Skip to content

Mikä on tietolähde?

1 de toukokuu de 2021

Tietolähde (jota kutsutaan joskus datatiedostoksi) on paikka, josta tiedot saadaan. Lähde voi olla mitä tahansa dataa missä tahansa tiedostomuodossa, kunhan ohjelma ymmärtää sen lukemisen.

Tärkeitä tietoja tietolähteestä

Tietolähde, jota kutsutaan myös datatiedostoksi, on kokoelma tietueita, jotka tallentavat tietoja. Tietolähde voi olla mikä tahansa asiakirja, joka on järjestetty tarjoamaan rakenne vastaanottavalle ohjelmalle tietojen hakemiseksi. Voit käyttää mitä tahansa tekstitiedostoa tietolähteenä, kuten pelkkää tekstiä tai tietokantatiedostoa. Tekstitiedosto voi tulla ohjelmista, kuten Microsoft Access ja FileMaker Pro. Teoriassa voit käyttää mitä tahansa Open Database Connectivity (ODBC) -tietokantaa tietolähteenä. Voit myös luoda tiedoston laskentataulukoina Excelistä, Quattro Prosta ja vastaavista ohjelmista. Tietolähde voi olla myös yksinkertainen taulukko tekstinkäsittelyasiakirjassa. Eri sovellukset voivat käyttää tietolähdettä, mukaan lukien tietokantasovellukset, kuten Microsoft Access, Microsoft Excel ja muut taulukkolaskentaohjelmat, tekstinkäsittelyohjelmat, kuten Microsoft Word, verkkoselaimet ja offline-ohjelmat. Yhdessä ohjelmassa yhteen tarkoitukseen käytetty tietolähdetiedosto ei välttämättä ole merkityksellinen eri ohjelmassa, vaikka molemmat ohjelmat käyttäisivätkin tietolähdetiedostoja. Toisin sanoen tietty tietolähde on subjektiivinen tietoja käyttävälle sovellukselle.

Tietolähde-esimerkkejä

Tyypillinen skenaario, kun kyse on Microsoft Wordista tietolähteen avulla, on, että Word tekee postin yhdistämisen Excel-asiakirjasta otetuista tiedoista. Esimerkiksi Microsoft Wordin postin yhdistämisen tietolähde voi olla CSV-tiedosto. Tämä tiedosto sisältää yhteystietoja, jotka voidaan kirjoittaa automaattisesti Word-asiakirjaan kirjekuorien tulostamiseksi oikeilla nimillä ja osoitteilla. Tällainen tietolähde ei kuitenkaan välttämättä ole hyödyllinen toisessa yhteydessä. Toinen tietolähde voi olla tiedosto, joka tallentaa ajat, jolloin ihmiset tarkistavat lääkärin vastaanotolle. Ohjelma voi datalähteen avulla koota kaikki sisäänkirjautumisajat ja näyttää ajat verkkosivustolla tai käyttää tietoja sovelluksessa joko sisällön katseluun tai vuorovaikutukseen toisen tietolähteen kanssa. Osoitekirjan yhteystietoa voidaan käyttää joissakin tilanteissa, koska nimelle, osoitteelle ja sähköpostitilille on sarake. Tietolähteet voivat tulla myös reaaliaikaisesta syötteestä. Esimerkiksi iTunes voi käyttää suoraa syötettä Internet-radioasemien toistamiseen. Syöttö on tietolähde, ja iTunes-sovellus näyttää syötteen.