Skip to content

Mikä on videon pakkaus?

1 de heinäkuu de 2021

Videot vievät paljon tilaa. Pakkaamaton 1080 HD -videomateriaali vie noin 10,5 Gt tilaa minuutissa videota kohti, mutta se voi vaihdella kuvataajuuden mukaan. Jos käytät videokuvaa älypuhelimella, 1080p: n tavallinen 30 kuvaa sekunnissa -kuva vie 130 Mt minuutissa, kun taas 4K-video vie 375 Mt tilaa jokaista elokuvan minuuttia kohden. Koska videot vievät niin paljon tilaa ja koska kaistanleveys on rajallinen, videon pakkaamista käytetään tiedoston koon pienentämiseen. Pakkaus sisältää tiedoston tietojen pakkaamisen pienempään tilaan. Tämä toimii kahden eri pakkaustyypin avulla: häviötön ja häviötön.

Lossy-pakkausmuodot

Hukkaava pakkaus tarkoittaa, että pakatussa tiedostossa on vähemmän tietoja kuin alkuperäisessä tiedostossa. Koko videon toistuvat kuvat ja äänet voidaan poistaa, jotta videon osat, jotka katsotaan tarpeettomiksi, leikataan tehokkaasti. Joissakin tapauksissa tämä tarkoittaa heikompilaatuisia tiedostoja, koska tietoja on menetetty, joten nimitys ”häviöllinen”. Voit kuitenkin menettää suhteellisen suuren määrän tietoa ennen kuin havaitset eron (ajattele MP3-äänitiedostoja, jotka käyttävät häviöllistä pakkausta). Hukkainen pakkaaminen korvaa laadun heikkenemisen tuottamalla suhteellisen pieniä tiedostoja. Esimerkiksi DVD-levyjä pakataan käyttämällä MPEG-2-muotoa, joka voi tehdä tiedostoista 15-30 kertaa pienempiä kuin alkuperäiset, mutta katsojat kokevat DVD-levyjen olevan edelleen korkealaatuisia kuvia. Suurin osa Internetiin ladatuista videotiedostoista käyttää häviöllistä pakkausta pitämään tiedostokoko pienenä ja tuottaa samalla suhteellisen korkealaatuisen tuotteen. Jos video pysyisi (joissakin tapauksissa) äärimmäisen laadukkaassa tiedostokokoessaan, sisällön lataaminen vie ikuisesti, mutta hitailla internetyhteydellä varustetuilla käyttäjillä olisi kauhea aika suoratoistaa videota tai ladata se omalle tietokoneita. Vaikka häviöllisen pakkausmuodon käyttäminen tekee paljon pienemmistä tiedostoista, tiedot menetetään eikä niitä voi palauttaa.

Häviöttömät pakkausmuodot

Häviötön pakkaus on juuri se miltä se kuulostaa: alkuperäinen ja pakattu versio ovat lähes identtisiä. Mitään tietoja ei menetetä pakkausprosessissa. Häviöttömät pakkausmuodot eivät ole läheskään yhtä hyödyllisiä kuin häviöllinen pakkaaminen, koska tiedostot ovat usein samankokoisia kuin ennen pakkaamista. Häviöttömän videopakkauksen käyttö saattaa tuntua turhalta, koska pakkaamisen ensisijainen tavoite on tiedostokoon pienentäminen. Jos tiedostokoko ei ole ongelma, häviöttömän pakkauksen käyttäminen tuottaa täydellisen laadukkaan kuvan. Esimerkiksi videoeditori, joka siirtää tiedostoja tietokoneesta toiseen ulkoisen kiintolevyn avulla, saattaa päättää käyttää häviöttömää pakkausta laadun säilyttämiseksi työskentelyn aikana. Tässä tapauksessa, koska ulkoisella kiintolevyllä on tarpeeksi vapaata tilaa valtavan videotiedoston pitämiseen, se ei ole ongelma. Joku, joka haluaa ladata kahden tunnin pituisen 4K-videon videoiden suoratoistosivustolle, ei todennäköisesti kuitenkaan käytä häviötöntä pakkausta. Tiedosto olisi niin suuri, että sen lähettäminen kestää kauan. Häviöttömät pakkausmuodot sisältävät muun muassa Free Lossless Audio Codec (FLAC), Apple Lossless Audio Codec (ALAC) ja Windows Media Audio Lossless (WMAL). Kun laadulla on merkitystä, ei koon, käytä häviötöntä pakkausmuotoa, joka on yhteensopiva aiotun käyttötarkoituksen kanssa.