Skip to content

Mikä on sosiaalinen media?

6 de heinäkuu de 2021

Sosiaalinen media on lause, jonka heitämme paljon näinä päivinä, usein kuvaamaan mitä lähetämme sivustoille ja sovelluksiin, kuten Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat ja muut. Joten voit päätellä, että sosiaalinen media on verkkosivustoja, joiden avulla ihmiset voivat olla vuorovaikutuksessa toistensa kanssa. Mutta jos käytämme termiä kuvaamaan Facebook-tyyppistä sivustoa ja myös Digg-tyyppistä sivustoa sekä Wikipedian kaltaista ja jopa sellaista sivustoa kuin I Can Has Cheezburger, se alkaa tulla hämmentävämmäksi. Mikä tarkalleen on sosiaalinen media, joka tapauksessa? Termi on niin epämääräinen, että sitä voidaan periaatteessa käyttää kuvaamaan melkein mitä tahansa Internetin verkkosivustoa tänään. Vai voiko se? Joillakin ihmisillä on enemmän rajoitettu näkemys sosiaalisesta mediasta, mikä usein rinnastaa sen tarkoittavan samaa kuin sosiaalinen verkostoituminen (alias Facebook, Twitter jne.). Muut ihmiset eivät pidä blogeja kuuluvan sosiaalisen median luokkaan. Näyttää siltä, ​​että jokaisella on oma henkilökohtainen mielipiteensä siitä, mikä sosiaalinen media on ja ei. Mutta sukelkaamme syvemmälle yleiseen käsitteeseen saadaksemme selkeämmän ja tarkemman käsityksen.

Joten, mikä on sosiaalinen media?

Sen sijaan, että määritettäisiin termi käyttämällä joukko tylsiä ammattikieltä, joka todennäköisesti vain monimutkaistaa asioita, ehkä paras tapa saada siitä selkeämpi käsitys on jakaa se yksinkertaisempiin termeihin. Aluksi katsotaanpa kutakin sanaa erikseen.

’Sosiaalinen’ osa: viittaa vuorovaikutukseen muiden ihmisten kanssa jakamalla tietoja heidän kanssaan ja vastaanottamalla heiltä tietoja.

”Media” -osa: viittaa viestintävälineeseen, kuten Internetiin (kun taas TV, radio ja sanomalehdet ovat esimerkkejä perinteisemmistä mediamuodoista). Näistä kahdesta erillisestä termistä voimme koota perusmäärityksen yhteen:

Sosiaalinen media ovat verkkopohjaisia ​​viestintävälineitä, joiden avulla ihmiset voivat olla vuorovaikutuksessa keskenään jakamalla ja kuluttamalla tietoja.

Kyllä, se on laaja määritelmä – mutta pidä mielessä, että sosiaalinen media on hyvin laaja termi. Tämä on todennäköisesti yhtä spesifistä kuin voimme saada nollaamatta liikaa sosiaalisen median tarkemmassa alaluokassa.

Yhteiset sosiaalisen median ominaisuudet

Seuraava luettelo yleisistä ominaisuuksista on usein sosiaalisen median sivuston kuolleita lahjoja. Jos epäilet, voisiko tietty sivusto luokitella sosiaaliseksi vai ei, yritä etsiä ainakin yhtä näistä ominaisuuksista.

