Skip to content

Mikä on tiedostoattribuutti?

3 de toukokuu de 2021

Tiedostoattribuutti (jota usein kutsutaan vain määritteen tai a lippu) on erityinen ehto, jossa tiedosto tai hakemisto voi olla olemassa. Attribuutti otetaan huomioon aseta tai tyhjennetty milloin tahansa, mikä tarkoittaa, että se on joko käytössä tai ei. Tietokoneen käyttöjärjestelmät, kuten Windows, voivat merkitä tietoja tietyillä tiedostomääritteillä, jotta tietoja voidaan kohdella eri tavalla kuin tietoja, joiden attribuutti on pois päältä. Tiedostoja ja kansioita ei itse asiassa muuteta, kun määritteitä käytetään tai poistetaan, käyttöjärjestelmä ja muut ohjelmistot ymmärtävät ne vain eri tavalla.

yuoak / DigitalVision-vektorit / Getty Images

Mitkä ovat eri tiedostomääritteet?

Windowsissa on useita tiedostomääritteitä, mukaan lukien seuraavat:

 • Arkistoi tiedostoattribuutti
 • Hakemistoattribuutti
 • Piilotettu tiedostoattribuutti
 • Vain luku -tiedoston määritteet
 • Järjestelmätiedoston määrite
 • Volume label -attribuutti

Seuraavat tiedostomääritteet olivat ensin Windows-käyttöjärjestelmän käytettävissä NTFS-tiedostojärjestelmällä, eli ne eivät ole käytettävissä vanhemmassa FAT-tiedostojärjestelmässä:

 • Pakattu tiedosto-attribuutti
 • Salattu tiedostoattribuutti
 • Hakemistotiedostoattribuutti

Tässä on useita muita, vaikkakin harvinaisempia tiedostomääritteitä, jotka Windows tunnistaa:

 • Laitetiedoston attribuutti
 • Integrity file attribute
 • Ei sisältöindeksoitua tiedostomääritettä
 • Ei puhdistustiedoston määritettä
 • Offline-tiedostoattribuutti
 • Harvinaiset tiedostomääritteet
 • Väliaikainen tiedostoattribuutti
 • Virtuaalitiedoston attribuutti

Voit lukea lisää näistä Microsoftin File Attribute Constants -sivulta. Teknisesti on myös a normaalia tiedostoattribuutti, mikä tarkoittaa, ettei tiedostomääritettä ole lainkaan, mutta et koskaan näe tätä tosiasiallisesti viitattuna mihinkään normaalissa Windows-käytössäsi.

Miksi tiedostomääritteitä käytetään?

Tiedostoattribuutit ovat olemassa, jotta sinulle tai käyttämällesi ohjelmalle tai jopa käyttöjärjestelmälle itselleen voidaan myöntää tai evätä tietyt oikeudet tiedostoon tai kansioon. Yleisten tiedostomääritteiden oppiminen voi auttaa sinua ymmärtämään, miksi tiettyjä tiedostoja ja kansioita kutsutaan esimerkiksi ”piilotetuiksi” tai ”vain luku” -iksi ja miksi vuorovaikutus niiden kanssa on niin erilaista kuin vuorovaikutus muiden tietojen kanssa. soveltamalla Lue ainoastaan tiedoston attribuutti tiedostoon estää sen muokkaamisen tai muuttamisen millään tavalla, ellei määritettä nosteta kirjoitusoikeuden sallimiseksi. Vain luku -määritettä käytetään usein järjestelmätiedostojen kanssa, joita ei pitäisi muuttaa, mutta voit tehdä samoin omien tiedostojesi kanssa, joita mieluummin joku, jolla on pääsy, ei muokkaa.

Näyttökuva muokkauksesta on poistettu käytöstä vain luku -määritteen vuoksi

Vain luku -määriteviesti.
Piilotettujen määritteiden joukossa olevat tiedostot todella piilotetaan normaaleista näkymistä, mikä tekee näistä tiedostoista todella vaikeata vahingossa poistaa, siirtää tai muuttaa. Tiedosto on edelleen olemassa kuten kaikki muutkin tiedostot, mutta koska piilotettu attribuutti on kytketty päälle, se estää tavallista käyttäjää olemasta vuorovaikutuksessa sen kanssa. Voit asettaa Windowsin tarkastelemaan piilotettuja tiedostoja ja kansioita helpon tavan nähdä nämä tiedostot poistamatta määritettä käytöstä. Voit myös yhdistää määritteet siten, että tiedosto esimerkiksi piilotetaan, mutta myös merkitään järjestelmätiedostoksi ja asetetaan arkistoattribuutilla.

Tiedostoattribuutit vs. kansioattribuutit

Attribuutteja voidaan vaihtaa päälle ja pois sekä tiedostoille että kansioille, mutta seuraukset poikkeavat toisistaan ​​hieman. Kun tiedostomäärite, kuten piilotettu attribuutti, kytketään päälle tiedosto, se yksittäinen tiedosto piilotetaan, ei mitään muuta. Jos samaa piilotettua määritettä käytetään a kansio, sinulle annetaan enemmän vaihtoehtoja kuin vain piilottaa kansio: sinulla on mahdollisuus käyttää piilotettua määritettä pelkästään kansioon tai kansioon, sen alikansioihin ja kaikkiin sen tiedostoihin.

Näyttökuva kansion määritteistä Windows 8: ssa

Kansion määritteet.
Piilotetun tiedoston määritteen soveltaminen kansion alikansioihin ja tiedostoihin tarkoittaa, että vaikka avaat kansion, kaikki sen sisältämät tiedostot ja kansiot piilotetaan. Ensimmäinen vaihtoehto vain piilottaa kansio yksin tekisi alikansiot ja tiedostot näkyviksi, mutta piilottaa vain kansion pääjuurialueen.

Kuinka tiedostomääritteitä käytetään

Vaikka kaikilla tiedoston käytettävissä olevilla määritteillä on yhteiset nimet, jotka näet yllä olevissa luetteloissa, niitä kaikkia ei sovelleta tiedostoon tai kansioon samalla tavalla. Pieni valikoima määritteitä voidaan ottaa käyttöön manuaalisesti. Windowsissa voit tehdä tämän napsauttamalla tiedostoa tai kansiota hiiren kakkospainikkeella (tai koskettamalla pitkään kosketusliittymiä), avaamalla sen ominaisuudet ja ottamalla sitten määritteen käyttöön tai poistamalla sen käytöstä luettelosta.

Kuvakaappaus tiedosto- ja kansioattribuuttivaihtoehdoista Windows 8: ssa

Tiedostojen ja kansioiden määritteet (Windows).
Windowsissa voidaan määrittää suurempi valikoima määritteitä myös attrib-komennolla, joka on saatavana komentokehotteesta. Attribuuttien hallinta komennolla antaa kolmansien osapuolten ohjelmille, kuten varmuuskopio-ohjelmisto, mahdollisuuden muokata tiedostomääritteitä helposti.

Attrib-komentovaihtoehdot Windows 10-komentokehotteessa

Attrib-komento (Windows 10).
Linux-käyttöjärjestelmät voivat käyttää chattr (Muuta määritettä) -komento asettaa tiedoston määritteet, kun chflags (Muuta lippuja) käytetään macOS: ssa.

Näyttökuva muuttumattomasta bitistä, joka asetetaan JPEG-tiedostoon Ubuntussa

+ I (muuttamattoman) bitin asettaminen chattrin kautta Ubuntussa.