Skip to content

Mikä on tietokoneen kotelo?

30 de huhtikuu de 2021

Tietokonekotelo toimii pääasiassa tapana fyysisesti kiinnittää ja sisältää kaikki tietokoneen sisällä olevat todelliset komponentit, kuten emolevy, kiintolevy, optinen asema, levykeasema jne. Ne toimitetaan yleensä virtalähteen mukana. Kannettavan tietokoneen, netbookin tai tabletin koteloa pidetään myös tapaus, mutta koska niitä ei osteta erikseen tai hyvin vaihdettavissa, tietokoneen kotelossa on taipumus viitata perinteiseen pöytätietokoneeseen kuuluvaan koteloon. Joitakin suosittuja tietokonekotelovalmistajia ovat Xoxide, NZXT ja Antec.

NZXT Phantom 630 -pöytätietokoneen kotelo (sivukuva).
NZXT
Tietokonekotelo tunnetaan myös nimellä a torni, laatikko, järjestelmäyksikkö, perusyksikkö, kotelo, kotelo, alustanja kaappi.

Tärkeitä tietoja tietokoneesta

Emolevyt, tietokonekotelot ja virtalähteet ovat kaikki erikokoisia, joita kutsutaan muodotekijöiksi. Kaikkien kolmen on oltava yhteensopivia toimiakseen kunnolla yhdessä. Monissa tietokonekoteloissa, erityisesti metallista valmistetuissa, on erittäin teräviä reunoja. Ole erittäin varovainen työskennellessäsi avoimen kotelon kanssa välttääksesi vakavia viiltoja. Kun tietokoneen korjaaja sanoo ”tuo vain tietokone sisään”, he viittaavat yleensä tapaukseen ja sen sisälle, lukuun ottamatta ulkoista näppäimistöä, hiirtä, näyttöä tai muita oheislaitteita.

Miksi tietokoneen kotelo on tärkeä

On useita syitä, miksi käytämme tietokonekoteloita. Yksi on suojaus, joka on helppo olettaa, koska se on ilmeisin. Pöly, eläimet, lelut, nesteet jne. Voivat kaikki vahingoittaa tietokoneen sisäosia, jos tietokoneen kotelon kova kuori ei peitä niitä ja pidä niitä poissa ulkopuolisesta ympäristöstä. Haluatko aina katsoa levyasemaa, kiintolevyä, emolevyä, kaapeleita, virtalähdettä ja kaikkea muuta, mikä muodostaa tietokoneen? Luultavasti ei. Tietokoneen kotelo yhdessä suojauksen kanssa on myös tapa piilottaa kaikki ne tietokoneen osat, joita kukaan ei todellakaan halua nähdä joka kerta, kun katsovat siihen suuntaan. Toinen hyvä syy käyttää tietokoneen koteloa on pitää alue viileänä. Oikea ilmavirta tietokoneen komponenttien yli on yksi etu tietokoneen kotelon käytölle. Vaikka kotelossa on erityiset tuuletusaukot, jotta osa tuulettimen ilmasta pääsee poistumaan, loput siitä voidaan käyttää laitteiston jäähdyttämiseen, joka muuten kuumenisi ja mahdollisesti ylikuumentuisi toimintahäiriöön saakka. Meluisten tietokoneosien, kuten tuulettimien, pitäminen suljetussa tilassa tietokoneen kotelossa on yksi tapa vähentää niiden aiheuttamaa melua. Tietokonekotelon rakenne on myös tärkeä. Eri osat voivat sopia yhteen ja tulla käyttäjän helposti saataville puristamalla ne koteloon pitämään sitä yhdessä. Esimerkiksi USB-portteihin ja virtapainikkeeseen pääsee helposti käsiksi, ja levyasema voidaan avata milloin tahansa.

Tietokonekotelon kuvaus

Tietokonekotelo itsessään voidaan rakentaa mistä tahansa materiaalista, joka silti sallii sisäisten laitteiden tukemisen. Tämä on yleensä terästä, muovia tai alumiinia, mutta se voi sen sijaan olla puuta, lasia tai styroksi. Suurin osa tietokoneista on suorakulmaisia ​​ja mustia. Case modding on termi, jota käytetään kuvaamaan kotelon muotoilua sen yksilöimiseksi esimerkiksi mukautetulla sisäisellä valaistuksella, maalilla tai nestejäähdytysjärjestelmällä. Tietokoneen kotelon etupuolella on virtapainike ja joskus nollauspainike. Pienet LED-valot ovat myös tyypillisiä, jotka edustavat virran tilaa, kiintolevyn toimintaa ja joskus muita sisäisiä prosesseja. Nämä painikkeet ja valot kytketään suoraan emolevyyn, joka on kiinnitetty kotelon sisäpuolelle. Kotelot sisältävät yleensä useita 5,25 tuuman ja 3,5 tuuman laajennuspaikkoja optisille asemille, levykeasemille, kiintolevyille ja muille mediaasemille. Nämä laajennuspaikat sijaitsevat kotelon etuosassa siten, että esimerkiksi DVD-asema on käyttäjän helposti saavutettavissa käytettäessä. Ainakin kotelon toinen sivu, ehkä molemmat, liukuu tai kääntyy auki, jotta pääsy sisäisiin osiin. Katso ohjeet tietokonekotelon avaamisesta olevasta oppaastamme. Tietokoneen kotelon takaosassa on pieniä aukkoja, jotka sopivat sisällä olevan emolevyn liittimiin. Virtalähde on asennettu myös kotelon takaosaan ja suuri aukko mahdollistaa virtajohdon liittämisen ja sisäänrakennetun tuulettimen käytön. Tuulettimet tai muut jäähdytyslaitteet voidaan kiinnittää kotelon mille tahansa puolelle.