Skip to content

Mikä on pääkäynnistystietue (MBR)?

3 de toukokuu de 2021

Pääkäynnistystietue (usein lyhennetty nimellä MBR) on eräänlainen kiintolevyasemalle tai muulle tallennuslaitteelle tallennettu käynnistyssektori, joka sisältää tarvittavan tietokoneen koodin käynnistysprosessin aloittamiseksi. Se luodaan, kun kiintolevy on osioitu, mutta sitä ei löydy sisällä osio. Tämä tarkoittaa, että jakamattomat tallennusvälineet, kuten levykkeet, eivät sisällä pääkäynnistystietuetta. MBR sijaitsee levyn ensimmäisellä sektorilla. Erityinen osoite on Sylinteri: 0, Pää: 0, Sektori: 1. Se lyhennetään yleisesti nimellä MBR. Saatat myös nähdä sen nimeltä pääkäynnistyssektori, sektorin nolla, pääkäynnistyslohkotai pääosion käynnistyssektori.

Mitä Master Boot Record tekee?

Pääkäynnistystietue koostuu kolmesta pääosasta: pääosiointitaulukosta, levyn allekirjoituksesta ja pääkäynnistyskoodista. Tässä on yksinkertaistettu versio roolista, jota se pelaa tietokoneen käynnistyessä:

  1. BIOS etsii käynnistettävää kohdelaitetta, joka sisältää pääkäynnistystietueen.

  2. MBR: n käynnistyskoodi käyttää kyseisen osion taltiokäynnistyskoodia järjestelmän osion tunnistamiseen.

  3. Kyseisen osion käynnistyssektoria käytetään käyttöjärjestelmän käynnistämiseen.

Kuten näette, pääkäynnistystietue on erittäin tärkeä tehtävä käynnistysprosessissa. Ilman tätä erityistä ohjeiden osaa, joka on aina käytettävissä, tietokoneella ei olisi aavistustakaan kuinka käyttöjärjestelmä käynnistetään.

PM-kuvat / Kuvapankki / Getty Images

Kuinka korjata Master Boot Record (MBR) -ongelmat

Pääkäynnistystietueeseen liittyviä ongelmia voi esiintyä useista syistä – ehkä MBR-viruksen kaappaaminen tai fyysisesti vahingoittuneen kiintolevyn aiheuttama vioittuminen. Pääkäynnistystietue saattaa vahingoittua pienellä tavalla tai jopa kokonaan. ”Ei käynnistyslaitetta” -virhe ilmaisee yleensä pääkäynnistystietueongelman, mutta viesti voi olla erilainen tietokoneen valmistajan tai emolevyn BIOS-valmistajan mukaan. MBR-korjaus on suoritettava Windowsin ulkopuolella (ennen kuin se alkaa), koska tietysti Windows ei voi alkaa.

  • Windows 10 ja 8: Vioittunut pääkäynnistystietue voidaan korjata Windows 10: ssä ja Windows 8: ssa bootrec Käynnistyksen lisäasetukset -komento.
  • Windows 7 ja Vista: Vaikka Windows 7 ja Windows Vista tukevat samaa komentoa, sitä käytetään sen sijaan Järjestelmän palautusasetuksista.
  • Windows XP: Windows XP: ssä pääkäynnistystietue voidaan korjata käyttämällä fixmbr-komentoa. Katso ohjeita kohdasta Kuinka korjata käynnistystietue Windows XP: ssä.

Jotkut tietokoneet yrittävät käynnistää levykkeeltä ennen kiintolevyä, jolloin kaikenlainen levykkeellä oleva haitallinen koodi ladataan sitten muistiin. Tämän tyyppinen koodi voi korvata tavallisen koodin MBR: ssä ja estää käyttöjärjestelmän käynnistymisen. Jos epäilet, että virus voi olla syyllinen vioittuneeseen pääkäynnistystietueeseen, suosittelemme käyttämään ilmaista käynnistettävää virustentorjuntaohjelmaa virusten etsimiseen ennen käyttöjärjestelmän käynnistymistä. Nämä ovat kuin tavalliset virustorjuntatyökalut, mutta toimivat myös silloin, kun käyttöjärjestelmä ei.

MBR ja GPT: Mikä on ero?

Kun puhumme MBR: stä ja GPT: stä (GUID-osiotaulukko), puhumme kahdesta eri menetelmästä osiotietojen tallentamiseksi. Näet vaihtoehdon valita toinen tai toinen, kun osioit kiintolevyä tai käytät levyn osiointityökalua. GPT korvaa MBR: n yksinkertaisesti siksi, että sillä on vähemmän rajoituksia. Esimerkiksi MBR-levyn, joka on alustettu 512 tavun yksikön allokointikoolla, enimmäiskoko on hiukan 2 Tt verrattuna 9,3 ZB: hen (yli 9 miljardia TB) jonka GPT-levyt sallivat. Lisäksi MBR sallii vain neljä ensisijaista osiota ja vaatii pidennetty osio rakennetaan pitämään muita kutsutut osiot looginen osiot. Windows-käyttöjärjestelmissä voi olla jopa 128 osiota GPT-asemassa ilman tarve rakentaa laajennettu osio. Toinen tapa, jolla GPT ylittää MBR: n, on kuinka helppoa on toipua korruptiosta. MBR-levyt tallentavat käynnistystiedot yhteen paikkaan, mikä voi helposti vioittua. GPT-levyt tallentavat nämä samat tiedot useina kopioina kiintolevylle, jotta niiden korjaaminen on paljon helpompaa. GPT-osioitu levy voi jopa tunnistaa ongelmat automaattisesti, koska se tarkistaa säännöllisesti virheet. GPT: tä tuetaan UEFI: n kautta, joka on tarkoitettu korvaamaan BIOS.