Skip to content

Mikä on sosiaalisen median markkinointi?

6 de heinäkuu de 2021

”Sosiaalisella medialla” ja ”markkinoinnilla” on täysin erilaiset omat määritelmänsä. Mutta mitä saat, kun laitat ne yhteen?

Sosiaalisen median markkinoinnin määritelmä

Yleensä sosiaalisen median markkinointi on markkinointiprosessi sosiaalisen median sivustojen, kuten Twitter, Facebook, Instagram ja YouTube, kautta. Hyödyntämällä verkon sosiaalista puolta sosiaalisen median markkinointi pystyy muodostamaan yhteyden ja olemaan vuorovaikutuksessa paljon henkilökohtaisemmalla ja dynaamisemmalla tasolla kuin perinteisen markkinoinnin kautta. Sosiaalisen median markkinointistrategia voi olla yhtä yksinkertaista kuin yrityksen blogin, Twitter-tilin käyttäminen tai sosiaalisten osakkeiden painikkeiden sisällyttäminen artikkeleiden loppuun. Se voi myös olla yhtä monimutkaista kuin kokonainen kampanja, joka sisältää virusvideoiden tuottamisen YouTuben kautta, käyttämällä maksettua Facebook-mainontaa ja käynnistämällä kilpailuja Instagramissa.

Sosiaalisen median markkinointi ja sosiaaliset uutiset

Yksinkertaisin tapa sosiaalisen median markkinoinnissa on merkitä artikkeleita ja blogimerkintöjä, jotta niitä on helppo lähettää ja äänestää sosiaalisissa uutissivustoissa, kuten Reddit. Jos olet joskus törmännyt Jaa tämä -widgetiin artikkelin lopussa, olet nähnyt tämän sosiaalisen median markkinoinnin muodon toiminnassa. Tämän tyyppinen markkinointi voidaan usein automatisoida, joten se on helppo toteuttaa. Se voi olla myös erittäin tehokas mediayrityksille ja se voi olla hyvä tapa mainostaa yrityksen blogia.

Sosiaalisen median markkinointi ja blogit

Monissa suhteissa blogit voivat toimia perinteisen median jatkeena. Aivan kuten arvostelukopiot tuotteista saatetaan lähettää perinteisille tiedotusvälineille, kuten sanomalehtiin ja aikakauslehtiin, ne voidaan lähettää myös aiheeseen liittyviin suosittuihin blogeihin. Blogit tarjoavat myös mahdollisuuden koota ”virtuaalikierroksia”. Esimerkiksi monet kirjoittajat ovat pyrkineet pitämään virtuaalikirjaretkiä, mikä antaa heille mahdollisuuden tavoittaa fanejaan ilman matkakustannuksia. Näihin virtuaalisiin kirkkoretkiin voi sisältyä kirjoittajahaastatteluja ja kysymys- ja vastaustilaisuuksia sekä kirjojen arvosteluja ja lahjoja.

Sosiaalisen median markkinointi ja sosiaaliset verkostot

On yhä tärkeämpää olla läsnä sosiaalisissa verkostosivustoissa, kuten Twitter, Facebook ja jopa MySpace. Näiden suosittujen sosiaalisten verkostojen lisäksi on myös monia erikoistuneita sosiaalisia verkostoja, jotka saattavat olla täydellinen paikka perustaa leiri tietyille tuotteille. Esimerkiksi muusikko saattaa asettaa profiilin Spotifyssa ja Last.fm: ssä, kun taas elokuvaa voidaan parhaiten mainostaa Flixsterin kautta Facebookin lisäksi. Sosiaaliset verkostot antavat markkinoijalle paitsi paikan sanan saamiseksi, mutta tarjoavat myös paikan vuorovaikutukseen asiakkaiden kanssa ja mahdollistavat asiakkaiden vuorovaikutuksen keskenään. Tämä voi olla erinomainen lähtökohta markkinoinnille viruksen levittämiseksi ja ruohonjuuritason vauhdittamiseksi.

Twitter sosiaalisen median markkinointialustana

Twitter on saanut viime vuosina paljon höyryä siitä, että se on loistava paikka sosiaalisen median markkinointiin. Vaikka Twitter on kasvanut kaukana mikroblogin juuristaan, on tärkeää ajatella Twitteriä samanlaisena kuin yrityksen blogi. Vaikka ensisijainen tarkoitus on saada sanaa jostakin, on yhtä tärkeää lisätä henkilökohtainen kosketus sen sijaan, että luotettaisiin RSS-syötteisiin toimittamaan vanhentuneita lehdistötiedotteita tai yksinkertaisesti toistamaan yrityksen blogi. Sen lisäksi, että Twitter kasvaa joukko seuraajia ja uudelleentwiitataan, jotta ne tavoittavat vielä enemmän ihmisiä, Twitter voi olla erityisen tehokas, kun ollaan tekemisissä asiakkaiden ja fanien kanssa.

YouTube sosiaalisen median markkinointialustana

Jotkut tehokkaimmista sosiaalisen median markkinointistrategioista keskittyvät YouTubeen ja virusvideoon. Vaikka YouTube on usein aikaa vievää ja kalliimpaa, siitä voi helposti tulla suuremman sosiaalisen median kampanjan keskipiste. Sosiaalisen luonteensa vuoksi YouTube voi olla loistava tapa olla vuorovaikutuksessa asiakkaiden kanssa ja saada heidät mukaan markkinointiin sekä tuotteeseen. Erinomainen esimerkki sosiaalisen median markkinoinnista YouTubessa, joka onnistui hyvin, oli Microsoftin vastaus ”I’m a Mac” -mainoksiin. Sen sijaan, että Microsoft joutuisi kohtaamaan Applen suoraan mainosten kautta, Microsoft osallistui virusperäiseen ”I’m a PC” -markkinointikampanjaan, joka keskittyi asiakkaiden lataamaan omat ”I’m PC” -videovastauksensa. Tällainen asiakasvuorovaikutus on sosiaalisen median markkinoinnin ytimessä ja on tehokkaan strategian rakentamisen kulmakivi. Mitä enemmän olet vuorovaikutuksessa asiakkaan kanssa, sitä enemmän tuotat brändiuskollisuutta.