Skip to content

Mikä on tiedostotunniste?

3 de toukokuu de 2021

Tiedostotunniste, jota joskus kutsutaan nimellä tiedostotunniste tai a tiedostonimen laajennus, on merkki tai merkkiryhmä jakson jälkeen, joka muodostaa koko tiedostonimen. Tiedostotunniste auttaa käyttöjärjestelmää, kuten Windows tai macOS, määrittämään, mihin tietokoneesi ohjelmaan tiedosto on liitetty. Esimerkiksi tiedosto omat kotini.docx päättyy docx, tiedostopääte, joka liittyy Microsoft Wordiin tietokoneellasi. Kun yrität avata tätä tiedostoa, Windows näkee, että tiedosto päättyy DOCX-laajennukseen, jonka Wordin jo tiedetään avaavan. Tiedostotunnisteet osoittavat myös usein tiedostotyyppitai tiedosto muoto, mutta ei aina. Mikä tahansa tiedoston laajennus voidaan nimetä uudelleen, mutta se ei muunna tiedostoa toiseen muotoon tai muuta tiedostossa mitään muuta kuin sen nimen osaa. Joitakin yleisiä tiedostotunnisteita ovat PNG, MP4, PDF, MP3, DOC, SVG, INI, DAT, EXE ja LOG.

Erilaiset tiedostot Windowsissa.

Tiedostotunnisteet vs tiedostomuodot

Tiedostotunnisteista ja tiedostomuodoista puhutaan usein keskenään. Todellisuudessa tiedostopääte on kuitenkin vain merkkejä, jotka näkyvät jakson jälkeen, kun taas tiedostomuoto puhuu tapaa, jolla tiedostossa olevat tiedot on järjestetty. Esimerkiksi tiedostonimessä mydata.csv, tiedostotunniste on csv, mikä osoittaa, että tämä on CSV-tiedosto. Tietokoneen käyttäjä voi nimetä tiedoston uudelleen mydata.mp3, se ei kuitenkaan tarkoita, että voisit toistaa tiedostoa jonkinlaisena äänenä älypuhelimessa. Itse tiedosto on edelleen tekstirivejä (CSV-tiedosto), ei pakattu musiikkitallenne (MP3-tiedosto).

Tiedoston avaavan ohjelman muuttaminen

Tiedostotunnisteet auttavat Windowsia tai muita käyttämiäsi käyttöjärjestelmiä määrittämään, mitä ohjelmaa käytetään tämän tyyppisten tiedostojen avaamiseen. Suurin osa tiedostopääteistä, erityisesti tavallisten kuva-, ääni- ja videoformaattien käyttämät tiedostotunnisteet, ovat yleensä yhteensopivia useamman kuin yhden asentamasi ohjelman kanssa. Jos tiedostoja voi avata useita ohjelmia, voit avata ne valitsemallasi ohjelmalla Windowsissa. Toinen tapa saada tiedosto avaamaan toinen ohjelma on nimetä tiedostotunniste uudelleen. Esimerkiksi, jos sinulla on RTF-tiedosto, joka avautuu WordPadissa, mutta haluat sen avautuvan aina Muistiossa, voit nimetä tiedoston uudelleen file.txt koska Muistio tunnistaa TXT-tiedostot eikä RTF-tiedostoja. On olemassa muutama tapa tehdä se Windowsissa, mutta helpoin tapa on poistaa ”piilota tunnettujen tiedostotyyppien laajennukset” -vaihtoehto käytöstä, jotta näet tiedostopääte tiedostonimen jälkeen ja vaihda se haluamaasi. Näin:

  1. Avaa Suorita-valintaikkuna VOIT + R.

  2. Tulla sisään ohjauskansioita.

  3. Mene Näytä välilehti.

  4. Poista viereinen ruutu Piilota tunnettujen tiedostotyyppien laajennukset.

    Näyttökuva Windows-vaihtoehdosta piilottaa tunnettujen tiedostotyyppien laajennukset

