Skip to content

Mikä on vakoiluohjelma? Plus, miten suojata itseäsi sitä vastaan

5 de heinäkuu de 2021

Vakoiluohjelma on eräänlainen haittaohjelma, joka seuraa Internet-toimintaa kerätäkseen arkaluontoisia tietoja, kuten luottokorttinumeroita tai kohderyhmää. Suurimman osan ajasta vakoiluohjelmat toimivat laitteen taustalla, näkymättömille. Jotkut yleisimmistä syistä hyökkääjät käyttävät vakoiluohjelmia, kuten tietojen kerääminen myyntiin kolmansille osapuolille, jonkun henkilöllisyyden varastamiseksi tai vakoilemiseksi henkilön tietokoneelle.

Kuinka saat vakoiluohjelman tietokoneellesi?

Vakoiluohjelmat ovat monenlaisia ​​ohjelmia, jotka piiloutuvat tietokoneen taustalle. Vakoiluohjelmat voivat päästä laitteellesi useilla tavoilla, mukaan lukien:

  • Hyökkääjä asentaa vakoiluohjelman laitteellesi
  • Ohjelmiston tai sisällön lataaminen tartunnan saaneesta lähteestä
  • Epäilyttävien sähköpostien avaaminen
  • Suojaamattomien Internet-yhteyksien kautta

Kuinka vakoiluohjelmat toimivat?

Vakoiluohjelmat seuraavat hiljaisesti evästeitä internet-käytön kartoittamiseksi, sosiaalisen median toimintaa, lähettämiäsi sähköposteja ja paljon muuta. Sitä käytetään usein henkilötietojen keräämiseen myyntiin kolmansille osapuolille, kuten mainostajille. Sitä käytetään myös menetelmänä vakoilemaan muita ja hyödyntämään uhrin toimia hakkereiden omaksi hyödyksi.

Todellisen maailman vakoiluohjelmien esimerkkejä

Yleinen esimerkki vakoiluohjelmista tapahtuu käyttämällä näppäinlukijoita tai työkaluja, jotka tallentavat kirjoittamasi tekstin, tai työkaluja, jotka ottavat kuvakaappauksia laitteestasi. Esimerkiksi kirjaudut suosikki jälleenmyyjääsi verkossa ja aloitat ostoksen. Taustalla et tiedä, että ostos on kiinni kuvakaappauksessa, joka lähetetään hyökkääjälle. Valitettavasti hyökkääjä voi nyt napata luottokorttisi numeron. Vakoiluohjelmat voivat näyttää kaikenlaisilta: ponnahdusikkunat, jotka kertovat tietokoneen kellonajan olevan pois päältä, toinen väittää olevansa vakoiluohjelmavaroitus tai jopa tiedostojen latausruutu ilmestyy yhtäkkiä, jota et odottanut. Tässä esimerkissä se näkyy ponnahdusikkunana, joka varoittaa tietokoneviruksesta.

Spyware: Lyhyt historia

Ensimmäistä kertaa termiä vakoiluohjelmat käytettiin lokakuussa 1996 ja se ilmestyi Usenetiin. Muutama vuosi myöhemmin termistä tuli synonyymi vakoojalaitteille, kuten laitteiden sisään piilotetuille kameroille. Se oli vuonna 1999, että termi osui valtavirtaan, ja vuonna 2000, jolloin ensimmäinen anti-spyware-sovellus julkaistiin. Vuodesta 2000 tähän asti hyökkääjät ovat vain muuttuneet armottomammiksi kyvyllä päästä käsiksi henkilökohtaisiin tietoihimme. Vakoiluohjelmien torjuntayritykset, kuten Norton ja McAfee, ovat kuitenkin yhtä häikäilemättömiä ja luovat jatkuvasti uusia ohjelmistoja auttaakseen meitä suojautumaan.

Kuinka suojautua vakoiluohjelmilta

Sinulla on mahdollisuus joutua kosketuksiin vakavien haittaohjelmien kanssa aina, kun käytät laitteitasi. On tärkeää ymmärtää, miten vakoiluohjelmat estetään, kun surffaat Internetissä, tyhjennät postilaatikkosi ja muualla. Vaikka vakoiluohjelmat ovat yksi yleisimmistä haittaohjelmatyypeistä, jotka voivat tartuttaa laitteesi, seuraamalla näitä vinkkejä voit suojata itseäsi.

  1. Käytä vakoiluohjelmien torjuntaohjelmaa. Ohjelmisto on etulinja sinun ja hyökkääjän välillä. Budjettisi ja tarpeidesi mukaan on saatavilla erilaisia ​​virustorjuntaohjelmia.

  2. Päivitä järjestelmäsi. Muista päivittää selain ja laite usein. Saattaa olla vika, joka jättää laitteen avoimeksi vakoiluohjelmille, jotka vain nykyinen päivitys saattaa korjata.

  3. Kiinnitä huomiota latauksiisi. Ole varovainen, kun lataat sisältöä tiedostonjakosivustoilta. Vakoilu- ja haittaohjelmat piiloutuvat usein näiden latausten sisään.

  4. Vältä ponnahdusikkunoita. Niin houkuttelevia kuin ne ovatkin, älä valitse näytöllä näkyviä ponnahdusikkunoita. Voit myös asentaa ponnahdusikkunoiden estotoiminnon äläkä koskaan käsittele niitä.

  5. Pidä silmällä sähköpostiosoitettasi. Älä lataa asiakirjoja sähköposteista, joita et tunnista. Parempi vielä, älä avaa sähköposteja ollenkaan. Poista ne.