 • Henkilökohtaiset käyttäjätilit: Jos sivusto sallii kävijöiden luoda omat tilinsä, joihin he voivat kirjautua, niin se on hyvä ensimmäinen merkki, jota voidaan käyttää jonkinlaiseen käyttäjäpohjaiseen vuorovaikutukseen – ehkä sosiaaliseen vuorovaikutukseen. Vaikka on mahdollista jakaa tietoja tai olla vuorovaikutuksessa muiden kanssa verkossa nimettömästi, joudutaan ensin luomaan jonkinlainen käyttäjätili on enemmän yleinen, tavallinen asia.
 • Profiilisivut: Koska sosiaalisessa mediassa on kyse viestinnästä, profiilisivu on usein tarpeen yksilön edustamiseksi ja antamaan hänelle tilaa luoda oma henkilökohtainen tuotemerkki. Se sisältää usein tietoja yksittäisestä käyttäjästä, kuten profiilikuvan, elämäkerran, verkkosivuston, viimeisimpien viestien syötteen, suositukset, viimeaikaisen toiminnan ja paljon muuta.
 • Ystävät, seuraajat, ryhmät, hashtagit ja niin edelleen: Yksilöt käyttävät tilinsä yhteydenpitoon muihin käyttäjiin. He voivat myös käyttää niitä tiettyjen tietomuotojen tilaamiseen.
 • Uutissyötteet: Kun käyttäjät ovat yhteydessä muihin sosiaalisen median käyttäjiin, he sanovat periaatteessa: ”Haluan saada tietoa näiltä ihmisiltä”. Nämä tiedot päivitetään heille reaaliajassa heidän uutissyötönsä kautta.
 • Mukauttaminen: Sosiaalisen median sivustot antavat käyttäjille yleensä joustavuuden määrittää käyttäjäasetuksensa, mukauttaa profiilinsa näyttämään tietyltä tavalta, järjestää ystävänsä tai seuraajansa, hallita uutissyötteissään näkemiään tietoja ja jopa antaa palautetta siitä, mitä he tekevät tai eivät. haluat nähdä.
 • Ilmoitukset: Mikä tahansa sivusto tai sovellus, joka ilmoittaa käyttäjille tietyistä tiedoista, pelaa ehdottomasti sosiaalisen median peliä. Käyttäjät voivat hallita näitä ilmoituksia täysin ja voivat valita haluamansa ilmoitustyypit.
 • Tietojen päivittäminen, tallentaminen tai lähettäminen: Jos sivuston tai sovelluksen avulla voit lähettää mitä tahansa, joko käyttäjätilillä tai ilman, se on sosiaalista! Se voi olla yksinkertainen tekstipohjainen viesti, valokuvalataus, YouTube-video, linkki artikkeliin tai mikä tahansa muu.
 • Kuten painikkeet ja kommenttiosuudet: Kaksi yleisintä tapaa olla vuorovaikutuksessa sosiaalisessa mediassa ovat painikkeita, jotka edustavat tykkäys- ja kommenttiosioita, joissa voimme jakaa ajatuksiamme.
 • Arvostelu-, luokitus- tai äänestysjärjestelmät: Tykkäämisen ja kommentoinnin lisäksi monet sosiaalisen median sivustot ja sovellukset luottavat yhteisön kollektiivisiin ponnisteluihin tarkistaa, arvioida ja äänestää tiedoista, jotka he tietävät tai ovat käyttäneet. Ajattele suosikkiostosivustojasi tai elokuvien arvostelusivustoja, jotka käyttävät tätä sosiaalisen median ominaisuutta.

Mikä on ero sosiaalisen median ja sosiaalisen verkostoitumisen välillä?

Kuten aiemmin mainittiin, monet ihmiset käyttävät termejä sosiaalinen media ja sosiaalinen verkostoituminen keskenään aivan kuin tarkoittavat samaa. Vaikka ero on hienovarainen, ne eivät ole samat. Sosiaalinen verkostoituminen on todella sosiaalisen median alaluokka. Helpoin tapa ymmärtää ero sosiaalisen median ja sosiaalisen verkostoitumisen välillä on ajatella termejä media ja verkottuminen erikseen. Media viittaa tietoihin, joita todella jaat – olipa kyse sitten linkistä artikkeliin, videoon, animoituun GIF: ään, PDF-dokumenttiin, yksinkertaiseen tilapäivitykseen tai muuhun. Verkostoitumisella on toisaalta tekemistä sen kanssa, kuka yleisösi on ja suhteisiin heihin. Verkkoosi voi kuulua ihmisiä, kuten ystäviä, sukulaisia, työtovereita, ketään menneisyydestäsi, nykyisiä asiakkaita, mentoreita ja jopa täysin tuntemattomia. Ne ovat varmasti päällekkäisiä, minkä vuoksi se hämmentyy. Voit esimerkiksi jakaa mediaa sosiaalisen verkostosi kanssa kerätäksesi tykkäyksiä ja kommentteja – sosiaalisen verkostoitumisen muoto. Mutta voit myös äänestää linkkiä Redditissä, joka on sosiaalisen median foorumi, auttaakseen yhteisöä ja antamaan mielipiteesi asiasta ilman aikomusta rakentaa suhteita muihin käyttäjiin. Vieläkin hämmentynyt? Yritä ajatella sosiaalista mediaa kuten hedelmää. Omenat, banaanit, appelsiinit, viinirypäleet, marjat, melonit ja ananakset ovat kaikki osa laajempaa hedelmäluokkaa samalla tavalla kuin sosiaalinen verkostoituminen, sosiaaliset uutiset, sosiaaliset kirjanmerkit, wikit, blogit ja yksityiset verkkoviestit ovat osa laajempaa sosiaalisen median luokkaa.

