Skip to content

Mikä on valkoinen melu?

1 de heinäkuu de 2021

Shhhh. Se ei ole meren ääni tai työtoveri, joka yrittää viheltää, se on rentouttava, eristävä valkoisen melun ääni. Aktiivisen ei-vastaavuuden kuuntelemisen outo ilmiö on nykyään suositumpi kuin koskaan ennen, ja monille ihmisille se on uskomattoman rentouttava. Mutta mikä on valkoinen melu, ja miksi ihmiset pitävät siitä niin paljon?

Miltä valkoinen ääni kuulostaa?

Vaikka valkoiselle melulle voi perinteisesti olla ominaista särinäinen surina, joka kuului, jos virität televisiosi väärälle, teknisesti valkoinen melu on mikä tahansa vaihtelevan taajuuden ääni, jolla on tasainen tehospektritiheys. Käytännöllisemmässä mielessä valkoinen melu on mikä tahansa johdonmukainen ääni, jonka aivosi tulkitsevat kiinteänä, huomaamattoman äänen runkona yksittäisten taajuuksien sijaan. Tämä on tärkeää, koska valkoisen melun päätarkoitus on olla kuulematta. Se saattaa kuulostaa naurettavalta, mutta monet ihmiset käyttävät sitä auttaakseen heitä tutkimaan, rentoutumaan tai nukahtamaan, koska se auttaa heitä rentouttamaan aivojensa kuulo-osan tehokkaasti keskittymään toiseen tehtävään. Joten miltä valkoinen melu kuulostaa? Mitään, jonkin ajan kuluttua. Puhekielellä valkoinen melu voi kuitenkin olla kaikkea, mikä on johdonmukaista ja istuu tajuntasi taustalla. Monille ihmisille tämä on jotain yhtä peittävää kuin edellä mainittu tv-staattinen staattinen. Toisille se voi olla sateen ääni katolla, värähtelevä tuuletin tai jopa maailmankaikkeuden ääni – niin sanottu taivaallinen valkoinen melu.

Mihin valkoista kohinaa käytetään?

Rentoutumisen lisäksi valkoista kohinaa on käytetty myös elektronisen musiikin tuotannossa, usein suodattamalla jonkin verran muunlaisen äänen luomiseksi. Valkoista kohinaa voidaan käyttää myös audiolaitteiden testaamiseen tai todella satunnaislukujen tuottamiseen arpajaisia ​​tai tiettyjä tietokoneohjelmia varten. Se on jopa todettu olevan jonkin verran käyttöä tinnituksen hoidossa, mikä auttaa ärsyttävää kroonista sairautta virittämään korviensa poimimat häiriöt.

Entä vaaleanpunainen melu?

Valkoinen melu on suurelta osin tasainen, mutta on olemassa myös muita värillisiä muunnelmia, jotka eroavat toisistaan ​​niin vähän. Ihmisille, jotka käyttävät valkoista kohinaa sen erilaisiin sovelluksiin, nämä vaihtoehdot voivat osoittautua tehokkaammiksi. Vaaleanpunainen kohina on yksi tunnetuimmista ja eroaa valkoisesta kohinasta siinä, että sen tehospektritiheys on kääntäen verrannollinen signaalin taajuuteen eikä yhtä voimakas siihen. Tämä tarkoittaa, että vaaleanpunaisen kohinan matalat taajuudet ovat kovempia kuin korkeammat taajuudet, mikä voi luoda äänen, jolla on syvempi tunne. Monien mielestä tämä on mukavampaa tai luonnollisempaa kuulostavaa kuin valkoinen melu. Ruskea melu on toinen yleinen valkoisen melun muoto, jota kutsutaan joskus ruskeaksi tai punaiseksi meluksi. Se perustuu Brownian Motioniin ja saavuttaa jopa syvemmän äänen kuin Pink noise.

Mikä on valkoinen melu kone?

Valkohälytyskone on mikä tahansa laitteisto (tai epäilemättä ohjelmisto), joka tuottaa ääniä, joka on yhdenmukaista valkoisen kohinan puhekielen tulkinnan kanssa. Se kattaa kaiken juoksevan veden ääntä toistavista vauvan nukkumislaitteista aina 10 tunnin YouTube-videoihin, joissa on taustalla olevia kosteuden ääniä.

Kyseisistä App Storesta ja Google Play Kaupasta on myös ladattavissa useita valkoisen kohinan sovelluksia, jotka tarjoavat nopean ja helpon pääsyn White noise -laitteeseen kaikilla eri väreillä ja kokoonpanoilla.

Onko valkoinen melu haitallista?

Lyhyt vastaus on: ei. Kuten jokaisessa terveyssuosituksessa, on kuitenkin joitain varoituksia. Suurella äänenvoimakkuudella (mielestäni 100 desibeliä tai sitä korkeampi) esiintyvä valkoinen melu on liittynyt jonkin verran vaurioita ihmisen korvassa oleviin pieniin karvoihin ja voi johtaa kuulon heikkenemiseen tulevaisuudessa. On myös joitain ehdotuksia siitä, että vauvat, jotka nukkuvat valkoisen melun kanssa läpi yön (toisin kuin niitä käytetään vain auttamaan heitä nyökkäämään), voivat johtaa hitaampaan kehitykseen aivojensa kuulo-osissa. Nämä ovat kuitenkin melko rajallisia tutkimuksia, ja useimmissa tapauksissa ne keskittyvät eläimiin eikä ihmisiin. Paras vaihtoehto on pitää minkä tahansa tyyppinen valkoisen melun äänenvoimakkuus miellyttävällä tasolla, ja yritä olla jättämättä sitä käyntiin yön yli vauvan tai pikkulapsen kanssa. Loppujen lopuksi se, että annat lapsesi tottua nukkumaan nukkumisen jälkeen tekemäsi parittoman räjähdyksen kautta, tekee elämästäsi myös paljon helpompaa.