Skip to content

Mikä on pakattu tiedosto?

30 de huhtikuu de 2021

Pakattu tiedosto on mikä tahansa tiedosto, jonka pakattu attribuutti on päällä. Pakatun määritteen käyttö on yksi tapa pakata tiedosto pienempään kokoon kiintolevytilan säästämiseksi, ja sitä voidaan käyttää muutamalla eri tavalla (joista puhumme alla). Suurin osa Windows-tietokoneista on määritetty oletusarvoisesti näyttämään pakatut tiedostot sinisenä tekstinä normaaleissa tiedostohauissa ja kansioissa.

Kuinka pakkaus toimii?

Joten mitä tiedoston pakkaaminen todella tekee? Pakatun tiedostomääritteen ottaminen käyttöön tiedostossa pienentää tiedoston kokoa, mutta sallii silti Windowsin käyttää sitä samalla tavalla kuin mitä tahansa muuta tiedostoa. Puristus ja purku tapahtuvat lennon aikana. Kun pakattu tiedosto avataan, Windows purkaa sen automaattisesti. Kun se sulkeutuu, se puristuu uudelleen. Tätä tapahtuu yhä uudelleen niin monta kertaa kuin avaat ja suljet pakatun tiedoston. Otimme käyttöön 25 Mt: n TXT-tiedoston pakkausmääritteen testataksemme Windowsin käyttämän algoritmin tehokkuuden. Pakkauksen jälkeen tiedosto käytti vain 5 Mt levytilaa. Jopa tämän yhden esimerkin avulla voit nähdä, kuinka paljon levytilaa voitaisiin säästää, jos tätä sovellettaisiin moniin tiedostoihin kerralla.

Pitäisikö minun pakata koko kiintolevy?

Kuten näit TXT-tiedostoesimerkissä, pakatun tiedoston määritteen asettaminen tiedostolle voi vähentää sen kokoa huomattavasti. Pakatun tiedoston kanssa työskentely vie kuitenkin enemmän prosessorin aikaa kuin pakkaamattoman tiedoston kanssa, koska Windowsin on purettava ja pakattava tiedosto uudelleen käytön aikana. Koska useimmissa tietokoneissa on runsaasti kiintolevytilaa, pakkaamista ei yleensä suositella, varsinkin kun kompromissi on yleisesti hitaampi tietokone tarvittavan ylimääräisen prosessorin käytön ansiosta. Kaiken tämän vuoksi voi olla hyödyllistä pakata tiettyjä tiedostoja tai tiedostoryhmiä, jos et tuskin koskaan käytä niitä. Jos et aio avata niitä usein tai edes lainkaan, se, että niiden avaamiseen tarvitaan käsittelytehoa, on todennäköisesti päivittäin erittäin vähän huolta. Yksittäisten tiedostojen pakkaaminen on Windowsissa melko helppoa pakatun määritteen ansiosta, mutta kolmannen osapuolen tiedostojen pakkausohjelman käyttö on parasta arkistointiin tai jakamiseen. Katso tämä luettelo ilmaisista tiedostojen purkutyökaluista, jos olet kiinnostunut siitä.

Tiedostojen ja kansioiden pakkaaminen Windowsissa

Sekä Explorer että komentorivikomento kompakti voidaan pakata tiedostoja ja kansioita Windowsissa ottamalla pakattu attribuutti käyttöön. Microsoftilla on tämä opetusohjelma, joka selittää tiedostojen pakkaamisen File / Windows Explorer -menetelmällä, kun taas esimerkkejä tiedostojen pakkaamisesta komentokehotteesta ja tämän komentorivikomennon oikeasta syntaksista. Yksittäisen tiedoston pakkaus tietysti pakkaa vain yhden tiedoston. Kun pakataan kansiota (tai koko osiota), sinulle annetaan mahdollisuus pakata vain yksi kansio tai kansio plus sen alikansiot ja kaikki niissä olevat tiedostot. Kuten alla näet, kansion pakkaaminen Resurssienhallinnalla antaa sinulle kaksi vaihtoehtoa: Käytä muutoksia vain tähän kansioon ja Tee muutoksia tähän kansioon, alikansioihin ja tiedostoihin.

