Skip to content

Mikä on suljinnopeuden viive ja kuinka sitä lyhennetään?

5 de heinäkuu de 2021

Onko sinulla koskaan ollut täydellinen valokuva rivissä ja painanut nappia vain saadaksesi kameran vastaamaan sekunnin liian myöhään? Olemme kaikki olleet siellä ja tätä kutsutaan suljinnopeudeksi. Suljinviive voi olla turhauttavaa, koska sekunnin sekunnin epäröinti tarkoittaa usein, että kohde on siirtynyt kehyksestä tai kuva muuttuu epäselväksi. Se on yleinen ongelma sekä pienikokoisten digitaalikameroiden että puhelimesi kameroiden kanssa.

Mikä on suljinnopeuden viive?

Suljinviive tarkoittaa yksinkertaisesti aikaa, joka kuluu laukaisimen painamisesta siihen aikaan, kun kamera todella tallentaa kuvan. Vaikka suljinnopeuden viive on usein alle sekunti, tämä pieni aika voi olla riittävä aiheuttaakseen kohteen liikkumaan kehyksestä ja saamaan unohtaa upean valokuvan. Nykyaikaiset DSLR-kamerat kärsivät paljon vähemmän tästä ongelmasta, mutta joskus voidaan havaita pieniä viiveaikoja. Pienikokoiset kamerat, erityisesti halvat, kärsivät usein suljinnopeudesta. Suljinviiveessä on kolme erillistä komponenttia, mikä johtaa ongelmiin hitaiden kameroiden kanssa.

Automaattitarkennuksen viive

Automaattitarkennuksen viive tarkoittaa aikaa, jonka painat laukaisimen puoliväliin, kunnes kamera löytää automaattitarkennuksen lukituksen. Automaattitarkennuksen viiveeseen voivat vaikuttaa:

  • Liikkeisiin kohteisiin vaikuttaa eniten, koska jotkut kamerat eivät pysty pysymään mukana ja tarkentamaan kohdetta, kun se liikkuu näkymän poikki.
  • Hämärässä valaistuksessa automaattitarkennuksella voi olla vaikea löytää kohdetta, johon keskittyä. Monien kameroiden punainen apuvalo on suunniteltu auttamaan tässä asiassa.
  • Joissakin kameroissa, erityisesti pienikokoisissa kameroissa ja puhelimissa, ei yksinkertaisesti ole nopeaa automaattitarkennustoimintoa.

Sulkimen viive

Suljimen laukaisuviive tarkoittaa aikaa, joka kuluu laukaisimen painamisesta kokonaan – jo puoliksi painetusta laukaisimesta – kuvan ottamiseen. Toisin sanoen, se on aika, joka nauhoittaa jo ennalta tarkennetun kuvan. Tämän korjaamiseksi ei ole paljon tekemistä, koska jotkut kamerat ovat yksinkertaisesti hitaampia valokuvan ottamisessa kuin toiset.

Kokonaisviive

Kokonaisviive mittaa aikaa, joka kuluu laukaisimen painamisesta kokonaan – ilman puolipainikkeen esitarkennusta – siihen aikaan, kun kamera todella tallentaa valokuvan. Se on todella havaittavissa vain, jos kameraa käytetään pikakuvassa, jossa ei ole aikaa painaa suljinta puoliväliin kuvan tarkentamiseksi.

Kuinka vähentää suljinnopeutta

Suljinviiveen vaikutusten vähentäminen on jotain, mitä voit tehdä pienellä harjoittelulla … vaikka se on paljon vaikeampaa edullisella point-and-shoot-kameralla kuin mukavalla vaihdettavalla objektiivikameralla.

  1. Yritä kuvata hyvässä valaistuksessa sulkimen viiveen vähentämiseksi.
  2. Jos sinulla on liikkuva kohde, yritä kuvata se, kun se liikkuu itseäsi kohti, sen sijaan, että kuvaat, kun kohde liikkuu kameran näkökentän poikki.
  3. Käytä aiemmin käsiteltyä esitarkennustapaa painamalla laukaisin puoliväliin.
  4. Yritä keskittyä etukäteen lähellä olevaan kiinteään objektiin. Jos liikkuva esine voi siirtyä samaan tilaan kuin pysyvä esine, tämä on hyvä tapa asettaa tarkennus etukäteen.
  5. Lopuksi, jos sinulla on mahdollisuus kuvata manuaalisen ohjauksen ja manuaalisen tarkennuksen tilassa, kokeile sitä. Tämä vähentää usein sulkimen viiveen vaikutuksia, koska kameran ei tarvitse tarkentaa.