Skip to content

Mikä on verkkotunnus?

3 de toukokuu de 2021

Verkkotunnus on yksilöllinen merkistö, joka tunnistaa tietyn verkkosivuston. Verkkotunnuksella on monin tavoin sama suhde verkkosivustoon kuin katuosoitteella taloon. Kun kirjoitat verkkotunnuksen verkkoselaimeen, selain käyttää jotain nimeltään verkkotunnuspalvelinta (DNS) löytääkseen vastaavan verkkosivuston sijainnin Internetistä, jotta se voi hakea verkkosivuston ja näyttää sen sinulle. Tämä on vähän kuin etsiä jonkun puhelinluettelosta saadaksesi selville, kuinka soittaa heille tai päästä kotiinsa.

Kuinka luet verkkotunnuksen?

Jokainen verkkotunnus sisältää ylätason verkkotunnuksen (TLD), kuten .com tai .net, ja kyseisen ylätason toimialueen aliverkkotunnuksen. Katso esimerkiksi tämän sivuston verkkotunnus: Lifewire.com. TLD on .com tässä esimerkissä, ja lifewire on aliverkkotunnus. Lifewire.com muodostaa kokonaisuutena täysin hyväksytyn verkkotunnuksen, jolla voit käydä tällä verkkosivustolla. Verkkotunnukset voivat sisältää myös muita aliverkkotunnuksia. Esimerkiksi en.wikipedia.org on wikipedia.org -aliverkkotunnus, ja voit käyttää sitä vierailemaan Wikipedian englanninkielisessä versiossa.

rapea / Getty Images

Ylätason verkkotunnusten tyyppien selittäminen

Useimmat ihmiset tuntevat .org, .net ja .com ylätason verkkotunnukset. Nämä tunnetaan yleisinä ylätason verkkotunnuksina. Muita ylätason verkkotunnuksia ovat .edu, .gov, .mil ja .int. .Com-, .org- ja .net-aluetunnukset oli alun perin tarkoitettu yritysten, organisaatioiden ja verkkojen käyttöön, mutta niiden käyttö on täysin rajoittamatonta. Tämä tarkoittaa, että voit käyttää mitä tahansa näistä TLD: istä mihin tahansa haluamaasi käyttöön. .Edu-, .gov- ja .mil-aluetunnukset oli alun perin tarkoitettu oppilaitosten, valtion ja sotilaskäyttöön. Ne ovat edelleen rajoitettu näihin käyttötarkoituksiin, mutta pääasiassa vain Yhdysvallat. Alkuperäiseen sarjaan on lisätty yli 1200 ylimääräistä yleistä aluetunnusta, mukaan lukien .biz, .info, .club ja muut. Yleisten aluetunnusten lisäksi useimmilla mailla on myös oma aluetunnus. Näitä kutsutaan maatunnuksen ylätason verkkotunnuksiksi (ccTLD), ja ihmiset ja organisaatiot rajoittavat niitä usein kyseisen maan sisällä. Esimerkki verkkotunnuksesta, jolla on ccTLD, on BBC.co.uk. Tässä tapauksessa .uk on ccTLD, .co.uk on aliverkkotunnus, joka on vain Yhdistyneen kuningaskunnan yritysten käytettävissä, ja BBC.co.uk on täydellinen verkkotunnus, jolla voit käydä BBC: n verkkosivustolla.

Kuinka verkkotunnukset toimivat?

Verkkotunnukset antavat ihmisten pääsyn verkkosivustoille muistamalla helpon sanojen tai muiden merkkien joukon pitkän numerosarjan sijaan. Jokaisella Internet-sivustolla on siihen liittyvä IP-osoite (IP), joka koostuu pitkästä numerosarjasta tai pitkästä sekä numeroista että kirjaimista. Esimerkiksi tässä on joitain Google.comiin liittyviä IP-osoitteita: Google.com IPv4: 74.125.136.139
Google.com IPv6: 2607: f8b0: 4002: c03 :: 8a

Voit kirjoittaa teknisesti 74.125.136.139 selaimeesi vieraillaksesi Googlessa, mutta haluatko todella yrittää muistaa tällaisen numeron? Helpottamiseksi selaimesi muodostaa yhteyden verkkotunnuspalvelimeen aina, kun kirjoitat verkkotunnuksen osoiteriville. Yllä olevaa esimerkkiä käyttämällä se huomaa, että Google.com vastaa IP-osoitetta 74.125.136.139, ja lataa sitten sopivan verkkosivuston.

Kuinka saada verkkotunnus

Verkkotunnuksista vastaa määritettyjen nimien ja numeroiden Internet Corporation, joka antaa verkkotunnuksen rekisteröijille oikeuden rekisteröidä verkkotunnuksia. Jos haluat hankkia oman verkkotunnuksesi, sinun on käytävä läpi yksi näistä rekisteröijistä. Suurin osa suurista verkkopalvelimista tarjoaa myös verkkotunnuksen rekisteröintipalveluja, mutta sinun ei tarvitse käydä verkkopalvelun läpi. On hieman helpompaa käydä yhden palveluntarjoajan kautta kaikesta, jos et ole koskaan aiemmin rakentanut verkkosivustoa, mutta sinun ei tarvitse. Verkkotunnuksen rekisteröinti on melko helppo prosessi, johon sisältyy aliverkkotunnuksen valinta ja pariliitos sen kanssa TLD: hen. Jos haluamasi yhdistelmä otetaan, voit kokeilla eri aliverkkotunnusta tai kokeilla eri TLD: itä, kunnes löydät toimivan.

Voitteko todella omistaa verkkotunnuksen?

Verkkotunnuksen rekisteröintiprosessia kutsutaan usein verkkotunnuksen ostamiseksi, mutta on tehtävä tärkeä ero. Verkkotunnuksen rekisteröinti muistuttaa enemmän sen vuokraamista kuin ostamista. Kun rekisteröit verkkotunnuksen, saat oikeuden käyttää sitä verkkotunnuksesi ajan. Useimmissa tapauksissa vähimmäisrekisteröinti on yksi vuosi. Jos et uusi verkkotunnustasi, menetät pääsyn siihen. On myös erittäin tärkeää varmistaa, että nimesi tai yrityksesi on todella verkkotunnuksen rekisteröinnissä. Jos rekisteröit verkkotunnuksesi verkkosuunnittelijan, verkkopalvelimen tai muun kolmannen osapuolen kautta, he voivat lisätä nimensä rekisteröintiin sinun omasi sijaan. Kun näin tapahtuu, henkilö, jonka nimi on tosiasiallisesti rekisteröinnissä, omistaa oikeudet verkkotunnukseen sinun sijasta. He voivat teoriassa osoittaa verkkotunnuksen eri verkkosivustolle, sulkea sen kokonaan tai jopa myydä sen. Kun rekisteröit verkkotunnuksen ja nimesi on rekisteröinnissä, sinulla on kaikki oikeudet verkkotunnukseen niin kauan kuin maksat toistuvan rekisteröintimaksun. Koska asiakkaasi tai lukijasi luottavat verkkotunnukseesi löytääkseen verkkosivustosi, on helppo ymmärtää, miksi tämä on niin tärkeää.