Skip to content

Mikä on television terävyys ja miten se eroaa television tarkkuudesta?

1 de heinäkuu de 2021

Televisiot ja videoprojektorit tarjoavat monia asetuksia, jotka auttavat saamaan parhaan kuvanlaadun television ominaisuuksien tai mieltymystesi mukaan. Näiden asetusten joukossa ovat terävyyden säätimet ja tarkkuuden asetukset, jotka eivät ole samat. Jatka lukemista saadaksesi lisätietoja television terävyydestä ja tarkkuudesta sekä siitä, miten ne vaikuttavat television kuvanlaatuun. Nämä tiedot koskevat useiden valmistajien televisioita, mukaan lukien, mutta ei rajoittuen, LG, Samsung, Panasonic, Sony ja Vizio sekä videoiden projektorit, jotka ovat valmistaneet esimerkiksi Benq, Epson ja Optoma.

Terävyys vs. tarkkuus

Yleinen käsitys terävyydestä (videosovelluksissa käytettynä) on, että se liittyy suoraan tarkkuuteen ja että terävyys lisää kuvan tarkkuutta. Näin ei kuitenkaan ole. Tarkkuus viittaa kiinteään pikselimäärään (720p, 1080p, 4K ja 8K). Televisioon kytketyn lähteen tarkkuus voi olla pienempi, mutta televisio (tai projektori) skaalaa kuvan siten, että kuva näkyy television ruudulla annettujen pikselien määrällä. Toisaalta terävyys on säätö, joka lisää reunakontrastia niin, että kohteista tulee selkeämpiä. Kuvan tarkkuus pysyy samana. Vaikka terävyysasetus tekee kuvasta näyttävän yksityiskohtaisempaa, se ei todellakaan ole.

Terävyyden hallinnan käytön edut

Nämä ovat muutamia tapoja, joilla terävyys parantaa television katselua:

 • Jos kuva näyttää pehmeältä, käytä terävyyden säätöä pienin askelin, jotta kohteen reunat erottuvat paremmin.
 • Pienennä terävyyttä pienemmillä tarkkuuksilla, jotka on skaalattu.
 • Kuvan reunojen terävöittäminen saattaa tehdä kohteista selkeämmät korkeamman resoluution televisiossa.

Vasemmalla olevassa kuvassa näkyy normaali terävyysasetus. Oikeanpuoleisen kuvan terävyysasetus on hieman kasvanut.

Esimerkki television terävyyden vertailusta - matala asetus

Terävyyden hallinnan käytön karhot

Kuvan terävyys ei välttämättä tuota toivottua vaikutusta. Esimerkiksi:

 • Jos terävyys työnnetään liian pitkälle, esineiden ympärille voi ilmestyä haloja ja karkeita reunoja. Jos kuvalähde on meluisa (siinä on filmirakeita, analogisen videon lähdekohinaa tai TV-lähetyskohinaa), nämä vaikutukset pahenevat, kun jyvien reunat ja kohina korostuvat.
 • Kun lisätään liikaa terävyyttä, esineillä näyttää olevan karkeat reunat, mikä antaa kokonaiskuvalle kovan ilmeen.
 • Kovuus vaikuttaa muihin kuvan elementteihin, kuten kontrastiin, kirkkauteen ja väreihin. Tämä johtaa liian tahnaisiin kasvoihin. Taustaobjektien tekstuurista tulee myös häiritsevämpi, vaikka ne näyttävät 3D-isiltä. Saatat huomata aiemmin piilotettuja pieniä makroja estäviä tai pikselöintiongelmia.

Napsauta alla olevaa kuvaa nähdäksesi terävyysvertailun suurempana, jotta ero näkyy paremmin. Vasemmanpuoleinen kuva on normaali, kun taas oikeanpuoleinen kuva on liian teroitettu, jolloin reunat ovat kovemmat.

