Skip to content

Mikä on Wi-Fi-hotspot?

20 de kesäkuu de 2021

Langattomat hotspotit ovat langattomia tukiasemia, yleensä julkisissa paikoissa, jotka tarjoavat Internet-yhteyden mobiililaitteisiin, kuten kannettavaan tietokoneeseen tai älypuhelimeen, kun olet poissa toimistosta tai kotisi. Tyypillisiä Wi-Fi-hotspot-paikkoja ovat kahvilat, kirjastot, lentokentät ja hotellit. Hotspotit mahdollistavat verkkoyhteyden muodostamisen missä tahansa, mutta niihin liittyy tiettyjä turvallisuusongelmia.

Kuinka löytää hotspot

Langattomasti varustettu kannettava tietokone ja muut laitteet, kuten tabletit ja älypuhelimet, saattavat ilmoittaa sinulle, kun olet langattomien verkkojen toiminta-alueella. Jos et saa ilmoitusta siitä, että alueella on käytettävissä olevia langattomia verkkoja, etsi verkkoasetukset löytääksesi alueen kuormittajat.

Löydät kuormittajat monista paikoista. Esimerkiksi:

 • Kun kävelet Starbucksiin tai johonkin monista muista kahviloista, älypuhelimesi ilmoittaa sinulle Wi-Fi-hotspotista. Jokaisessa kaupassa on aloitusnäyttö hotspotille. Kun olet hyväksynyt hotspot-sopimuksen ehdot, olet yhteydessä.
 • Hotspotia tarjoavat ravintolat lähettävät tiedot pöytätelttakortille tai sisäänkäynnille. Saatat joutua pyytämään salasanaa palveluun kirjautumiseksi.
 • Kun asut hotellissa, kysy toimistotyöntekijältä Wi-Fi-salasana tai kirjautumisprosessi. Palvelu voi olla ilmainen, tai sinulta voidaan periä päivittäinen maksu sen käytöstä.
 • Useimmat lentokentät tarjoavat ilmaisia ​​kuormittajia ja kirjautumismenettelyt näkyvät terminaaleissa. Ostoskeskukset tarjoavat myös kuormittajia ja voivat lähettää kirjautumistietoja kauppakeskuksen ympärille.
 • Monissa kirjakaupoissa on hotspot asiakkailleen.
 • Kirjastoissa ja muissa julkisissa rakennuksissa on usein Wi-Fi-yhteyspiste.

Nopea Internet-haku hotspotit sisään [your city] (tai kaupungissa, jossa olet vierailulla) avaa luettelon paikoista, joissa voit käyttää Internetiä. Vaikka monet ovat ilmaisia, jotkut hotspotit vaativat maksun tai tilauksen.

Muodosta yhteys Hotspotiin

Kun muodostat yhteyden hotspotiin käyttääksesi Internetiä, verkkoselaimesi näyttää verkkosivun, joka tunnistaa hotspotin ja listaa käyttöehdot. Jos Wi-Fi-hotspot-verkko on salattu tai piilotettu, hanki suojausavain ja verkon nimen (SSID) tiedot hotspot-palveluntarjoajalta, jotta voit löytää ja muodostaa verkkoyhteyden oikein. Kun vaaditaan salasana, kirjoita se ja hyväksy käyttöehdot, jotka yleensä edellyttävät, että olet kunnollinen, lakia noudattava internet-kansalainen. Hyväksy sitten tai aloita yhteys hotspotin langattomaan verkkoon, joka on tunnistettu verkon nimessä.

