämiseksi.

Pääkäynnistyskoodivirheet

Tiedostot, joita Windows tarvitsee käynnistykseen käyttöjärjestelmälle, voivat joskus vioittua tai kadota. Pääkäynnistyskoodivirheet voivat johtua mistä tahansa virushyökkäyksestä, joka korvaa tiedot haitallisilla koodeilla, kiintolevyn fyysisiin vaurioihin.

Pääkäynnistyskoodivirheiden tunnistaminen

Yksi näistä virheistä näkyy todennäköisesti, jos pääkäynnistyskoodi ei löydä käynnistyssektoria, mikä estää Windowsia käynnistymästä: Puuttuu käyttöjärjestelmä

type = ”code”> Virheellinen osiotaulukko

type = ”code”> Virhe käyttöjärjestelmän lataamisessa

type = ”code”> MBR-virhe 1

type = ”code”> MBR-virhe 2

type = ”code”> Yksi tapa korjata käynnistysrekisterin virheet on asentaa Windows uudelleen. Vaikka tämä voi olla ensimmäinen ajatuksesi, koska et halua käydä läpi virheen korjaamista, se on melko radikaali ratkaisu. Tarkastellaan muutamia muita, mahdollisesti yksinkertaisempia tapoja korjata nämä ongelmat:

Kuinka korjata pääkäynnistyskoodivirheet

Vaikka voit normaalisti avata komentokehotteen Windowsissa komentojen suorittamiseksi Windowsissa, pääkäynnistyskoodin ongelmat tarkoittavat todennäköisesti sitä Windows ei käynnisty. Näissä tapauksissa sinun on käytettävä komentokehotetta Windowsin ulkopuolelta … Windows 10: ssä, Windows 8: ssa, Windows 7: ssä ja Windows Vistassa voit yrittää korjata pääkäynnistyskoodivirheen rakentamalla uudelleen käynnistysmääritystiedot (BCD) käynnistyskomennolla. Käynnistyskomento voidaan ajaa Windows 10: ssä ja Windows 8: ssa Käynnistyksen lisäasetusten kautta. Windows 7: ssä ja Windows Vistassa voit suorittaa saman komennon, mutta se tehdään järjestelmän palautusasetusten kautta. Windows XP: ssä ja Windows 2000: ssa fixmbr-komentoa käytetään uuden pääkäynnistystietueen rakentamiseen kirjoittamalla pääkäynnistyskoodi uudelleen. Tämä komento on käytettävissä palautuskonsolissa.