Skip to content

Mikä on tietokanta?

1 de toukokuu de 2021

Jos olet perehtynyt laskentataulukkoihin, kuten Microsoft Excel, ymmärrät jo, kuinka tietoja voidaan käyttää taulukoiden kanssa. Tietokannat käyttävät myös taulukoita tietojen tallentamiseen, hallintaan ja noutamiseen.

Käytät jo tietokantoja

Et ehkä ymmärrä sitä, mutta kohtaat tietokantojen voiman jatkuvasti jokapäiväisessä elämässäsi. Esimerkiksi kun kirjaudut verkkopankkitilillesi, pankkisi todentaa ensin kirjautumistunnuksesi käyttäjänimelläsi ja salasanallasi ja näyttää sitten tilisi saldon ja mahdolliset tapahtumat. Kulissien takana toimiva tietokanta arvioi käyttäjänimesi ja salasanasi yhdistelmän ja tarjoaa pääsyn tilillesi. Sitten se suodattaa tapahtumasi näyttämään ne päivämäärän tai tyypin mukaan, kuten pyydät.


Tietokannat vs. laskentataulukot

Tietokannat eroavat laskentataulukoista siinä mielessä, että ne pystyvät paremmin tallentamaan suuria määriä tietoja ja käsittelemään niitä eri tavoin. Tässä on vain muutama toiminto, jonka voit suorittaa tietokannalla, jonka suorittaminen laskentataulukon avulla on vaikeaa, ellei mahdotonta:

  • Hae kaikki tietyt ehdot täyttävät tietueet
  • Päivitä tietueet joukkona
  • Ristiviittaustietueet eri taulukoissa
  • Suorita monimutkaiset aggregaattilaskelmat

Tietokannan elementit

Tietokanta koostuu monista erilaisista taulukoista. Kuten Excel-taulukot, tietokantataulukot koostuvat sarakkeista ja riveistä. Jokainen sarake vastaa määritettä ja kukin rivi yhtä tietuetta. Harkitse esimerkiksi tietokantataulukkoa, joka sisältää yrityksen X 50 työntekijän nimet ja puhelinnumerot. Taulukko on muodostettu sarakkeilla, joiden otsikot ovat ”Etunimi”, ”Sukunimi” ja ”Puhelinnumero”. Jokainen rivi sisältää vastaavat tiedot yhdelle henkilölle. Koska yksilöitä on 50, taulukossa on 50 merkintäriviä ja yksi tarrarivi. Jokaisella tietokannan taulukolla on oltava yksilöllinen nimi ja jokaisella on oltava ensisijaisen avaimen sarake, jotta jokaisella rivillä (tai tietueella) on yksilöllinen kenttä sen tunnistamiseksi. Tietokannan tiedot on suojattu rajoitteet, jotka valvovat tietoja koskevia sääntöjä sen yleisen eheyden varmistamiseksi. A ainutlaatuinen rajoitus varmistaa, että ensisijaista avainta ei voida kopioida. A tarkista rajoitus ohjaa syötettävien tietojen tyyppiä. Esimerkiksi Nimi-kenttä voi hyväksyä pelkkää tekstiä, mutta henkilötunnuksen kentässä on oltava tietty joukko numeroita. Yksi tietokannan tehokkaimmista ominaisuuksista on kyky luoda taulukoiden välisiä suhteita käyttämällä vieraat avaimet. Sinulla voi olla esimerkiksi Asiakkaat-taulukko ja Tilaukset-taulukko. Jokainen asiakas voidaan linkittää tilaukseen Tilaukset-taulukossa. Tilaukset-taulukko puolestaan ​​saattaa olla linkitetty Tuotteet-taulukkoon. Tämä menetelmä yksinkertaistaa tietokannan suunnittelua, joten voit järjestää tiedot luokittain sen sijaan, että yrität laittaa kaikki tiedot yhteen tai vain muutamaan taulukkoon.

Tietokannan hallintajärjestelmä

Tietokanta pitää sisällään vain tietoja. Tarvitset tietokannan hallintajärjestelmän näiden tietojen todelliseen käyttöön. DBMS on itse tietokanta sekä ohjelmisto ja toiminnot, joita tarvitaan tietojen noutamiseen tai lisäämiseen. DBMS luo raportteja, valvoo tietokantasääntöjä ja rajoituksia sekä ylläpitää tietokantakaavaa. Ilman DBMS: ää tietokanta on vain vähän merkityksellisiä bittejä ja tavuja. Jos haluat yrittää luoda tietokannan, hyvä aloituspaikka olisi tietokantaohjelma, kuten Microsoft Access.