Skip to content

Mikä on syntakse?

4 de heinäkuu de 2021

Tietokonemaailmassa komennon syntaksilla tarkoitetaan sääntöjä, joissa komento on suoritettava, jotta ohjelmisto ymmärtäisi sen. Esimerkiksi komennon syntakse saattaa sanella kirjainkoon ja minkälaisia ​​vaihtoehtoja on, jotka saavat komennon toimimaan eri tavoin. Ilman asianmukaista syntaksia komentoa muodostavia sanoja ja muita merkkejä ei ole yhdistetty järkevässä järjestyksessä. Huonosta syntaksista johtuu syntaksin lukijan kyvyttömyys ymmärtää, mitä yritetään välittää.

Syntaksi on kuin kieli

Jotta ymmärtäisit paremmin tietokoneen syntaksin, ajattele sitä kielenä, kuten englanniksi, saksaksi, espanjaksi jne Kieli syntaksissa vaaditaan, että tiettyjä sanoja ja välimerkkejä käytetään oikealla tavalla, jotta sanoja kuuleva tai lukeva henkilö ymmärtäisi ne oikein. Jos sanat ja merkit sijoitetaan väärin lauseeseen, sitä on vaikea ymmärtää. Aivan kuten kielen kohdalla, tietokoneen komennon rakenne tai syntaksin on oltava koodattu tai suoritettu täydellisesti, jotta se voidaan ymmärtää, ja kaikki sanat, symbolit ja muut merkit sijoitetaan oikealla tavalla.

Miksi syntaksit ovat tärkeitä?

Voisitko odottaa jonkun, joka lukee ja puhuu vain venäjäksi, ymmärtävän japania? Tai entä joku, joka ymmärtää vain englantia, voidakseen lukea italiaksi kirjoitettuja sanoja? Vastaavasti eri ohjelmat (aivan kuten eri kielet) edellyttävät erilaisia ​​sääntöjä, joita on noudatettava, jotta ohjelmisto (tai puhekielellä varustettu henkilö) voi tulkita pyyntösi. Et esimerkiksi sanoisi ”Minä juoksin mäkeä suureksi.” koska sillä on tuskin mitään järkeä, kun otetaan huomioon säännöt, jotka englantia puhuvat ovat ymmärtäneet, kun on kyse sanojen ymmärtämisestä. Sama pätee komentosyntaksiin, koska syntaksia lukeva ohjelma ymmärtää sen vain, kun se on määritetty tietyllä tavalla, kuten näet alla. On tärkeää olla unohtamatta syntaksia työskennellessäsi tietokoneen komentojen kanssa, koska jopa pieni, näennäisesti hyväksyttävä virhe syntaksissa merkitsee sitä, että tietokone ei voi ymmärtää mitä sinä olet. Katsotaan ping-komentoa esimerkkinä oikeasta ja väärästä syntaksista. Yleisin tapa käyttää ping-komentoa on suorittaminen ping, jota seuraa IP-osoite, kuten tämä: ping 192.168.1.1

Tämä syntakse on 100-prosenttisesti oikea, ja koska se on oikea, komentorivin tulkki, luultavasti komentokehote Windowsissa, voi ymmärtää, että haluamme tarkistaa, pystyykö tietokone kommunikoimaan kyseisen verkon laitteen kanssa. Komento kuitenkin tulee ei toimi, jos järjestämme tekstin uudelleen ja asetamme ensin IP-osoitteen ja sitten sanan ping, näin: 192.168.1.1 ping

Emme käytä oikeaa syntaksia, joten vaikka komento näyttää vähän kuin sen pitäisi, se ei toimi ollenkaan, koska tietokoneella ei ole aavistustakaan kuinka käsitellä sitä. Väärän syntaksin omaavilla tietokonekomennoilla sanotaan usein olevan syntaksivirhe, ja se ei toimi tarkoitetulla tavalla ennen kuin syntaksia on korjattu. Vaikka se on varmasti mahdollista yksinkertaisemmilla komennoilla (kuten näit ping), olet todennäköisesti törmännyt syntaksivirheeseen, kun tietokoneen komennot muuttuvat yhä monimutkaisemmiksi. Katsokaa vain näitä muotoilukomentojen esimerkkejä nähdäksesi, mitä tarkoitamme. Syntaksivirheet eivät rajoitu vain juuri mainittuihin komentoihin, vaan myös muihin ohjelmointikieliin, kuten HTML tai JavaScript. Harkitse vain, kuinka monta mahdollista syntaksivirhettä voitaisiin tehdä koodattaessa jotain sellaista kuin koko käyttöjärjestelmä, kuten Windows XP, joka vaati 45 miljoonaa koodiriviä! Voit nähdä vain tässä yhdessä esimerkissä ping että on erittäin tärkeää pystyä lukemaan syntaksia oikein, mutta tietysti pystymään soveltamaan sitä täydellisesti.

Oikea syntaksi komentokehotuskomennoilla

Jokainen komento tekee jotain erilaista, joten jokaisella on erilainen syntakse. Komentokehotekomentojen taulukon tarkasteleminen on nopea tapa nähdä, kuinka monta komentoa Windowsissa on, ja kaikilla on tiettyjä sääntöjä, jotka koskevat niiden käyttöä. Komentosyntaksi sisältää hyvin erityisiä sääntöjä, jotka kuvaavat kuinka tietty komento voidaan suorittaa tai ei.