Skip to content

Mikä on Windowsin laitteiston laatulaboratoriot?

3 de heinäkuu de 2021

Windows Hardware Quality Labs (lyhennettynä nimellä WHQL) on Microsoftin testausprosessi. WQHL on suunniteltu todistamaan Microsoftille ja lopulta asiakkaalle (se olet sinä!), Että tietty laite- tai ohjelmistokohde toimii tyydyttävästi Windowsin kanssa. Kun laitteisto tai ohjelmisto on ohittanut WHQL: n, valmistaja voi käyttää ”Certified for Windows” -logoa (tai jotain vastaavaa) tuotepakkauksissaan ja mainonnassaan. Logoa käytetään, jotta voit selvästi nähdä, että tuote on testattu Microsoftin asettamien standardien mukaisesti ja on siksi yhteensopiva minkä tahansa käyttämäsi Windows-version kanssa. Tuotteet, joissa on Windows Hardware Quality Labs -logo, sisältyvät Windowsin laitteistojen yhteensopivuusluetteloon.

WHQL ja laiteohjaimet

Laitteiden ja ohjelmistojen lisäksi laiteohjaimet ovat myös yleisesti testattuja ja WHQL-sertifioituja Microsoftin toimesta. Voit todennäköisesti kohdata WHQL-termin useimmiten työskennellessäsi ohjainten kanssa. Jos ohjainta ei ole WHQL-sertifioitu, voit silti asentaa sen, mutta varoitusviesti kertoo kuljettajan sertifikaatin puutteesta ennen ohjaimen asentamista. WHQL-sertifioidut kuljettajat eivät näytä viestiä lainkaan. WHQL-varoitus voi lukea jotain:

Asentamasi ohjelmisto ei ole läpäissyt Windows-logotestiä sen yhteensopivuuden varmistamiseksi Windowsin kanssa

Tai ehkä:

Windows ei voi vahvistaa tämän ohjainohjelmiston julkaisijaa.

Eri Windows-versiot käsittelevät tätä hieman eri tavalla. Allekirjoittamattomat ohjaimet Windows XP: ssä noudattavat aina tätä sääntöä, joten varoitus näytetään, jos ohjain ei ole läpäissyt Microsoftin WHQL: tä. Windows Vista ja uudemmat Windows-versiot noudattavat myös tätä sääntöä, mutta yhtä poikkeusta lukuun ottamatta: ne eivät näytä varoitusviestiä, jos yritys allekirjoittaa oman ohjaimensa. Toisin sanoen varoitusta ei näytetä, vaikka kuljettaja ei olisi käynyt läpi WHQL: tä, kunhan ajurin myöntänyt yritys on liittänyt digitaalisen allekirjoituksen varmistaen sen lähteen ja laillisuuden. Tällaisessa tilanteessa, vaikka et näe varoitusta, kuljettaja ei voisi käyttää ”Certified for Windows” -logoa tai mainita sitä lataussivullaan, koska WHQL-sertifikaattia ei ole tapahtunut.

WHQL-ohjainten etsiminen ja asentaminen

Jotkut WHQL-ohjaimet tarjotaan Windows Update -palvelun kautta, mutta ei varmasti kaikkia. Voit pysyä ajan tasalla suurimpien valmistajien, kuten NVIDIA, ASUS ja muut, uusimmista WHQL-ajurijulkaisuista Windows 10-, Windows 8- ja Windows 7 -ohjaimet -sivuillamme. Ilmaiset ohjainten päivitystyökalut, kuten Driver Booster, voidaan asettaa näyttämään vain päivitykset ohjaimille, jotka ovat läpäisseet WHQL-testit. Katso lisätietoja ohjaimien asentamisesta kohdasta Ohjainten päivittäminen.

Lisätietoja WHQL: stä

Kaikkia ohjaimia ja laitteistoja ei aiota suorittaa WHQL: n kautta. Tämä tarkoittaa vain sitä, että Microsoft ei voi olla varma siitä, että se toimii heidän käyttöjärjestelmänsä kanssa, eikä sitä, että se varmasti ei toimi ollenkaan. Yleensä, jos tiedät lataavan ohjaimen laitteiston valmistajan lailliselta verkkosivustolta tai latauslähteestä, voit olla kohtuullisen varma, että se toimii, jos he ilmoittavat tekevänsä niin Windows-versiossasi. Suurin osa yrityksistä antaa beta-ajureita testaajille ennen WHQL-sertifikaatteja tai sisäistä digitaalista allekirjoittamista. Tämä tarkoittaa, että suurin osa kuljettajista käy läpi testausvaiheen, jonka avulla yritys voi kertoa käyttäjälle luottavaisesti, että heidän kuljettajansa toimivat odotetulla tavalla. Voit oppia lisää laitteistosertifioinnista, mukaan lukien vaatimukset ja prosessi sen käynnistämiseksi, Microsoftin laitteistokehityskeskuksessa.