Ovatko perinteiset tiedotusvälineet myös sosiaalisia mediaa?

Perinteiset tiedotusvälineet mainittiin aiemmin tässä artikkelissa vain osoittamaan laajempia esimerkkejä mediasta, mutta älä hämää ajatellessasi, että TV, radio ja sanomalehdet ovat osa sosiaalista mediaa. Ainakin ei aivan vielä kokonaan. Molempien väliin vedetty viiva ohenee hitaasti, kun kumpikin kehittyy edelleen. Sosiaalinen media ei vain anna sinulle tietoja, vaan on vuorovaikutuksessa kanssasi samalla kun annat sinulle nämä tiedot. Tämä vuorovaikutus voi olla yhtä yksinkertaista kuin pyytää kommenttejasi tai antaa sinun äänestää artikkelista, tai se voi olla yhtä monimutkaista kuin Flixster suosittelee sinulle elokuvia muiden samanlaisten kiinnostuksen kohteiden perusteella. Ajattele säännöllistä mediaa yksisuuntaisena kaduna, jolla voit lukea sanomalehteä tai kuunnella raporttia televisiossa, mutta sinulla on hyvin rajalliset mahdollisuudet antaa ajatuksiasi asiasta. Sosiaalinen media on toisaalta kaksisuuntainen katu, joka antaa sinulle myös kyvyn kommunikoida.

Ovatko blogit osa sosiaalista mediaa?

Copyblogger julkaisi mielenkiintoisen artikkelin useita vuosia sitten, väittäen, että blogit ovat todellakin sosiaalista mediaa, huolimatta siitä, että ihmiset yleensä sijoittavat ne luokkaan yksinään näinä päivinä. Itse asiassa blogit ovat yksi vanhimmista sosiaalisen median muodoista, jotka hallitsivat verkkoa kauan ennen kuin olimme ystävällisiä ja seuranneet kaikkia sosiaalisissa verkostoissa. Keskeiset piirteet, jotka tekevät blogeista sosiaalisen median osan, ovat heidän käyttäjätilit, kommenttiosuudet ja blogiverkostot. Tumblr, Medium, WordPress ja Blogger ovat vain muutamia esimerkkejä suurista blogialustoista, joilla on erittäin aktiiviset yhteisöblogiverkostot.

Mitkä ovat tunnettuja sosiaalisen median ongelmia?

Sosiaalinen media ei ole vain hauskaa ja pelejä ystävien, ihailemiesi julkkisten ja seuraamiesi tuotemerkkien kanssa. On monia yleisiä ongelmia, joita suurin osa suurimmista sosiaalisen median alustoista ei ole täysin ratkaissut huolimatta siitä.

