Skip to content

Mikä on Wine Linux?

3 de heinäkuu de 2021

Kaikki ohjelmat (etenkin Windows-ohjelmat) eivät ole yhteensopivia Linux-ympäristössä. Sieltä Wine tulee sisään. Wine for Linux on yhteensopivuuskerros, joka helpottaa haluamiesi sovellusten ajamista.

Viini ei ole emulaattori

Ensinnäkin, Wine on lyhenne, joka tarkoittaa ”Viini ei ole emulaattori”. Ja vaikka voi aluksi punastua, Viini on juuri sitä, se ei ole. WINE ei jäljittele Windowsia. Se, mitä WINE tekee, on hieman monimutkaisempi kuin se.

Kuinka VIINI toimii?

Sekä Windowsilla että Linuxilla on omat sovellusliittymät, mutta koska nämä kaksi käyttöjärjestelmää ovat huomattavasti erilaiset, niiden sovellusliittymät eivät pysty kommunikoimaan keskenään. Tämä tarkoittaa, että Windows-sovellukset eivät voi mitenkään toimia Linuxissa, ainakaan ilman yhteensopivuuskerrosta. Ja juuri WINE on … yhteensopivuuskerros. Kun WINE on paikallaan, Windows-sovelluksen sovellusliittymäkutsu muunnetaan lennossa vastaavaksi Linux-API-kutsuksi. Tietenkään kyse ei ole vain API: sta. Toimiakseen kunnolla Windows-sovellukset luottavat suuresti myös Dynamic-Link Library (DLL) -tiedostoihin. Onneksi WINE tarjoaa omat versiot erilaisista Windows DLL -tiedostoista. Jos WINE toimittaa DLL: n, se pystyy lataamaan Windows DLL -tiedostoja. Yksi asia, jota WINE ei voi tehdä, on kommunikoida suoraan Windows-ytimen kanssa. Kun tällainen viestintä on välttämätöntä, WINE siirtää nämä puhelut Linux-ytimeen. Jos ohjelman on tehtävä jotain, mitä Linux-ydin ei pysty, WINE kääntää puhelun sellaiseksi, jonka kanssa Linux voi toimia. Se on uskomattoman monimutkainen järjestelmä, joka tekee hyvin monimutkaista työtä.

Kokonaiskuva

Tärkeintä ymmärtää WINE: sta on, että sen avulla voit käyttää Windows-sovelluksia Linuxissa. Kaikkia sovelluksia ei tueta, mutta luettelo kasvaa vuosi vuodelta. Tarkista WINE-sovellustietokanta, mitä tuettuja sovelluksia on. Jotta voit käyttää WINE-sovellusta, sinun on ensin asennettava se Linux-tietokoneellesi. Asennuksen jälkeen voit asentaa Windows-sovellukset viinikomennolla. Jos WINE tukee kyseistä sovellusta, sinun ei pitäisi olla mitään ongelmaa saada se käyttöön.

GUI-työkalut?

Jos et halua käsitellä komentoriviä, GUI-työkalu playonlinux voidaan asentaa helpottamaan WINE: n käyttöä. Tämän graafisen sovelluksen avulla voit asentaa Windows-sovelluksia valitsemalla luokan, valitsemalla haluamasi sovelluksen ja asentamalla sen. Jotkut sovellukset edellyttävät tietenkin ostettua lisenssiä ja jotkut jopa asennus-CD: tä tai ladattua tiedostoa. Siitä huolimatta, playonlinux tekee sovellusten asentamisesta WINE-ohjelmalla uskomattoman helppoa.

PlayOnLinux on hyvä ratkaisu moniin asioihin, mutta jos haluat pelata pelejä WINEn kanssa, on olemassa uudempi sovellus, joka soveltuu paremmin tekemään Linux-pelaamisesta helppoa.

Käynnistä GOG Galaxy Lutrisilta

Lutris on Linux-pelikirjastonhallintaohjelma, jonka avulla voit asentaa Windows-pelit helposti ja automaattisesti Linuxiin uusimpien WINE-julkaisujen avulla, mukaan lukien erityiset, jotka on räätälöity tietyille peleille ja tilanteille. Lutrisin avulla voit asentaa Windows-pelejä Linuxiin melkein yhtä helposti kuin Windowsissa ilman mitään asetuksia. Lutris pitää pelikokoonpanosi erillään, jolloin voit asentaa niin monta peliä kuin kiintolevylläsi on, huolimatta siitä, että ne ovat ristiriidassa keskenään. WINEN kanssa pelaamiseen Lutris on helposti paras tapa.