Skip to content

Mikä on Wi-Fi 6?

22 de kesäkuu de 2021

Wi-Fi 6 on IEEE 802.11ax -langattoman standardin yleinen nimi. Noin viiden vuoden välein uusi standardi, kuten tämä, julkaistaan, ja uusi laitevalikoima tulee tukemaan sitä. Kuten kaikki aiemmat langattomat standardit, myös uuden version, kuten Wi-Fi 6, tavoitteena on tehdä Wi-Fi: stä nopeampi ja luotettavampi. Siellä on edelleen tukiasema, joka toimittaa Wi-Fi-yhteyden mihin tahansa siihen kytkettyyn laitteeseen – se ei muutu, mutta Wi-Fi 6: n mukana tulee joitain parannuksia vanhempiin standardeihin verrattuna:

 • Nopeammat nopeudet
 • Luotettavammat yhteydet ruuhkien aikana
 • Pidempi akun käyttöikä
 • Parempi turvallisuus

Wi-Fi-versionumerot

Jos olet perehtynyt langattomiin standardeihin, olet todennäköisesti nähnyt muita kirjaimia 802.11: n jälkeen. Kun otetaan käyttöön Wi-Fi 6, jota käytetään kuvaamaan 802.11axia, koska se on 6. versio, voimme nyt antaa versionumeron vanhemmille standardeille:

 • Wi-Fi 6E (802.11ax) julkaistiin vuonna 2021
 • Wi-Fi 6 (802.11ax) julkaistiin vuonna 2019
 • Wi-Fi 5 (802.11ac) julkaistiin vuonna 2014
 • Wi-Fi 4 (802.11n) julkaistiin vuonna 2009

Tämän nimeämisjärjestelmän avulla on helpompaa tietää, mitkä Wi-Fi-tekniikat ovat uudempia kuin muut.

Wi-Fi 6 -ominaisuudet

Wi-Fi 6: lla on useita etuja Wi-Fi 5: n (jälleen 802.11ac, kuten olet ehkä tiennyt) ja vanhempien versioiden kautta:

Nopeammat nopeudet

Wi-Fi 6 on lähes kolme kertaa nopeampi kuin Wi-Fi 5, ja viive vähenee 75 prosenttia. Suurimmalla siirtonopeudella noin 10 Gbps verrattuna Wi-Fi 5: n 3,5 Gbps: iin voit ladata sovelluksia ja tiedostoja nopeammin, suoratoistaa elokuvia pienemmällä puskuroinnilla, käyttää enemmän laitteita samassa verkossa vähemmän hikkailla ja reaaliaikaisia ​​videopuheluja viiveellä . On kuitenkin tärkeää ymmärtää, että vaikka Wi-Fi 6 -nopeuksien teoreettinen raja on lähes 10 Gbps, se ei tarkoita, että voit mennä ulos ostamaan Wi-Fi 6 -reitittimen ja aloittaa yhtäkkiä lataamisen kyseisillä nopeuksilla. 10 Gbps ei ole pelkästään realistinen jokapäiväinen nopeus häiriöiden kaltaisten tekijöiden takia, mutta myös siitä, mistä maksat palveluntarjoajalle, koska tiedonsiirtokapasiteetit todella asetetaan. Esimerkiksi, jos tilaat Internet-suunnitelman kotona, joka tarjoaa 10 Gbps, kyllä, Wi-Fi 6 -reititin antaa sinun hyödyntää näitä nopeita nopeuksia. Jos kuitenkin maksat vähemmän, kuten 2 Gbps tai 20 Mbps, Wi-Fi 6 -reititin voi ladata vain osoitteessa että nopeus. Nopeuden lisäksi Wi-Fi 6: n oletetaan ymmärtävän, että verkon ulkoreunoilla olevat laitteet, jotka ovat lähellä liian kaukana reitittimestä signaalin saamiseksi, saavat vahvemman signaalin kuin reitittimeen lähempänä olevat laitteet. Ajatuksena on, että kaikilla liitetyillä laitteilla on sama osuus riippumatta siitä, missä ne fyysisesti sijaitsevat.

