Skip to content

Mikä on Windows RT?

3 de heinäkuu de 2021

Windows RT oli Microsoftin ensimmäinen alustava askel kohti Windowsin tuomista mobiiliaikaan. Vuonna 2012 julkaistu Windows 8: n rinnalla Windows RT oli aina käytettävissä vain tietyissä laitteissa. Vaikka Microsoft on lopettanut käyttöjärjestelmän, saatat silti löytää itsellesi Windows RT -laitteen, koska laajennettu tuki on voimassa vuoteen 2023 asti. Tässä on kaikki mitä sinun tarvitsee tietää Microsoftin mobiililaitteiden ensimmäisestä Windows 8 -versiosta. Windows RT oli Windows 8 -versio ja päivitettiin Windows RT 8.1: ksi. Se tunnetaan myös julkaisua edeltävällä koodinimellään Windows on Arm (WOA), jota ei pidä sekoittaa Windows Runtimeen (WinRT), joka on Windows-ohjelmointirajapinta, joka esiteltiin ensimmäisen kerran Windows 8: ssa.

Mikä oli Windows RT?

Suurin osa Windows-versioista on kehitetty toimimaan x86- ja x64-suoritinarkkitehtuureilla, ja monien vuosien ajan voit ostaa kumman tahansa version tietokoneen sisäisistä osista riippuen. Älypuhelimien ja tablettien mobiililaskennan lisääntyessä valmistajat alkoivat suunnitella System on a Chip (SoC) -piirejä erityisesti mobiililaitteille. Jotkut suosituimmista SoC: ista käyttävät 32-bittistä ARM-arkkitehtuuria, mikä saa Microsoftin valitsemaan tämän kokoonpanon Windows SoC -tukea varten. Windows 8 näki Microsoftin uudistavan Windowsin suunnittelun ja luonut uuden suunnittelukielen, joka tunnettiin alun perin nimellä Metro, mutta jota nyt kutsutaan virallisesti Microsoft Design Language (MDL): ksi.

Windows 8 sisälsi uuden koko näytön kokoisen Käynnistä-valikon, jossa oli kosketusystävälliset ruudut, sekä Windows-kaupan, joka sisälsi ladattavia sovelluksia, jotka oli kirjoitettu Windows Runtimen avulla. Nämä sovellukset voisivat toimia x86-, x64- ja ARM-arkkitehtuureilla.

Näyttökuva perinteisestä Windows Desktop -tilasta Windows RT 8.1: ssä

X86- ja x64-laitteissa uuden Käynnistä-valikon takana oli perinteinen Windows-työpöytä joidenkin uusien ominaisuuksien ja muokatun käyttöliittymän ohella. Rajoitustensa vuoksi Windows RT ei tue perinteisiä ohjelmistoja, vaan luottaa yksinomaan uuteen Windows Storeen.

Mitkä laitteet suorittavat Windows RT: n?

Microsoft ei perinteisesti ota käyttöön monia ohjaimia laitteissa, jotka pystyvät käyttämään Windowsia, mutta ne tekivät poikkeuksen Windows RT: lle. He tekivät tiivistä yhteistyötä valmistajien kanssa ja rakensivat tiukkojen vaatimusten mukaisesti laatutason ylläpitämiseksi kaikissa Windows RT -laitteissa. Tämän tiukan valvonnan vuoksi vain kourallinen Windows RT -laitteita vapautettiin koskaan. He ovat:

  • Microsoft Surface
  • Microsoft Surface 2
  • Asus VivoTab RT
  • Dell XPS 10
  • Lenovo IdeaPad Yoga 11
  • Nokia Lumia 2520
  • Samsung Ativ -välilehti

Kuinka Windows RT toimii?

Windows RT: n suunnittelu ja perustoiminnot ovat hyvin samankaltaisia ​​kuin Windows 8 ja Windows 8.1. Kun käynnistät laitteen ensimmäisen kerran, koko ruudun Käynnistä-valikko näkyy live-ruutuina, jotka päivittyvät koko päivän.

Näyttökuva Windows RT 8.1 -sovellusten luettelosta, joka näyttää mukautusvaihtoehdot

Käynnistä-valikkonäyttö on muokattavissa, joten voit kiinnittää suosikkisovelluksesi ja muuttaa niiden ruutuja. Pyyhkäisemällä ylöspäin näytön alareunasta näet luettelon kaikista tällä hetkellä asennetuista sovelluksista. Toisin kuin tavalliset Windows 8 -versiot, Windows RT sisältää vain rajoitetun määrän ohjelmistoja. Kaikissa Windows RT -laitteissa on Office 2013 Home & Student RT, joka sisälsi alun perin Word, PowerPoint, Excel ja OneNote. Outlook lisättiin myös osana Windows 8.1 -päivitystä.

Näyttökuva Word RT: n tuotetietoruudusta Windows RT 8.1: ssä

Vaikka on mahdollista käyttää perinteistä työpöytää, siellä on hyvin vähän vaihtoehtoja. File Explorer, Internet Explorer ja Office RT ovat ainoat tuetut sovellukset työpöytätilassa. Kaikki muut Windows Storen kautta asennetut sovellukset käyttävät ’Metro’ MDL -liitäntää.

Windows RT: n tulevaisuus

Windows RT -laitteiden rajoitettu toiminnallisuus tarkoitti, että ne eivät olleet yhtä suosittuja kuin Microsoft toivoi olevansa; Myös Microsoftin valmistuskumppanit kieltäytyivät luomasta uusia laitteita. Pian Windows RT: n julkaisun jälkeen Intel alkoi kehittää x86 SoC: ita Windows 8: lle, mikä vähentää ARM-pohjaisen Windows RT: n tarvetta. Microsoft lanseerasi viimeisen Windows RT -laitteensa, Surface 2: n lokakuussa 2013, ja lopetti sen ja Windows RT: n, kun laitteen varastot loppuivat tammikuussa 2015. Sen sijaan yritys siirtyi painopisteensä omien tuotemerkkien Surface Pro -sarjaan. Koska Microsoft ei tarjonnut Windows RT: n päivityspolua Windows 8.1: stä Windows 10: ksi, Windows RT: n yleinen tuki päättyi tammikuussa 2018. Laajennettu tuki on kuitenkin voimassa 10. tammikuuta 2023 saakka. Windows 10: n kanssa Microsoft pyrki luomaan yhden ydinpainoksen Windows, joka voi toimia kaikilla laitteilla ja arkkitehtuureilla. He kuitenkin käynnistivät Windows RT: n henkisen jatko-osan vuonna 2017, joka tunnetaan nimellä Windows 10 S. Tämä Windows 10 -versio oli myös rajoitettu ominaisuus, ja se pystyi asentamaan sovelluksia vain Windows Storesta. Windows 10 S lopetettiin tammikuussa 2018.