Skip to content

Mikä on Windows-pääte ja miten se toimii?

18 de kesäkuu de 2021

Windows Terminal on päätelaite, jonka voit ladata Microsoftilta. Se ei ole sisäänrakennettu käyttöjärjestelmään ja se toimii vain Windows 10: n kanssa, mutta se sisältää ainutlaatuisia ominaisuuksia, joita ei löydy Microsoftin muista komentorivityökaluista. Saatat jo tietää komentokehotteesta ja PowerShellistä, kahdesta komentorivin apuohjelmasta, jotka tulevat useimpien Windows-versioiden mukana. Windows Terminal on erilainen useista syistä, mutta lähinnä siksi, että se on yksi ohjelma, joka tarjoaa kehittäjille nopean pääsyn kyseisiin työkaluihin ja muuhun.

Windowsin päätelaitteen ominaisuudet

Windows Terminal näyttää ensi silmäyksellä melko perusasetukselta, mutta on olemassa kourallinen ominaisuuksia, jotka erottavat sen muista Windowsin komentorivityökaluista:

 • Koko näytön tila
 • Välilehdillä varustettu käyttöliittymä avaa useita työkalujen esiintymiä
 • Pikanäppäimet uusien välilehtien avaamiseksi nopeasti
 • Zoomaa hiirellä
 • Unicode- ja UTF-8-merkkituki sallivat emojien ja muiden kuin englantilaisten merkkien käytön
 • GPU-nopeutettu tekstin renderointimoottori
 • Mukautettuja teemoja ja tyylejä voidaan luoda
 • Stylus-tuki
 • Windows-alijärjestelmä Linuxille (WSL), SSH, PowerShell, komentokehote ja Azure Cloud Shell -tuki

Kuinka käyttää Windows-päätelaitetta

 1. Lataa ja asenna Windows Terminal Microsoftin verkkosivustolta.

 2. Käytä ja etsi Windows 10: n alaosassa olevaa hakupalkkia Windows-pääte.

 3. PowerShell avautuu. Voit kirjoittaa komentoja samalla tavalla kuin jos olisit avannut Windows PowerShellin suoraan.

 4. Voit avata toisen PowerShell-välilehden käyttämällä Windows-päätelaitteen yläosassa olevaa plusmerkkiä. Tai käynnistääksesi toisen työkalun, valitse alanuoli ja valitse cmd tai Azure Cloud Shell.

  Windows Terminal -valikkovaihtoehdot

Windows-päätelaitteen asetusten muokkaaminen

Windows Terminalin asetuksia on kaksi tiedostoa. Sitä, jota voit muokata, kutsutaan profiles.json; toinen, oletusarvot. json, käytetään yksinkertaisesti viitteenä, jos haluat nähdä oletusasetukset. Voit muokata Windows-päätelaitteen asetuksia käyttämällä ohjelman yläosassa olevaa alanuolta ja valitsemalla sitten asetukset. JSON-tiedosto avautuu missä tahansa tekstieditorissa, johon tietokoneesi on asetettu käyttämään kyseistä tiedostotyyppiä; se on oletuksena Windows Muistio, mutta se voi olla erilainen tekstieditori (käytimme Microsoftin ilmaista Visual Studio Code -ohjelmaa, kuten näet alla).

Windows Terminal profiles.json -tiedosto

Windows Terminalissa on paljon asetuksia, joita voit muokata, kuten vaihtaa taustaväriä, asettaa oletusarvoinen työkansio, piilottaa välilehdet, säätää ikkunan peittävyyttä, asettaa kirjasinkoko ja kymmeniä muita. Microsoft listaa ne kaikki täällä, ja tässä on esimerkkejä. Näet Windows-päätelaitteen oletusasetukset pitämällä -näppäintä alhaalla Alt samalla kun painat asetukset valikosta.

Vinkkejä Windows-päätelaitteen käyttöön

Oletuskuori on Windows PowerShell, joten joka kerta, kun avaat Windows Terminalin, PowerShell on apuohjelma, jonka näet ensin. Tämä tarkoittaa myös, että Windows-päätelaitteen yläosassa olevien välilehtien vieressä oleva plusmerkki avaa aina PowerShellin käyttämästäsi työkalusta riippumatta. On pikanäppäimiä, joiden avulla voit avata kohteen nopeasti valikosta. Nämä ovat oletusavainten sidonnat näiden toimintojen suorittamiseen:

 • Ctrl + Vaihto + 1 avaa Windows PowerShellin
 • Ctrl + Vaihto + 2 avaa komentokehotteen
 • Ctrl + Vaihto + 3 avaa Azure Cloud Shellin
 • Ctrl +, avaa Asetukset
 • Ctrl + Vaihto + F avaa hakukentän

Windows Terminal vaatii Windows 10 -version 18362.0 tai uudemman. Jos et voi asentaa sitä, päivitä Windows uusimpaan versioon.