Parempi akun käyttöikä

Kohdennettu herätysaika (TWT) on Wi-Fi 6: n ominaisuus, joka vähentää laitteiden energiantarvetta. Se antaa laitteen ja reitittimen periaatteessa sopia siitä, milloin tiedot välitetään niiden välillä, jolloin asiakaslaite voi säästää virtaa aikoina, jolloin sen ei tarvitse käsitellä langatonta dataa. Esimerkiksi sen sijaan, että laitteen Wi-Fi-radio pysyisi päällä koko päivän, vaikka se lähettää / vastaanottaa tietoja vain 30 minuutin välein, TWT antaa asiakkaan radion sammuttaa kokonaan sen pois päältä. Kun ennalta määrätty aikaraja on saavutettu (kuten 30 minuuttia), laite herää käsittelemään lähetettävien tai vastaanotettavien tietojensa ja sammuu sitten uudelleen. Kaikenlaiset laitteet voivat säästää virtaa TWT: n avulla, mutta IoT (esineiden Internet) on yksi alue, jolla tämä Wi-Fi 6 -ominaisuus todella loistaa. Esimerkiksi vesivuototunnistimen ei tarvitse välttämättä lähettää ”ei vuotoa” -raportteja kahden sekunnin välein; ehkä 1 minuutin välein on hieno. Tämä antaa paristojen kestää kauemmin ennen kuin ne on vaihdettava tai ladattava, tai akut voidaan jopa pienentää, jotta itse laitteet voivat olla pienempiä.

Ruuhkien parannukset

Jos olet koskaan yrittänyt suoratoistaa videota televisioon, kun kuusi muuta henkilöä käyttää samaa verkkoa, varsinkin jos he ovat myös katsomalla videoita tiedät kuinka epävakaa yhteys voi olla. Videovirrat sopivat hienosti minuutiksi tai kahteen ja pysähtyvät sitten uudestaan ​​ja uudestaan. Jotakin samanlaista tapahtuu ruuhkaisessa verkossa olevien muiden latausten kanssa, mutta on paljon helpompaa nähdä vaikutukset videolla, joka on suoritettava, alkavan päättyä ohittamatta. Wi-Fi 6 keskittyy nopeuden ylläpitämiseen ajan mittaan huolimatta kovasta verkkotoiminnasta, jotta luotettavat yhteydet olisivat pidempiä. Tämä toimii, koska Wi-Fi 6 -reitittimet voivat paremmin kommunikoida useamman kuin yhden laitteen kanssa kerrallaan. Vanhemmat langattomat standardit käyttävät monikäyttäjä, useita tuloja, useita lähtöjä (MU-MIMO) tarjoaa neljä erillistä virtaa, jotka jakavat tasan Wi-Fi-yhteyden kokonaiskaistanleveyden. Wi-Fi 6 tukee myös tätä, mutta päivittää kahdeksaan virtaan radiotaajuutta kohden ja toimii sekä latausten että latausten yhteydessä. Samanlaista Wi-Fi 6 -ominaisuutta, joka lievittää verkon ruuhkia, kutsutaan ortogonaalinen taajuusjakoinen monipääsy (OFDMA). Tämän avulla yksi reitittimen lähetys voi toimittaa tietoja useammalle kuin yhdelle reitillä olevalle laitteelle. BSS (tukiasema) -väritys on toinen suorituskyvyn tehostin Wi-Fi 6 -verkoille. Lähetykset reitittimestäsi on merkitty erityisellä tunnisteella, joten jos läheinen verkko, kuten naapurisi, törmää sinun, reititin tietää, mitkä signaalit ohitetaan ja mitkä kuuluvat laitteisiisi.

Parempi turvallisuus

Jotta Wi-Fi Alliance voisi sertifioida Wi-Fi 6 -laitteen, sen on tuettava langatonta suojattua pääsyä 3 (WPA3), joka on samanlainen mutta parannettu WPA2: een liittyvä suojausominaisuus. WPA3: lla on useita tapoja tehdä verkosta turvallisempi, muun muassa vaikeuttaa hakkereiden arvata salasanoja ja suojata tietoja, jos se varastetaan.

Pitäisikö sinun hankkia Wi-Fi 6 -reititin?

