Skip to content

Mikä on Wi-Fi Direct?

2 de heinäkuu de 2021

Wi-Fi Direct on sertifioitu langaton tekniikka, joka mahdollistaa yhteydet laitteiden välillä ilman reititintä tai modeemia. Tavallinen Wi-Fi edellyttää, että muodostat yhteyden tukiasemaan ja kirjoita sitten salasana tai suojausavain. Samoin kuin Bluetooth, Wi-Fi Direct -laitteet voivat olla yhteydessä toisiinsa lähettää ja vastaanottaa tiedostoja, synkronoida, tarkastella tietokoneiden tietoja, kuvaruutua ja tulostaa asiakirjoja. Wi-Fi Direct yhdistää kaksi laitetta tai useita samanaikaisesti ryhmänä WPA2-salauksella (AES-CCMP). Tämä suojaustaso on askel ad-hoc-verkoista, jotka toimivat vain WEP-salauksella, jolloin laitteet ovat alttiita hakkeroinnille.

Kuinka Wi-Fi Direct toimii?

Alun perin nimeltään Wi-Fi P2P, Wi-Fi Direct käyttää ohjelmistoa tukevia tukiasemia (SoftAP), joiden avulla tuettu laite voi toimia langattomana tukiasemana, vaikka laitteen alkuperäinen toiminto ei olisikaan verkkoon liittyvä. Tuetut laitteet voivat muodostaa yhteyden pareittain tai ryhmänä ilman langatonta verkkoa (reititintä, modeemia jne.). Kun otat Wi-Fi Direct -palvelun käyttöön laitteessa, se etsii välittömästi muita lähellä olevia tuettuja laitteita, joihin yhteys voidaan muodostaa. Esimerkiksi älypuhelimilla ja tableteilla kutsu lähetetään laitteeseen heti, kun se on löydetty ja valittu. Vastaanottava laite napauttaa painiketta tai kuvaketta hyväksyäksesi kutsun ja muodostaakseen suojatun yhteyden. QR-koodeja ja PIN-koodeja vaaditaan joskus, samanlainen kuin Bluetooth, mutta useimmat nykyaikaiset älypuhelimet ovat yksinkertaistaneet yhteyden muodostamista ja löytämistä muutamalla napautuksella.

Alustat, jotka tukevat Wi-Fi Direct -palvelua

Android-käyttöiset laitteet alkoivat tukea Wi-Fi Direct -toimintoa julkaisemalla Android 4.0 Ice Cream Sandwich lokakuussa 2011. Vaikka Android tarjoaa Wi-Fi Direct -toiminnon, toiminnallisuus riippuu tietystä puhelin- tai tablet-mallista ja valmistajasta. Erinomainen esimerkki luotettavasta suorituskyvystä on useiden Samsungin älypuhelimien ja tablettien käyttö; Galaxy S5 yhdistää ja lähettää / vastaanottaa tiedostoja Galaxy S10: n kanssa saumattomasti. iPhone lopetti virallisen Wi-Fi Direct -tuen tukemisen maaliskuussa 2016. Sen sijaan Apple käyttää omaa tekniikkaansa nimeltä Multipeer Connectivity, joka on tärkeä osa iOS: n AirDrop-palvelua. Televisioiden valmistajat, kuten Sony, LG, X.VISION ja Phillips, tarjoavat erityisiä malleja, joissa on Wi-Fi Direct -tuki, samoin kuin Xbox One -pelikonsoli.

Wi-Fi Directin käyttäminen

Tiedostojen jakaminen on yksi Wi-Fi Directin yleisimmistä käyttötavoista. Siirtonopeudet ovat paljon nopeampia kuin Bluetooth (jopa 200 Mbps), mikä vähentää merkittävästi lähetys- ja vastaanottoaikoja. Asiakirjojen langaton tulostus on toinen erinomainen tapa hyödyntää Wi-Fi Direct -palvelun mukavuutta. Sen sijaan, että käytät USB-kaapelia laitteen liittämiseen tulostimeen, voit lähettää asiakirjan langattomasti sekunneissa. Android-älypuhelimet ja -tabletit voivat myös heijastaa ruudunsa Wi-Fi Direct -yhteensopiviin televisioihin, jolloin käyttäjät voivat katsella sisältöä suuremmalla näytöllä.

Wi-Fi Direct -laitteiden yhteensopivuus

Vaikka laaja valikoima kulutuselektroniikkaa tarjoaa Wi-Fi Direct -toiminnon vakiovarusteena, yhteensopivuutta eri valmistajien välillä ei aina taata. Useimmissa tapauksissa Wi-Fi Direct toimii parhaiten, kun käytetään saman valmistajan tuottamia laitteistoja, johtuen eri valmistajien omistamista tekniikoista ja palveluista. Esimerkiksi Samsung-älypuhelin voi muodostaa yhteyden LG-älypuhelimeen, mutta ei voi siirtää tiedostoja edestakaisin ilman kolmannen osapuolen mobiilisovellusta.