Skip to content

Mikä on surround-ääni?

4 de heinäkuu de 2021

Surround-ääni on yksinkertaisesti sanottuna ääni, joka ympäröi sinua. Se tarkoittaa kaiutinta käytännössä huoneen joka kolkassa, joka heijastaa korkealaatuista digitaalista ääntä sinulle kaikista näkökulmista aivan kuin olisit teatterissa.

Surround-äänentoisto ja äänen monipuolistaminen

Voi, mutta siellä on niin paljon enemmän. Surround-ääniääni tarkoittaa myös äänen monipuolistamista, kun syvä, ukkosen basso jyrisee lattialevyjä räjähdyksen tapahtuessa ruudulla, ja hienovaraiset äänitehosteet skeittaavat ja taputtavat takanasi jännittävässä kohtauksessa. Musiikin kannalta se on puhtaasti kuorittu kappale. Muttereiden ja pulttien osalta se tarkoittaa joukko kaiuttimia, yleensä viisi, mukaan lukien kaikki tärkeät ”keskikaiuttimet”, ja subwoofer voimakkaalle bassolle. Tästä tulee termi ”5.1”, viisi kaiutinta ja subwoofer. Jos olet kiinnostunut tilaäänijärjestelmän ostamisesta, lue alla olevat määritelmät sekä erittely eri osien toiminnasta.

Surround-kaiutinjärjestelmän komponentit

Tyypillisessä surround-kaiutinjärjestelmässä on joitain yhdenmukaisia ​​elementtejä.

Subwoofer

Subwoofer on suuri, tehokas kaiutin, joka on erityisesti suunniteltu tuottamaan bassoääniä ja muita matalataajuisia nuotteja. Subwoofer käyttää ilmanpainetta luodakseen syvän, jyrisevän äänen, joka täyttää huoneen bassoäänillä. Subwooferit sijoitetaan useimmiten lattialle huoneen tai auditorion nurkkaan, jotta ne toimisivat mahdollisimman tehokkaasti koko tapahtumapaikalla. Kun olet huoneessa tai teatterissa, jossa on kovaa bassoa, joka saa lattian tärisemään vaikuttavasti jalkojesi alla, tunnet subwooferin. PC-surround-äänijärjestelmässä subwoofer auttaa luomaan upeita bassoääniä musiikkia tai erityisen jännittävää elokuvaa toistettaessa.

Keskikaiutin

Surround-äänijärjestelmän keskikaiutinta pidetään usein surround-äänijärjestelmän kaikkien kaiuttimien tärkeimpänä kaiuttimena. Yleensä suurempi, monipuolisempi ja sisältää enemmän yksittäisiä kaiutinkartioita kuin muut satelliittikaiuttimet, suurin osa “tärkeästä äänestä” kanavoidaan tämän kaiuttimen kautta. Esimerkiksi elokuvissa tämä tarkoittaa valintaikkunaa ja muita tärkeitä äänitehosteita. Laadukkaissa tilaäänijärjestelmissä on keskikaiutin, joka eroaa vasemmasta ja oikeasta satelliitista.

Satelliittikaiuttimet

Satelliittikaiutin on yleinen termi, jota käytetään kaikilla kaiuttimilla, jotka on tarkoitus sijoittaa huoneen vasemmalle tai oikealle puolelle. Tavallisessa 5.1-järjestelmässä tämä tarkoittaa vasenta ja oikeaa etukaiutinta sekä vasenta ja oikeaa takakaiutinta. Se on yhteensä neljä kaiutinta ja keskikaiutin, joka tekee viisi, ja sitten ”.1” edustaa subwooferia, jolloin termi ”5.1” kehittyi. 6.1-tilaääni tarkoittaa kuutta kaiutinta ja silti vain yhtä subwooferia.

Taajuuskorjain tai mikseri

Yleensä taajuuskorjain tai mikseri on vain osa tietokonettasi (tai kotiteatteriesi audiovastaanotinta). Useimmissa tietokoneissa on sisäänrakennetut taajuuskorjaimet tai sekoittimet osana äänikortin lähtötietoja, ja useimmissa ääniohjelmistoissa, kuten iTunesissa, on myös mikseri. Huippuluokan järjestelmissä tai järjestelmissä, jotka vaativat paljon virtaa, saatat tarvita erillisen taajuuskorjaimen osana tehokäyttöistä vahvistinjärjestelmää.

Surround-kaiutinjärjestelmien tyypit

Surround-kaiutinjärjestelmiä on useita tyyppejä:

2.1 Kaiutinjärjestelmät

2.1-äänijärjestelmät eivät ole teknisesti ”surround-ääni”, mutta ne ovat askel eteenpäin yksinkertaisista hyllykaiuttimista (joista ei ole hyötyä subwooferista). Aivan kuten 5.1-järjestelmissä, ”2” tarkoittaa kahta satelliittikaiutinta vasemmalla ja oikealla etupuolella ja ”.1” tarkoittaa subwooferia. Joten 2.1-ääni on loistava taloudellinen ratkaisu, jos sinulla ei ole rahaa tai tilaa niin sanotulle ”aidolle” surround-äänelle (vähintään 5.1 kaiutinta), mutta haluat silti korkealaatuisen, dynaamisen äänen.

5.1 Surround-kaiuttimet

5.1-surround-äänestä ja paremmasta sanotaan usein, kun järjestelmä on riittävän korkealaatuinen, ”todellisena” surround-äänenä. Tämä johtuu siitä, että viidessä kaiuttimessa on kaksi vasenta ja oikeaa etukaiutinta, kaksi vasenta ja oikeaa takakaiutinta (pään takana), laadukas keskikaiutin (siis 5.1: n “5”) ja tehokas subwoofer syvälle, jyrisevälle bassolle ääniä (se on ”.1” kohdassa 5.1). Kun digitaalisia tilaäänisignaaleja (kuten Dolby tai THX) toistetaan tämänkaltaisen järjestelmän kautta, siirryt kokonaan uuteen äänimaailmaan, jossa on ukkosen räjähdyksiä, dynaamista musiikkia ja hienovaraisia, kattavia äänitehosteita kaikkialla huoneessasi.

6.1, 10.2 ja muut monikaiutinjärjestelmät

5.1-tilaääntä pidetään todellisen tilaäänen edellyttämänä kaiuttimien vähimmäismääränä. Muita yleisiä kokoonpanoja ovat 6.1 (kuusi kaiutinta ja subwoofer) tai 10.2 (kymmenen kaiutinta ja kaksi subwooferia). Kokoonpanolla ei ole väliä kovin paljon, ja se riippuu enimmäkseen huoneen koosta ja henkilökohtaisesta halusta. Useimmat ääni-asiantuntijat kertovat, että ennen kaikkea sinun on vain varmistettava, että kaiuttimet ovat tasapainossa huoneen kummallakin puolella. 6.1-järjestelmässä ylimääräinen satelliitti menee yleensä huoneen takaosaan tasoittamaan keskimmäisen etukaiuttimen.