Wi-Fi 6: n edut ovat selvät, joten se ei ole järkevää: sinun pitäisi ostaa Wi-Fi 6 -reititin, eikö? Siellä on kourallinen Wi-Fi 6 -reitittimiä sekä yhteensopivia laitteita, jotka toimivat sen kanssa. Ennen kuin valitset yhden, kysy itseltäsi muutama kysymys:

 • Tukeeko reitittimeen yhdistettävät laitteet Wi-Fi 6: ta? Vanhemmat laitteet toimivat edelleen tämän tyyppisen reitittimen kanssa, mutta ne eivät voi hyödyntää kaikkia sen uusia ominaisuuksia.
 • Ylittääkö nopeus, josta maksat Internet-palveluntarjoajallesi, nykyiset reitittimesi rajat? Kuten edellä mainitsimme, latausnopeutesi globaali raja riippuu Internet-palveluntarjoajastasi, joten jos maksat erittäin nopeista nopeuksista, joita nykyinen reitittimesi ei pysty vastaamaan, päivittäminen Wi-Fi 6: een voi olla viisasta.
 • Onko vain muutama laite, joka käyttää verkkoa? Wi-Fi 6: n edut näkyvät helpommin verkoissa, joissa on paljon laitteita, jotka ovat tällä hetkellä ruuhkaisia.
 • Onko budjetissasi saada kalliimpi reititin? Tuotemerkistä ja mallista riippuen Wi-Fi 6 -reititin saattaa asettaa sinulle takaisin noin 100 dollaria verrattuna siihen, joka tukee vain Wi-Fi 5: tä ja vanhempia standardeja.

Jos vastasit kyllä ​​useimpiin näistä kysymyksistä, saatat olla hyvä paikka löytää joitain etuja Wi-Fi 6 -reitittimen avulla. Yrityksillä, kuten TP-Link, Cisco, Netgear ja Asus, on Wi-Fi 6 -palvelu. Muuten on luultavasti parasta odottaa, kunnes sinulla on yhteensopiva laite, joka voi hyödyntää Wi-Fi 6: n todellisia etuja. Samsungin Galaxy S10 ja Galaxy Note 10 sekä Applen iPhone 11 olivat ensimmäisiä laitteita, jotka tukivat Wi-Fi 6: ta, mutta enemmän puhelimia, tabletteja, kannettavia tietokoneita jne. Tulee saataville ajan myötä. Jotain muuta ajateltavaa, kun mietit, haluatko hankkia Wi-Fi 6 -reitittimen, on, jos edes tarve käyttää 10 Gbps. Keskimääräinen kiinteä latausnopeus Yhdysvalloissa on noin 100 Mbps, ja vaikka tämä voi hyvin johtua reitittimistä, jotka eivät tue suurempia nopeuksia, on todennäköistä, että useimmat ihmiset eivät yksinkertaisesti näe tarvetta nopeuksille, jotka lähestyvät useita gigabittejä sekunnissa . Se tarkoittaa, että jos käytät kotipalvelinta tai tarvitset uuden reitittimen isoon rakennukseen, jossa on kymmeniä tai satoja laitteita, maksat todennäköisesti jo melko vähän kaistanleveyttä. Jopa kodeissa, joissa on enemmän kuin muutama laite, päivittäminen Wi-Fi 6: een antaa kaiken – pelikonsolit, puhelimet, pöytätietokoneet, kannettavat tietokoneet, videokamerat, älykkäät kaiuttimet jne. – jakaa 10 Gbps: n nopeudella ja tehdä sen tehokkaammin.

Mikä on Wi-Fi 6E?

Wi-Fi 6E on Wi-Fi 6: n laajennus, mutta sen avulla laitteet voivat lähettää tietoja 6 GHz: n taajuudella 2,4 GHz: n ja 5 GHz: n sijasta. Tämä tarkoittaa vieläkin nopeampaa nopeutta tilanteissa, joissa tarvitaan suurta kaistanleveyttä. Esimerkiksi, jos asut online-pelaajan kanssa, sinun ei tarvitse huolehtia siitä, että heidän pelinsä häiritsee Netflix-suoratoistoa. Yhteensopivuus Wi-Fi 6E: n kanssa vaatii laitteistopäivityksen, joten tarvitset uusia laitteita päivityksen hyödyntämiseksi. Jotkut reitittimet ja puhelimet, jotka tukevat 6E: tä, alkoivat tulla markkinoille vuonna 2021, mutta käyttöönotto on asteittaista.