Seattle Skyline - Normaali vs Sharp

Muut asetusvaihtoehdot, jotka ovat samanlaisia ​​kuin terävyyden säätö

Jos tietyistä lähteistä tulevat kuvat näyttävät liian pehmeiltä, ​​jopa 1080p- tai 4K-televisiossa tai videoprojektorikuvassa, käytä muita asetusvaihtoehtoja, jotka tarjoavat enemmän tarkkuutta kuin terävyyden säätö, kuten yksityiskohtien (kutsutaan myös reunaksi) parannus ja kohinanvaimennus (alias Digital Noise Vähennys tai DNR). Kuva-asetusten esiasetukset yhdistävät useita parametreja, jotka määrittävät, miltä kuvien pitäisi näyttää televisiossa tai videoprojektionäytössä tietyn sisällön tai huoneen valaistusolosuhteiden perusteella. Nämä säätimet eivät muuta kuvan tarkkuutta. Tarkkuus määräytyy lähteen ja TV-ruudun pikselien määrän kanssa. Pienissä vaiheissa huolellisesti toteutetut yksityiskohdat tai reunanparannukset voivat hienosäätää pehmeitä reunoja. Pienien vaiheiden käyttäminen kohinanvaimennusasetuksessa voi myös vähentää haloefektejä tai lisättyä kohinaa, kuten kalvo tai lähetysjyvä, ja joitain ankaria vaikutuksia, jotka saattavat tuoda esiin yksityiskohtien tai reunanparannusasetuksen avulla. Saatat silti törmätä tilanteeseen, jossa näytetty kuva saa tahmean ulkonäön, joka ei ehkä ole parempi kuin kun yritit perusterävyysasetusta. Saatat myös huomata, että lähteessä voi olla jo käytössä reunanparannus (yleinen joillekin DVD- ja Blu-ray-levyille). Television terävyyden, yksityiskohtien (tai reunanparannuksen) tai melunvaimennuksen käyttäminen voi pahentaa tilannetta. Joillakin DVD-, Blu-ray- ja Ultra HD Blu-ray -soittimilla on terävyyden, yksityiskohtien tai reunojen sekä kohinanvaimennusasetukset. Katso alla olevaa esimerkkiä.

Terävyyden ja kohinanvaimennuksen asetukset - OPPO UDP-203 UHD Blu-ray -soitin

Näin nämä muut kuvansäätimet tekevät:

 • Kirkkaus: Tekee pimeistä alueista kirkkaampia tai tummempia.
 • Kontrasti: Tekee kirkkaista alueista kirkkaampia tai tummempia.
 • Väri: Lisää tai vähentää kuvan kaikkien värien kylläisyyttä (voimakkuutta) yhdessä.
 • Sävy (sävy): Säätää kuvan vihreän ja purppuran määrää (käytetään ensisijaisesti paremman ihon sävyn valitsemiseen).

Alarivi: Ole varovainen käyttäessäsi terävyyden hallintaa

Televisiot ja videoprojektorit tarjoavat useita asetusvaihtoehtoja kuvanlaadun maksimoimiseksi, mutta varovaisuutta käytettäessä terävyyden säätöä. Liian pieni terävyys saa kuvan näyttämään pehmeältä, kun taas liian suuri terävyys saa kuvan näyttämään kovalta.

 • Terävyyden säätö antaa väärän vaikutelman, että se lisää tai parantaa television kuvan tarkkuutta. Se ei kuitenkaan lisää tarkkuutta ja voi lisätä ei-toivottuja vaikutuksia, jotka tekevät kuvasta huonomman, jos sitä käytetään väärin.
 • Tarkista television tai projektorin oletusasetukset. Jätä terävyyden oletusasetus yksin tai rajoita muutokset yhteen tai kahteen askeleen ylös tai alas.
 • Jos haluat kokeilla terävyyden, yksityiskohtien (reunanparannus) tai kohinanvaimennusasetuksia, ota huomioon oletusasento, jotta voit palata siihen pisteeseen, jos päätät, että muutokset eivät näytä hyvältä.
 • Saatat huomata, että tietty lähde tarvitsee hieman terävyyden säätöä, mutta toiset eivät.
 • Monissa televisioissa voit käyttää erilaisia ​​tuloasetuksia, mukaan lukien terävyys. Joten voit muuttaa terävyysasetusta missä sitä tarvitaan yhdelle tulolle, ja muut lähteet, jotka on kytketty muihin tuloihin, ovat kunnossa. Tämä tarkoittaa, että sinun ei tarvitse tehdä toistuvia muutoksia kaikkiin lähteisiisi.