Skip to content

Mikä on virustorjunta?

30 de huhtikuu de 2021

Antivirus on tietyntyyppinen tietokoneohjelma, joka on suunniteltu etsimään ja poistamaan tietokoneesi tartuttaneet virukset. Ne voivat myös estää järjestelmääsi saamasta uusia viruksia. Virustentorjuntaohjelmia on saatavana jokaiselle käyttöjärjestelmälle, mukaan lukien Windows, Mac OS, Android, iPhone ja jopa Linux.

Lifewire / Tim Liedtke
Sana ”virustorjunta” on väärä nimi, kun otetaan huomioon, että suurin osa näistä sovelluksista voi myös puhdistaa järjestelmästäsi kaikenlaisen haittaohjelman, ei vain viruksia.

Haittaohjelmien uhka

Viruksia ja muita haittaohjelmia esiintyy Internetissä jatkuvasti ja muuttuu aina. Hakkerit kehittävät jatkuvasti uusia ohjelmistomuotoja mihin tahansa tarkoitukseen.

 • Varasta henkilökohtaisia ​​tietoja tietokoneesi tiedostoista
 • Varasta pankin tai luottolaskun kirjautumistiedot käyttämällä näppäimistön kirjausohjelmistoa
 • Muuta tietokoneesi botiksi suorittaaksesi roskapostia ja palvelunestohyökkäyksiä (DDOS)
 • Ponnahdusikkunat satunnaisesti, kun käytät tietokonettasi
 • Pop up ransomware uhkia saada sinut lähettämään rahaa

Jotkut näistä uhista ovat vakavampia kuin toiset, mutta melkein kaikissa tapauksissa virus kuluttaa suorittimia, muistia ja muita järjestelmäresursseja, jotka vähentävät tuottavuutta ja vaarantavat yksityisyytesi.

Mitä virustorjuntaohjelmisto tekee?

Jos käytät iPhonea tai Macia, virustorjuntaohjelmisto ei ole kriittinen. Käyttöjärjestelmän hiekkalaatikkosovellukset, ja jos käytät vain hyväksyttyä ohjelmistoa, tartuntakertoimet ovat melkein olemattomat. Jos kuitenkin käytät Windows-tietokonetta tai Android-laitetta, virustorjuntaohjelmiston käyttäminen on kriittistä. Kun asennat ja suoritat virustorjuntaohjelmiston, se suojaa sinua monin tavoin.

 • Se skannaa säännöllisesti asettamallasi aikataululla ja skannaa kaikki järjestelmän hakemistot ja tiedostot havaitaksesi tunnetut allekirjoitukset, jotka tunnistavat haittaohjelmien uhat. Kun virustorjuntaohjelma on tunnistettu, se eristää nämä tiedostot järjestelmästäsi ja poistaa ne.
 • Voit suorittaa manuaalisen tarkistuksen aina, kun epäilet, että järjestelmässäsi on jokin haittaohjelma.
 • Jotkut virustentorjuntayritykset tarjoavat myös selainlaajennuksia, jotka suojaavat sinua siellä, missä useimmat virusinfektiot tapahtuvat, kun selaat Internetiä. Se varoittaa sinua, kun vierailet vaarallisella verkkosivustolla, ja monet laajennukset jopa varoittavat sinua kaikista tietosuojaongelmista, kuten siitä, sisältääkö sivusto seurantaevästeitä.
 • Suurin osa virustentorjuntaohjelmista valvoo myös kaikkea verkkoliikennettä tietokoneellesi ja tietokoneesta. Se tunnistaa, kun uusi, epäilyttävä ohjelmisto on yhteydessä järjestelmän luvattomaan porttiin, ja hälyttää toiminnasta. Monissa yritysverkoissa IT-osaston on lisättävä erityisiä ”poikkeuksia”, jotta yritysohjelmistot voivat kommunikoida tietokoneiden ja tiettyjen porttien palvelinten välillä.

Kaikki nämä ominaisuudet toimivat yhdessä varmistaakseen, että tietokoneesi on suojattu järjestelmässä mahdollisesti käynnissä olevilta haittaohjelmilta, vaikka et olisi tietoinen siitä.

Tarvitsenko virustorjuntaohjelmiston?

Suurimmaksi osaksi, vaikka käytät Android- tai Windows-tietokonetta, modernit järjestelmät ovat jo melko hyvin suojattuja. Esimerkiksi Windows 10: n mukana tulee Windows Defender, joka sisältää palomuurin ja virustentorjuntakomponentin. Windows Defender ei kuitenkaan ole täydellinen ratkaisu. Seuraavat toimet voivat silti vaarantaa tietokoneesi, jos et asenna virustorjuntaohjelmaa:

 • Napsauttamalla sähköpostin tietojenkalastelulinkkejä.
 • Ladataan ilmaisia ​​ohjelmistoja tuntemattomista lähteistä.
 • Peer-to-peer-tiedostojen jakamisohjelmiston käyttäminen.
 • Napsauttamalla haitallisia sosiaalisen median linkkejä.

Virustentorjuntaohjelmistoilla on kaksi päätoimintoa, jotka estävät viruksia tartuttamasta tietokonetta Internetistä, mutta myös suojaavat tietokonetta omilta virheiltäsi. Sinun tarvitsee vain valita mikä tahansa Windows 10: n käytettävissä olevista parhaista ilmaisista virustentorjuntasovelluksista. Jos käytät Android-laitetta, myös Androidille on paljon hyviä ilmaisia ​​virustentorjuntaohjelmia. Nämä virustorjuntaohjelmat suojaavat sinua kaikilta haittaohjelmien lähteiltä. Kaikkea troijalaisten viruksista ja nollapäivän hyväksikäytöistä tietokonematoihin ja lunnasohjelmiin. Asenna yksi heti ja muista skannata säännöllisesti.