Skip to content

Mikä on WMA-tiedosto?

17 de kesäkuu de 2021

WMA-tiedostotunnisteella varustettu tiedosto on Windows Media Audio -tiedosto. Microsoft loi tämän häviöllisen muodon kilpaillakseen MP3: n kanssa, joten sitä käytetään usein verkkomusiikin suoratoistoon. WMA-tiedostoja on useita, mukaan lukien WMA Pro, häviöllinen koodekki, joka tukee korkean resoluution ääntä; WMA häviötön, häviötön koodekki, joka pakkaa äänen menettämättä laatua; ja WMA-ääni, häviöllinen koodekki, joka on tarkoitettu äänentoistoa tukeville sovelluksille. Microsoft on myös kehittänyt Windows Media Video tiedostomuoto, joka käyttää WMV-laajennusta. ASF on myös Microsoftin kehittämä video- ja äänisäiliömuoto, joka sisältää usein WMA- tai WMV-tietoja.

Kuinka avata WMA-tiedosto

Windows Media Player on paras ohjelma käyttää WMA-tiedostoja, koska se sisältyy useimpiin Windows-versioihin. Voit kuitenkin toistaa WMA-tiedostoja muissa käyttöjärjestelmissä kolmansien osapuolten ohjelmistoilla, kuten VLC, MPC-HC, AllPlayer, MPlayer ja Winamp. Jos haluat toistaa WMA-tiedostoa Mac Media Playerin kanssa, sinun on asennettava Flip4Mac, koska v9 (Macille julkaistu WMP: n lopullinen versio) ei tue niitä.

WMA-tiedosto avataan Windows Media Playerissa.
TwistedWave Online Audio Editor tarjoaa nopean tavan toistaa WMA-tiedostoja selaimessasi, jos tietokoneellesi ei ole asennettuna mitään näistä ohjelmista. Se toimii missä tahansa käyttöjärjestelmässä. Jos haluat toistaa tiedoston ohjelmassa tai laitteessa (kuten iPhone), joka ei tue WMA-muotoa, voit muuntaa sen toiseen tuettuun muotoon jollakin alla kuvatuista WMA-muuntimista. Jos huomaat, että tietokoneesi sovellus yrittää avata tiedoston, mutta se on väärä sovellus tai haluat mieluummin avata toisen asennetun ohjelman, katso muutoksen tekeminen tietyn tiedostotunnisteen oletusohjelman muuttamisesta Windows.

Kuinka muuntaa WMA-tiedosto

Paljon erilaisia ​​ilmaisia ​​tiedostomuuntimia voidaan käyttää WMA-tiedoston muuntamiseen toiseen äänimuotoon, kuten MP3, WAV, FLAC, M4A tai M4R. Jotkut niistä on asennettava tietokoneellesi ennen kuin voit käyttää niitä, mutta toiset voivat toimia kokonaan selaimessasi. Freemake Audio Converter on yksi ohjelma, joka sinun on asennettava voidaksesi käyttää sitä. Koska se tukee eräajotiedostojen muuntamista, sitä voidaan käyttää useiden WMA-tiedostojen tallentamiseen helposti eri muotoon. Voit mieluummin käyttää online-WMA-muunninta, koska ne toimivat verkkoselaimesi kautta, joten sinun ei tarvitse ladata ohjelmaa ennen kuin voit käyttää sitä. Tämä tarkoittaa kuitenkin, että joudut lataamaan muunnetun tiedoston takaisin tietokoneellesi. Zamzar on esimerkki online-WMA: sta MP3-muuntimeksi, mutta se voi myös muuntaa tiedoston WAV: ksi ja useiksi muiksi muodoiksi, aivan kuten ladattava muunnin.

Zamzar WMA MP3-muunnossivulle

Vaikka suurin osa äänimuunnoksista liittyy tiedoston muuntamiseen toiseen audio- muodossa, on myös mahdollista ”muuntaa” WMA-tiedosto tekstiksi. Tästä on hyötyä, jos tiedosto luotiin puhujan nauhoituksesta. Ohjelmisto, kuten Dragon, voi muuttaa puheen tekstiksi.

Etkö vieläkään voi avata tiedostoa?

Tiedostomuodot käyttävät joskus samoja tai samankaltaisia ​​tiedostopääte-kirjaimia, ja se voi olla hämmentävää. Saatat ajatella tiedosto on WMA-tiedosto, mutta se voi olla jotain, joka näyttää siltä, ​​että sillä on .WMA-tiedostotunniste. Esimerkiksi WMF (Windows Metafile), WMZ (pakattu Windows Media Player Skin) ja WML (Wireless Markup Language) -tiedostot jakavat joitain samoja kirjaimia kuin WMA, mutta niitä ei itse asiassa käytetä samaan tarkoitukseen kuin tätä äänitiedostomuotoa. Joitakin muita esimerkkejä ovat Windows Media Photo -tiedostot, jotka käyttävät .WMP-tiedostotunnistetta, ja WAM-tiedostot (Worms Armageddon Mission). GarageBand MagicMentor Template -tiedostomuoto käyttää muutamia samoja kirjaimia myös .MWAND-tiedostoille. Jos tiedostosi ei todellakaan pääty .WMA-tiedostoon, tee haku Lifewiresta tai Googlesta saadaksesi lisätietoja muodosta ja siitä, mikä ohjelma pystyy avaamaan tai muuntamaan sen.

Muun tyyppiset WMA-tiedostomuodot

WMA-tiedosto voi olla olemassa kolmessa alimuodossa Windows Media Audion lisäksi:

  • Windows Media Audio Professional: Tämä häviöllinen koodekki on samanlainen kuin WMA, koska suurin osa samoista koodausominaisuuksista sisältyy. Se tukee kuitenkin myös parempaa entropiakoodausta ja tehokkaampaa stereokoodausta.
  • Windows Media Audio häviötön: Tämä alimuoto on tarkoitettu käytettäväksi WMA-tiedoston arkistointiin, koska se pakkaa äänitiedot menettämättä mitään laatua. Pakattu, ääni on identtinen alkuperäisen kanssa. Tyypilliset puristustasot laskevat välillä 1,7: 1 – 3: 1.
  • Windows Media Audio Voice: Tämä koodekki käyttää pakkausta, joka on korkeampi kuin tavallinen WMA, ja kilpailee muiden kuten Speexin ja ACELP: n kanssa. WMA Voice -ohjelmaa käytetään matalan kaistanleveyden ääniohjelmissa.