Skip to content

Mikä on tiedostotiedosto?

3 de toukokuu de 2021

Tiedosto on tietokonemaailmassa itsenäinen tieto, joka on käyttöjärjestelmän ja minkä tahansa määrän yksittäisten ohjelmien käytettävissä. Tietokonetiedosto voidaan ajatella aivan kuten perinteinen tiedosto, joka löytyy toimiston arkistokaapista. Aivan kuten toimistotiedosto, tietokonetiedoston tiedot voivat koostua pohjimmiltaan mistä tahansa.

Seb Oliver / Getty Images

Lisätietoja tietokonetiedostoista

Mikä tahansa ohjelma käyttää yksittäistä tiedostoa, on vastuussa sen sisällön ymmärtämisestä. Samantyyppisten tiedostojen sanotaan olevan yhteistä ”muotoa”. Useimmissa tapauksissa helpoin tapa määrittää tiedoston muoto on tarkastella tiedoston laajennusta. Jokaisella yksittäisellä Windows-tiedostolla (ja useimmilla muilla käyttöjärjestelmillä) on myös tiedostoattribuutti, joka asettaa ehdon tietylle tiedostolle. Et voi esimerkiksi kirjoittaa uusia tietoja tiedostoon, jossa vain luku -ominaisuus on päällä. Tiedostonimi on vain nimi, jonka käyttäjä tai ohjelma nimeää tiedoston helpottamaan sen tunnistamista. Kuvatiedostolle voidaan antaa nimi lapset-järvi-2017.jpg. Nimi itsessään ei vaikuta tiedoston sisältöön, joten vaikka videotiedostolle annettaisiin jotain image.mp4, se ei tarkoita, että se on yhtäkkiä kuvatiedosto. Minkä tahansa käyttöjärjestelmän tiedostot tallennetaan kiintolevyille, optisille asemille ja muille tallennuslaitteille. Tiedoston erityiseen tapaan tallentaa ja järjestää kutsutaan tiedostojärjestelmäksi, joka alkaa juurihakemistosta ja jatkuu sitten lukemattomiin alihakemistoihin tai kansioihin. Katso oppaastamme kuinka kopioida tiedosto Windowsissa, jos tarvitset apua tiedoston kopioinnissa paikasta toiseen. Ilmaista tietojen palautustyökalua voidaan käyttää, jos olet poistanut tiedoston vahingossa.

Esimerkkejä tiedostoista

Kamerastasi tietokoneelle kopioimasi kuva voi olla JPG- tai TIF-muodossa. Nämä ovat tiedostoja samalla tavalla kuin MP4-muodossa olevat videot tai MP3-äänitiedostot. Sama pätee DOCX-tiedostoihin, joita käytetään Microsoft Wordissa, TXT-tiedostoissa, joissa on pelkkää tekstiä sisältäviä tietoja. Vaikka tiedostot ovat organisaation kansioissa (kuten Kuvat-kansion valokuvat tai iTunes-kansion musiikkitiedostot), jotkut tiedostot ovat pakatuissa kansioissa, mutta niitä pidetään silti tiedostoina. Esimerkiksi ZIP-tiedosto on pohjimmiltaan kansio, johon mahtuu muita tiedostoja ja kansioita, mutta se toimii itse asiassa yhtenä tiedostona. Toinen suosittu ZIP-tyyppinen tiedostotyyppi on ISO-tiedosto, joka edustaa fyysistä levyä. Se on vain yksi tiedosto, mutta siinä on kaikki tiedot, jotka saatat löytää levyltä, kuten videopeli tai elokuva. Näidenkin esimerkkien avulla voit nähdä, että kaikki tiedostot eivät ole samanlaisia, mutta niillä kaikilla on samanlainen tarkoitus pitää tietoa yhdessä yhdessä paikassa.

Tiedoston muuntaminen eri muotoon

Voit muuntaa tiedoston yhdessä muodossa eri muotoon, jotta sitä voidaan käyttää eri ohjelmistoissa tai eri syistä. Esimerkiksi MP3-äänitiedosto voidaan muuntaa M4R: ksi, jotta iPhone tunnistaa sen soittoäänitiedostoksi. Sama koskee DOC-muodossa olevaa asiakirjaa, joka muunnetaan PDF-muotoon, jotta se voidaan avata PDF-lukijalla. Tämäntyyppiset tulokset plus monet monet toiset voidaan saavuttaa työkalulla tästä ilmaisten tiedostomuunninohjelmistojen ja verkkopalvelujen luettelosta.