Skip to content

Mikä on toimintapelin määritelmä?

17 de heinäkuu de 2021

”Toiminta” -tyyppisissä videopeleissä korostetaan tyypillisesti pelaajan refleksien, käsi-silmä-koordinaation ja reaktioaikojen haastamista. Itse asiassa, kun ajattelet toimintapelejä, saatat heti ajatella sellaisia ​​arcade-klassikoita Sudenkuoppa ja muut otsikot, joihin liittyi paljon virtuaalista juoksemista ja hyppäämistä. Tämä johtuu siitä, että jo varhaisimmissa pelihalleissa asui kaikkien aikojen tunnetuimpia toimintapelejä. Tämän päivän toimintapelit ovat tyypillisesti monimutkaisempia kuin ensimmäiset tarjoukset (mutta eivät aina!), Vaikka tyylilajin ydinmekaniikka – juoksu, hyppy, hyökkääminen – säilyy ennallaan. Monilla toimintapeleillä on myös samanlainen suunnittelumekaniikka. Pelaaja etenee yleensä tasolta tasolle, kun taas pelin haastetaso hiipii tasaisella nopeudella. Maasto muuttuu vähitellen petollisemmaksi navigoida, ja vihollisista tulee hankalampia voittamaan. Suurin osa toimintapeleistä ylittää tasot (tai joukon tasoja) ”pomo-taistelulla”, johon kuuluu varpaisiin meneminen erityisen ison pahan miehen kanssa, joka vaatii vähän ylimääräistä hienovaraisuutta ja / tai voimaa voittamaan. Jotkut toimintapelit tuovat myös pienemmän pomon puolivälissä tietyille tasoille. Nämä keskitason uhkat on usein merkitty nimellä ”Minibossit”, termi, joka esiintyy edelleen nykyaikaisessa pelialan ammattikiellossa.

Kuinka toimintapelejä pelataan?

Toimintapelit antavat pelaajalle yleensä useita hyökkäystapoja, vaikka työssä on melkein aina yhteinen teema. Esimerkiksi ammuntaan perustuva toimintapeli voi antaa pelaajalle lukuisia päivitettäviä aseita, kun taas toinen fantasiamaailmaan perustuva toimintapeli tarjoaa miekkoja ja maagisia voimia. Kun pelaaja etenee pelin läpi, hänen on pidettävä mielessä päähenkilön terveys ja elämä. Päähenkilö voi yleensä ottaa useita osumia, mutta jos liikaa vahinkoa syntyy, hahmo kuolee ja ”elämä” menetetään. Jos hahmon koko elämä hävitetään, niin se on Peli ohi. Pelaaja voi yleensä kerätä enemmän elämää ja terveyttä matkan aikana. Nykyaikaiset toimintapelit ovat löytäneet tapoja pelata terveyttä ja elämää -palkitsemis- ja rangaistusjärjestelmän kanssa, koska jotkut kehittäjät kokevat, että se on arkaainen pidätys aikakaudesta, jolloin ihmiset pudotettiin neljäsosaa pelihalleihin jatkamaan pelaamista. Itsenäisesti kehitetyssä toimintapelissä Punos, esimerkiksi pelaajat voivat itse asiassa ”kelata” pelaamista ja korjata virheet, jotka johtivat päähenkilön kuolemaan. Toimintapelilajin suosion ja pitkäikäisyyden vuoksi kehittäjät ovat pelanneet kaavan kanssa melko vähän. Tämän seurauksena toimintapelit ovat jakautuneet useisiin eri alalajeihin. Joitakin näistä alilajeista ovat:

  • Ammuntapelit: Toimintapelit, jotka haastavat pelaajan kohdentamaan ja lähettämään vastustajia. Nämä vastustajat eivät aina ole ihmisluonteisia: pelaaja on usein ajoneuvossa, joka vierittää vasemmalta oikealle (tai ruudun alaosasta ruudun yläosaan), ja hänen on amputtava näennäisesti loputon viholliskoneiden ja robottien pato.
  • Beat ’em Ups: Toimintapelit, joissa pelaaja liikkuu vasemmalta oikealle ja taistelee vihollisten kanssa lähietäisyydellä. Monet Beat ’em Ups -pelit perustuvat taistelulajeihin. Hyviä esimerkkejä tästä alalajista ovat Tuplalohikäärme ja Viimeinen taistelu.
  • Tasohyppelypelit: Epäilemättä tunnetuin toimintapelialaryhmä. Tasopelit haastavat pelaajan refleksit esteradoilla, jotka ovat täynnä kelluvia alustoja, vihollisia ja pomohahmoja. Super Mario 3D Land, mutanttimudat, ja Kirbyn seikkailu ovat kaikki esimerkkejä Nintendo DS: n ja 3DS: n upeista toimintapeleistä. VVVVVV on toimintapeli, joka pyörii painovoiman kääntämisen ympärillä, ja on siksi hyvä esimerkki toimintapelistä, joka tekee jotain hieman erilaista hyväksi todetun kaavan kanssa.