Kansion pakkaaminen Windows 10: ssä.
Ensimmäinen vaihtoehto, jolla muutokset otetaan käyttöön yhteen kansioon, asettaa vain pakkausmääritteen Uusi kansioon lisäämäsi tiedostot. Tämä tarkoittaa, että mitään kansiossa olevaa tiedostoa ei sisällytetä, mutta mitään Uusi tulevaisuudessa lisäämäsi tiedostot pakataan. Tämä pätee vain yhteen kansioon, johon käytät sitä, ei mahdollisiin alikansioihin. Toinen vaihtoehto – soveltaa muutoksia kansioon, alikansioihin ja kaikkiin tiedostoihin – toimii aivan kuin kuulostaa. Pakatun attribuutin on oltava kytkettynä kaikkiin nykyisen kansion tiedostoihin ja kaikkiin sen alikansioihin. Tämä ei tarkoita vain, että nykyiset tiedostot pakataan, vaan myös sitä, että pakattu attribuutti käytetään kaikkiin uusiin tiedostoihin, jotka lisäät nykyiseen kansioon samoin kuin kaikki alikansiot, jossa on ero tämän vaihtoehdon ja toisen välillä. Kun pakataan C-asemaa tai muuta kiintolevyä, sinulle annetaan samat vaihtoehdot kuin pakattaessa kansiota, mutta vaiheet ovat hiukan erilaiset. Avaa aseman ominaisuudet Explorerissa ja valitse valintaruutu Pakkaa tämä asema säästääksesi levytilaa. Sitten sinulle annetaan mahdollisuus käyttää pakkausta vain aseman juuriin tai kaikkiin sen alikansioihin ja tiedostoihin.

Pakatun tiedoston määritteen rajoitukset

NTFS-tiedostojärjestelmä on ainoa Windows-tiedostojärjestelmä, joka tukee pakattuja tiedostoja. Tämä tarkoittaa, että FAT-tiedostojärjestelmässä alustetut osiot eivät voi käyttää tiedostojen pakkaamista. Jotkut kiintolevyt voidaan alustaa käyttämään 4 kt: n oletuskokoa suurempia klusterikokoja (lisätietoja tästä). Mikä tahansa tiedostojärjestelmä, joka käyttää tätä oletuskokoa suurempaa klusterikokoa, ei voi käyttää pakatun tiedoston määritteen ominaisuuksia. Useita tiedostoja ei voi pakata samanaikaisesti, elleivät ne ole kansiossa ja sitten valitset vaihtoehdon pakata kansion sisältö. Muussa tapauksessa, kun valitset yksittäisiä tiedostoja kerrallaan (esim. Korostamalla kaksi tai useampia kuvatiedostoja), pakkausmääritteen käyttöönottovaihtoehto ei ole käytettävissä. Jotkin Windowsin tiedostot aiheuttavat ongelmia, jos ne pakataan, koska ne ovat välttämättömiä Windowsin käynnistämiseksi. BOOTMGR ja NTLDR ovat kaksi esimerkkiä tiedostoista, joita ei pitäisi pakata. Uudemmat Windows-versiot eivät edes päästää pakkaat tämäntyyppisiä tiedostoja.

Lisätietoja tiedostojen pakkaamisesta

Vaikka se ei todennäköisesti ole mikään yllätys, suurempien tiedostojen pakkaus kestää kauemmin kuin pienemmät. Jos pakataan koko tiedostomäärää, sen suorittaminen kestää todennäköisesti jonkin aikaa, kokonaisaika riippuu äänenvoimakkuuden tiedostojen määrästä, tiedostojen koosta ja tietokoneen kokonaisnopeudesta. Jotkut tiedostot eivät pakkaa kovin hyvin, kun taas toiset tiedostot voivat pakata jopa 10% tai vähemmän alkuperäisestä koosta. Tämä johtuu siitä, että jotkut tiedostot on jo pakattu jossain määrin jo ennen Windowsin pakkaustyökalun käyttöä. Yksi esimerkki tästä voidaan nähdä, jos yrität pakata ISO-tiedostoa. Suurin osa ISO-tiedostoista pakataan, kun ne rakennetaan ensimmäisen kerran, joten niiden pakkaaminen uudestaan ​​Windows-pakkauksella ei todennäköisesti tee paljoa mitään tiedostojen koosta. Kun tarkastellaan tiedoston ominaisuuksia, tiedoston todelliselle koolle on luetteloitu tiedostokoko (juuri kutsuttu Koko) ja toinen luettelosta, kuinka suuri tiedosto on kiintolevyllä (Levyn koko). Ensimmäinen numero ei muutu riippumatta siitä, onko tiedosto pakattu vai ei, koska se kertoo tiedoston oikean, pakkaamattoman koon. Toinen numero on kuitenkin kuinka paljon tilaa tiedosto vie kiintolevylle juuri nyt. Joten jos tiedosto on pakattu, sen vieressä oleva numero Levyn koko on tietysti yleensä pienempi kuin toinen numero. Tiedoston kopioiminen toiselle kiintolevylle tyhjentää pakkauksen määritteen. Jos esimerkiksi ensisijaisessa kiintolevyssä oleva videotiedosto on pakattu, mutta kopioit sen sitten ulkoiselle kiintolevylle, tiedostoa ei enää pakata uudessa asemassa, ellet pakkaa sitä manuaalisesti. Tiedostojen pakkaaminen voi lisätä levyn pirstoutumista. Tämän vuoksi eheytystyökaluilla voi kestää kauemmin kiintolevyn eheyttäminen, joka sisältää paljon pakattuja tiedostoja.