  5. Valitse OK.

macOS ja Linux käsittelevät tiedostotunnisteita hieman eri tavalla kuin Windows, koska ne eivät luota siihen, että he tietävät kuinka avata tiedosto. Siitä huolimatta voit silti valita toisen ohjelman, jolla tiedosto avataan, ja Macissa voit myös tarkastella tai piilottaa tiedostotunnisteita. MacOS: ssa napsauta tiedostoa hiiren kakkospainikkeella ja valitse Avaa nähdäksesi valikoiman ohjelmia, joita voit käyttää tiedoston avaamiseen (mukaan lukien oletusohjelmavaihtoehto). Jos käytät Ubuntua ja mahdollisesti muita Linux-versioita, napsauta tiedostoa hiiren kakkospainikkeella ja valitse Avaa muulla sovelluksella. Jos haluat tarkastella tiedostotunnisteita Macissa, kun selaat tiedostoja, avaa Finder -valikosta Asetuksetja sitten Pitkälle kehittynyt välilehti, jonka haluat valita valintaruutu Näytä kaikki tiedostopääte.

Näyttökuva macOS Big Sur Finder -asetuksista ja näytä kaikki tiedostopäätteet käytössä

Tiedostojen muuntaminen yhdestä muodosta toiseen

Pelkästään tiedoston uudelleennimeäminen sen laajennuksen muuttamiseksi ei muuta tiedostotyyppiä, vaikka se saattaa näyttää siltä kuin se tapahtuisi, kun Windows näyttää uuteen tiedostotunnisteeseen liittyvän kuvakkeen. Tiedostotyypin todelliseksi muuttamiseksi se on muunnettava käyttämällä ohjelmaa, joka tukee molempia tiedostotyyppejä, tai erillisellä työkalulla, joka on suunniteltu muuntamaan tiedosto tiedostomuodosta haluamaasi muotoon. Sanotaan esimerkiksi sinulla on SRF-kuva Sonyn digitaalikamerasta, mutta verkkosivusto, johon haluat ladata kuvan, sallii vain JPEG-tiedostot. Voit nimetä tiedoston uudelleen tiedostonimi.srf että tiedostonimi.jpg. Windows asettaa rajoituksen sille, kuinka monta merkkiä voi tulla ajanjakson jälkeen muodostamaan tiedostopääte. Se on yhdistelmä tiedostonimeä, laajennusta ja tiedoston polkua. Nykyaikaisissa Windows-versioissa tämä merkkirajoitus on 260, lukuun ottamatta Windows 10: tä, joka voi ylittää sen rekisterimuokkauksen jälkeen. Jos haluat muuntaa tiedoston SRF: stä JPEG: ksi, sinun on löydettävä ohjelma, joka tukee täysin molempia, jotta voit avata SRF-tiedoston ja viedä tai tallentaa kuvan JPG / JPEG-muodossa. Tässä esimerkissä Photoshop on täydellinen esimerkki kuvankäsittelyohjelmasta, joka voisi tehdä tämän työn. Jos sinulla ei ole pääsyä ohjelmaan, joka tukee natiivisti molempia tarvitsemiasi tiedostomuotoja, saatavilla on useita tiedostojen muuntamisohjelmia.

Suoritettavat tiedostotunnisteet

Jotkut tiedostotunnisteet luokitellaan suoritettaviksi, mikä tarkoittaa, että kun ne avataan, ne eivät vain käynnisty katseluun tai toistamiseen. Sen sijaan he todella tekevät jotain itse, kuten asentavat ohjelman, käynnistävät prosessin, suorittavat komentosarjan jne. Koska nämä tiedostotunnisteet ovat vain yhden askeleen päässä tekemästä paljon asioita tietokoneellesi, sinun on oltava hyvin varo, kun saat tällaisia ​​suoritettavia tiedostotunnisteita lähteestä, johon et luota.