 • Roskaposti: Sosiaalisen median avulla roskapostittajien – sekä oikeiden ihmisten että robottien – on helppo pommittaa muita ihmisiä sisällöllä. Jos sinulla on Twitter-tili, olet todennäköisesti kokenut muutaman spam-seurannan tai vuorovaikutuksen. Vastaavasti, jos ylläpidät WordPress-blogia, olet saattanut saada roskapostisuodattimen kiinni kaksi tai useampi roskapostikommentti.
 • Verkkokiusaaminen / verkkojulkaisu: Lapset ja nuoret ovat erityisen alttiita verkkokiusaamiselle, koska he ottavat enemmän riskejä sosiaaliseen mediaan julkaisemiseen. Ja nyt, kun olemme kaikki vuorovaikutuksessa sosiaalisen median kanssa mobiililaitteidemme kautta, useimmat suuret käyttöympäristöt mahdollistavat sijaintien jakamisen ja avaavat ovet kyberkävijöille kohdistaa meidät.
 • Minäkuvan manipulointi: Se, mitä käyttäjä lähettää itsestään sosiaaliseen mediaan, edustaa vain pientä osaa heidän elämästään. Vaikka seuraajat saattavat nähdä jonkun, joka on onnellinen ja elää sen sosiaalisen median viestiensä kautta tavalla, joka saa heidät tuntemaan tylsää tai riittämätöntä verrattuna siihen, totuus on, että käyttäjillä on valta hallita täysin mitä osia he tekevät ja eivät haluavat lähettää sosiaalisessa mediassa manipuloida omaa minäkuvaansa.
 • Tietojen ylikuormitus: Ei ole epätavallista, että sinulla on yli 200 Facebook-ystävää tai seuraa yli 1000 Twitter-tiliä. Kun seuraa niin monta tiliä ja niin monet ihmiset lähettävät uutta sisältöä, on melkein mahdotonta pysyä mukana.
 • Valeuutiset: Fake-uutissivustot mainostavat linkkejä omiin täysin vääriin uutisiinsa sosiaalisessa mediassa liikenteen ohjaamiseksi niihin. Monilla käyttäjillä ei ole aavistustakaan siitä, että he ovat väärennöksiä.
 • Tietosuoja / turvallisuus: Monet sosiaalisen median alustat hakkeroivat silti ajoittain huolimatta siitä, että niillä on hyvät turvatoimet. Jotkut eivät myöskään tarjoa kaikkia yksityisyysasetuksia, joita käyttäjien on pidettävä tietonsa niin yksityisenä kuin haluavat.

Mitä sosiaalisen median tulevaisuus tuo mukanaan?

On vaikea ennustaa mitään tarkalleen, mutta jos yksi asia voidaan sanoa sosiaalisen median tulevaisuudesta, se on todennäköisesti henkilökohtaisempi ja vähemmän meluisa. Liiallinen jakaminen on vähemmän ongelmaa ja epäolennaisen tiedon suodattamisesta tulee vahvempi trendi. Snapchat on sosiaalisen median foorumi, joka on todella sosiaalisen median evoluution eturintamassa. Sen sijaan, että räjäytämme päivityksiä kaikkien ystäviemme ja seuraajiemme nähtäväksi, käytämme Snapchattia enemmän, kun kommunikoimme tosielämässä – tiettyjen ihmisten kanssa vain tiettyinä aikoina. Muut suuret sosiaaliset verkostot, kuten Instagram ja Facebook, ovat myös saaneet inspiraatiota Snapchatin tarinaominaisuudesta, integroimalla lähes identtiset ominaisuudet omiin alustoihinsa, jotta käyttäjillä on mahdollisuus jakaa nopeita valokuvia tai lyhyitä videoita, jotka ovat käytettävissä vain 24 tunnin ajan. Jos jotain, sosiaalinen media on todennäköisesti siirtymässä kohti lyhytaikaista jakamista nopeammin, intiimimmin jakamatta ilman stressiä siitä, että satojen tai tuhansien seuraajien on räjäytettävä jotain, joka pysyy siellä, ellei sitä poisteta manuaalisesti. Paine kerätä tonnia tykkäyksiä ja kommentteja tavallisissa sosiaalisen median viesteissä on myös valtava tekijä, mikä viittaa siihen, että rennommat sosiaalisen jakamisen muodot, kuten tarinoita, voivat olla tulevaisuuden sosiaalisen median tapa.