Skip to content

Mikä on WOFF (Web Open Font Format)?

3 de heinäkuu de 2021

Web Open Font Format (WOFF) on Mozillan kehittämä web-fonttien tiedostomuoto. WOFF-tiedosto voi sisältää pakattuja TTF- ja OTF-tiedostoja sekä lisenssitietoja ja muita metatietoja. Tässä sinun on tiedettävä WOFFista. Tämän artikkelin tiedot koskevat WOFF- ja WOFF2-tiedostoja.

Mikä on WOFF-tiedosto?

Samoin kuin ZIP-tiedostot, WOFF-tiedostot toimivat säilöinä muille tiedostoille, erityisesti TrueType Font (TTF) ja OpenType Font (OTF) -tiedostoille. Tämäntyyppiset tiedostot antavat web-suunnittelijoille mahdollisuuden käyttää fontteja useimpien tietokoneiden tavallisten merkkien ulkopuolella. WOFF2 on korvattu WOFF2-muodossa. WOFF2 tarjoaa vielä parempia pakkausalgoritmeja, mikä pienentää alkuperäisen tiedostokokoa vielä 30 prosenttia. Siksi WOFF2-tiedostot vievät vähemmän kaistanleveyttä ja lataavat vielä nopeammin. WOFF-tiedostoilla on laajennus .woff, kun taas WOFF2-tiedostoilla on laajennus .woff2.

Kuinka WOFF-tiedostot toimivat?

Lähes kaikilla verkkosivuilla määritetään CSS (CSS) määritelläksesi HTML: n ja muiden ruudun elementtien asettelun. Kehittäjät voivat esimerkiksi käyttää CCS: ää verkkofonttien muuttamiseen viittaamalla fontteihin, jotka on jo asennettu käyttäjän tietokoneeseen. Jos tietokoneesi tai selaimesi ei tue kirjasinta, se näkyy eri fontina tai ei lataudu ollenkaan sen mukaan, miten sivun fonttipino on määritetty. Tämän ongelman välttämiseksi mukautetut fontit voidaan tallentaa WOFF-tiedostoon, joka tallennetaan palvelimelle kaikkien muiden verkkosivuelementtien kanssa. Suunnittelija voi sitten käyttää @ font-face CSS -ominaisuutta viittaamaan WOFF-tiedostoon ja renderöimään kirjasimen selaimessa. Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge, Opera ja Safari tukevat WOFF-muotoa, mutta sinun on ehkä päivitettävä verkkoselaimesi uusimpaan versioon.

WOFFin edut

Web-kehittäjien käytettävissä olevien kirjasintyyppien laajentamisen lisäksi WOFF-tiedostoilla on useita etuja. Esimerkiksi:

  • Puristus: Koska WOFF-tiedostot pakataan, ne latautuvat nopeammin kuin muut kirjasintiedostotyypit.
  • HTML- ja CSS-tuki: Toisin kuin kuvatiedostoissa, WOFF-tiedostot voidaan tyylitellä HTML- ja CSS-tiedostoilla.
  • SEO: WOFF-fontit ovat parempia hakukoneoptimoinnille (SEO) kuin tekstikuvat.
  • Optimoitu renderointi: WOFF-tiedostot sisältävät typografisia tietoja, mukaan lukien asiayhteyslomakkeet ja vanhan tyylin hahmot, mikä mahdollistaa optimaalisen renderoinnin kaikilla laitteilla.
  • Verkkosivustojen saavutettavuus: WOFF-tiedostot parantavat sivustojen saatavuutta, koska tekstiä voidaan lukea ääneen ja tekstikuvia ei.
  • Upottaminen: WOFF-fontit auttavat kansainvälistymisessä sallimalla upottaa fontit, joissa on merkkejä muista kielistä.

Luo omat WOFF-fontit

Fontinmuokkausohjelmat, kuten FontForge, mahdollistavat sinun suunnitella omat kirjasinsarjat ja viedä ne WOFF-tiedostoina. Voit myös muuntaa WOFF-tiedostot TTF- tai OTF-tiedostoiksi FontForgen avulla. Jos sinulla on toinen haluamasi kirjasineditori, joka tukee vain TTF: ää tai OTF: ää, voit muuntaa fontit WOFF-tiedostoiksi sfnt2woff-työkalun avulla. Open Font Library ja Font Squirrel sisältävät satoja WOFF-muodossa olevia fontteja, jotka ovat ilmaisia ​​kaupalliseen ja ei-kaupalliseen käyttöön.