Skip to content

Mikä on tiedostojärjestelmä?

3 de toukokuu de 2021

Tietokoneet käyttävät erityyppisiä tiedostojärjestelmiä tallentaakseen ja järjestääkseen tietoja medialle, kuten kiintolevylle, CD-, DVD- ja BD-levyille optisessa asemassa tai flash-asemassa. Tiedostojärjestelmä voidaan ajatella hakemistoksi tai tietokannaksi, joka sisältää kiintolevyn tai muun tallennuslaitteen jokaisen datan fyysisen sijainnin. Tiedot on yleensä järjestetty hakemistoiksi kutsuttuihin kansioihin, jotka voivat sisältää muita kansioita ja tiedostoja. Missä tahansa paikassa, johon tietokone tai muu elektroninen laite tallentaa tietoja, käytetään tietyntyyppistä tiedostojärjestelmää. Tähän sisältyy Windows-tietokoneesi, Mac, älypuhelimesi, pankkisi pankkiautomaatti – jopa autosi tietokone!

Getty Images / Csaba Bajko Valokuvaus

Windowsin tiedostojärjestelmät

Microsoft Windows -käyttöjärjestelmät ovat aina tukeneet FAT-tiedostojärjestelmän eri versioita. FAT tarkoittaa Tiedostojen allokointitaulukko, termi, joka kuvaa mitä se tekee: ylläpitää taulukkoa kunkin tiedoston tilaa kohdentamisesta. FAT: n lisäksi kaikki Windows-käyttöjärjestelmät Windows NT: n jälkeen tukevat uudempaa tiedostojärjestelmää nimeltä NTFS – New Technology File System. Windows NT: ssä NT seisoi uusi teknologia.

Kaikki modernit Windows-versiot tukevat myös exFAT-sovellusta, joka on suunniteltu flash-asemille. ReFS (Resilient File System) on uudempi tiedostojärjestelmä Windows 10: lle ja Windows 8: lle, joka sisältää ominaisuuksia, joita ei ole saatavana NTFS: n kanssa, mutta sitä on tällä hetkellä rajoitettu monin tavoin. Tässä taulukossa näet, mitkä Windows-versiot tukevat kutakin ReFS-versiota. Tiedostojärjestelmä asetetaan asemaan muodon aikana. Katso lisätietoja kohdasta Kiintolevyn alustaminen.

Lisätietoja tiedostojärjestelmistä

Tallennuslaitteen tiedostot säilytetään aloilla. Käyttämättömiksi merkityt sektorit voivat tallentaa tietoja tyypillisesti kutsuttujen sektorien ryhmissä lohkot. Se on tiedostojärjestelmä, joka tunnistaa tiedostojen koon ja sijainnin sekä mitkä sektorit ovat valmiita käytettäväksi. Ajan myötä, koska tiedostojärjestelmä tallentaa tietoja, tallennuslaitteelle kirjoittaminen ja poistaminen aiheuttaa pirstoutumista tiedostojen eri osien välillä väistämättä esiintyvien aukkojen vuoksi. Ilmainen defrag-apuohjelma voi auttaa korjaamaan tämän. Ilman tiedostojen organisointirakennetta olisi paitsi mahdotonta poistaa asennettuja ohjelmia ja noutaa tiettyjä tiedostoja, mutta kahta tiedostoa ei voisi olla samalla nimellä, koska kaikki saattaa olla samassa kansiossa (mikä on yksi syy kansioiden olemassaoloon) hyödyllinen). Mitä samannimiset tiedostot tarkoittavat, on esimerkiksi kuva. Tiedosto IMG123.jpg voi olla satoissa kansioissa, koska kutakin kansiota käytetään tiedoston erottamiseen, joten ristiriitaa ei ole. Tiedostoilla ei kuitenkaan voi olla samaa nimeä, jos ne ovat samassa hakemistossa. Tiedostojärjestelmä ei vain tallenna tiedostoja, vaan myös tietoja niistä, kuten sektorilohkon koko, fragmenttitiedot, tiedoston koko, määritteet, tiedoston nimi, tiedoston sijainti ja hakemistohierarkia. Jotkin muut käyttöjärjestelmät kuin Windows käyttävät myös FAT: n ja NTFS: n etuja, mutta käyttöjärjestelmän horisontissa on useita erilaisia ​​tiedostojärjestelmiä, kuten HFS +, jota käytetään Apple-tuotteissa, kuten iOS ja macOS. Wikipediassa on kattava luettelo tiedostojärjestelmistä, jos olet kiinnostunut aiheesta enemmän. Joskus termiä ”tiedostojärjestelmä” käytetään osioiden yhteydessä. Esimerkiksi sanominen ”kiintolevylläni on kaksi tiedostojärjestelmää” ei tarkoita, että asema on jaettu NTFS: n ja FAT: n välillä, mutta että on kaksi erillistä osiota, jotka käyttävät samaa fyysistä levyä. Suurin osa sovelluksista, joiden kanssa olet tekemisissä, vaatii tiedostojärjestelmän toimiakseen, joten jokaisella osiolla on oltava yksi. Ohjelmat ovat myös tiedostojärjestelmäkohtaisia, joten et voi käyttää ohjelmaa Windowsissa, jos se on rakennettu käytettäväksi macOS: ssa.