Skip to content

Mikä on tietokonevirus?

30 de huhtikuu de 2021

Tietokonevirus on eräänlainen ohjelma, joka tavallisten virusten tavoin kiinnittyy isäntään tarkoituksena lisätä ja levittää infektioitaan edelleen. Tietokoneviruksia voi luoda kuka tahansa, jolla on asianmukainen taitopaketti, yksilöistä suuriin organisaatioihin, ja ne voivat tartuttaa tietokoneita, älypuhelimia, tabletteja ja jopa älyautoja.

Tietokoneviruksen määritelmän sekavuus

Termiä ”tietokonevirus” käytetään usein väärin kattoterminä viittaamaan kaikkiin epäilyttäviin ohjelmiin, laajennuksiin tai koodeihin, jotka saastuttavat ohjelmistoja, tietokoneita ja tiedostoja. Tämä lauseen väärinkäyttö johtuu todennäköisesti siitä, että se on niin yleisen väestön tuntema, koska sitä käytetään usein televisio-ohjelmissa ja elokuvissa, kuten Star Trek- ja Terminator-franchising. Todellisuudessa tällaisten haittaohjelmien oikea kattotermi on haittaohjelmat, joista tietokonevirusluokka on vain yksi tyyppi. Muita haittaohjelmia ovat vakoiluohjelmat, madot ja troijalaiset. Pohjimmiltaan tietokonevirukset ovat eräänlainen haittaohjelma, joka asentaa itsensä laitteeseen ja lisääntyy. Jotkut virukset on suunniteltu varastamaan tai vioittamaan tietoja, kun taas toiset on luotu horjuttaa ohjelmaa tai järjestelmää ja mahdollisesti tehdä siitä käyttökelvoton. Toiset ohjelmoija tekee yksinkertaisesti hauskanpitoa varten, ja ne saattavat vain näyttää kuvan tai tekstiviestin tietokoneen käynnistämisen tai sovelluksen avaamisen jälkeen. Jos isännän tartuttamaa haittaohjelmaa ei ole suunniteltu lisääntymään ja leviämään, sitä ei teknisesti luokitella tietokonevirukseksi riippumatta siitä, kuinka vaarallinen se on.

Erilaiset tietokonevirukset

Monet erityyppiset virukset luokitellaan yleensä sen mukaan, mihin ne kohdistuvat ja miten ne toimivat, eikä niiden luomisprosessiin ja koodaustyyliin. Monet tietokonevirukset voivat kuulua useampaan kuin yhteen luokkaan. Tässä on joitain yleisiä esimerkkejä tietokoneviruksista:

 • Selaimen kaappaajavirukset: Nämä tietokonevirukset tartuttavat verkkoselaimesi, ja niitä käytetään usein kotisivusi muuttamiseen, tietojen varastamiseen ja mainosten näyttämiseen.
 • Käynnistyssektorivirukset: Näiden tiedetään vaikuttavan levyihin, joita käytetään järjestelmän käynnistämisessä kiintolevyn käynnistyssektorin lisäksi.
 • Suoratoimiset virukset: Nämä virukset aktivoidaan avaamalla ladattu tiedosto tai ohjelma.
 • Sähköpostivirukset: Nämä sähköpostit on suunniteltu lisääntymään liittämällä itsensä sähköposteihin, luomalla sähköposteja käyttämällä osoitekirjaasi tai tartuttamalla sähköpostisovellus varastamaan tietoja.
 • Makrovirukset: Makrotietokonevirukset koodataan makrokielellä, jotta ne voidaan liittää asiakirjoihin ja aktivoida heti, kun liitetty tiedosto avataan.
 • Polymorfiset virukset: Tietokonevirus, joka voi muuttua välttääkseen turvajärjestelmien ja virustorjuntaohjelmien havaitsemisen.
 • Residenttivirukset: Residenttivirukset tartuttavat käyttöjärjestelmän ja jatkuvat taustalla, mikä vaikuttaa negatiivisesti järjestelmän ja sovelluksen suorituskykyyn.
 • Ulkomailla olevat virukset: Tämäntyyppiset virukset sulkeutuvat tehtävänsä suorittamisen jälkeen.

Kuinka selvittää, onko tietokoneessasi virusta

Vaikka monet tietokonevirukset voivat pysyä piilossa laitteellasi, on olemassa useita selkeitä toimintatapoja, jotka saattavat viitata siihen, että olet joutunut tartunnan uhriksi, kuten huomattava järjestelmän nopeuden lasku, salaperäisesti tehtyjä muutoksia järjestelmän ja sovelluksen asetuksiin, ilmoitukset palveluille ja sovelluksille, joita et omista, selaimen laajennukset tai laajennukset asennetaan ilman lupaasi ja kyvyttömyys siirtyä verkkoon tai avata joitain ohjelmia. Onneksi on olemassa useita tapoja tarkistaa, onko laitteessasi tietokonevirus vai ei.

Tietokoneen suojaaminen viruksilta

On tärkeää harjoittaa erilaisia ​​strategioita tietokoneen ja muiden älylaitteiden suojaamiseksi viruksilta ja muilta haittaohjelmilta. Tässä on joitain parhaita tapoja suojata tietokonettasi.

 • Pidä käyttöjärjestelmä ja sovellukset ajan tasalla: Tämän vuoksi virusten on vaikeampaa tartuttaa laitteitasi.
 • Muodosta yhteys vain luotettuihin Internet-yhteyksiin: Tämä voi myös suojata sinua muilta hyökkäyksiltä, ​​kuten ARP-väärentämiseltä.
 • Vältä epäilyttäviä liitteitä: Älä koskaan avaa tuntemattomien lähettäjien sähköpostiliitteitä, koska ne voivat sisältää haittaohjelmia ja muita viruksia.
 • Lataa tiedostoja vain virallisilta verkkosivustoilta ja luotettavista lähteistä: Tiedostojen lataaminen tuntemattomilta verkkosivustoilta on aina riski. Huolimatta siitä, kuinka laillinen lataus voi tuntua, vältä sitä, ellei se ole peräisin tunnetusta lähteestä.
 • Asenna virustorjuntaohjelmisto: Laadukas virustentorjuntapaketti auttaa sinua pääsemään eroon tietokoneesi viruksista ja suojaamaan sinua tulevilta infektioilta.

Tietokonevirukset voivat olla turhauttavia ja pahimmassa tapauksessa uskomattoman vaarallisia. On kuitenkin mahdollista suojautua heitä vastaan ​​toteuttamalla oikeat varotoimet ja tarvittaessa käsitellä niitä, jos laitteesi koskaan tarttuu.