Noudata turvatoimia, kun käytät hotspotia

Julkisten kuormittajien käytössä on ongelma, että ne ovat avoimia yleisölle. Voisit jakaa yhteyden kenenkään kanssa milloin tahansa. Hotspot ei ole koti- tai toimistosi salasanasuojattu Wi-Fi-reititin. Hakkerit voivat hakkeroida julkisen hotspotin helpommin kuin yksityinen tukiasema. Tässä on joitain varotoimia, joita voit tehdä, ennen kuin kirjaudut hotspotiin:

 • Ymmärrä, kuinka kannettava tietokoneesi tai mobiililaitteesi jakaa tiedostoja, ja kiristä käyttöoikeuksia. Esimerkiksi Mac-kannettavat tietokoneet käyttävät AirDropia. Asetuksistasi riippuen hakkeri voi lähettää tiedoston Maciin AirDropin kautta ilman sinun tietosi.
 • Poista käytöstä kannettavan tietokoneen ja muiden laitteiden julkisten kansioiden tiedostojen jakaminen.
 • Asenna virustorjunta Android-puhelimeesi, iPadiin tai mihin tahansa muuhun laitteeseen, jota käytät julkisella hotspotilla. Aktivoi myös laitteesi palomuuri estääksesi haittaohjelmien lähettämisen tartunnan saaneesta laitteesta, joka on myös kytketty hotspotiin.
 • Asenna VPN laitteellesi. Virtuaalinen yksityisverkko salaa kaiken verkkoliikenteen, joten vaikka hakkeroituisi, tietojasi on mahdotonta lukea.
 • Poista käytöstä automaattiset yhteydet läheisiin verkkoihin.

Poista automaattiset verkkoyhteydet käytöstä

Jotkut kannettavat tietokoneet ja mobiililaitteet muodostavat yhteyden hotspotiin automaattisesti, kun se on kantama-alueella, mutta tämä on huono idea turvallisuussyistä, varsinkin kun hotspotia ei ole suojattu salasanalla. Useimmissa tapauksissa voit käyttää valikkoasetuksia tämän estämiseksi. Sijainti vaihtelee laitteen mukaan. Napsauta iPhonessa asetukset > Wi-Fi ja käynnistä Pyydä liittymistä verkkoon vaihtokytkin.

Näyttökuva, joka näyttää Wi-Fi- ja Ask to Join Networks -käyttöliittymän iOS: ssä

Monien Android-laitteiden kohdalla on verkkoilmoitusasetus asetukset > Liitännät > Wi-Fi > Pitkälle kehittynyt joka voidaan poistaa käytöstä.

Näyttökuva, joka näyttää Advanced- ja Network Notification -näytöt

Siirry Macintosh-tietokoneissa kohtaan Järjestelmäasetukset > Verkko ja valitse Pyydä liittymistä uusiin verkkoihin valintaruutu.

Näyttökuva macOS-järjestelmäasetuksista, jotka keskittyvät Pyydä liittyä uusiin verkkoihin -valintaruutua

Tietoja mobiilipisteistä

Kun olet paikassa, jossa ei ole hotspotia ja sinun on oltava online-tilassa, älypuhelimesi voi ehkä toimia langattomana Wi-Fi-hotspotina. Jos älypuhelimessasi on tämä ominaisuus, muodosta yhteys Internetiin puhelimesi matkapuhelinsignaalilla ja jaa sitten yhteys kannettavan tietokoneen kanssa. Suurin osa matkapuhelinoperaattoreista vaatii, että mobiili-hotspot-ominaisuus asetetaan etukäteen ja veloitetaan kuukausimaksu palvelusta. Mobiilikeskuksen käyttäminen kuluttaa puhelimen akkua paljon nopeammin kuin tavallisesti, ja hotspot voi käyttää merkittävän osan datarajastasi. Matkapuhelinverkosta – 3G, 4G tai LTE – riippuen yhteyden nopeus ei välttämättä ole yhtä nopea kuin kotiliitäntäsi (paitsi kaikilla muilla kuin LTE), mutta kun se on ainoa käytettävissä oleva Internet-yhteys, se voi olla sen arvoista. Jos et halua tyhjentää älypuhelimen akkua, osta erillinen laite, joka tarjoaa mobiilikohteita. Nämä laitteet edellyttävät solukkoyhteyksiä ja sopimuksia. Lisäksi laitteen on kyettävä pääsemään solukkosignaaliin. Jos soluja ei ole, etsi hotspot kahvilasta tai ostoskeskuksesta.