Skip to content

Mikä on WPS ja miten se toimii?

3 de heinäkuu de 2021

WPS on lyhenne sanoista Wi-Fi Protected Setup.

Mitä WPS tarkoittaa?

WPS on tapa luoda turvallinen Wi-Fi-verkko kotona pienellä vaivalla. Se edellyttää tyypillisesti reitittimen WPS-painikkeen painamista sen aktivoimiseksi. Wi-Fi Alliance loi WPS-painikkeen monissa reitittimissä vuonna 2006. Sen tarkoituksena oli auttaa kotikäyttäjiä, jotka eivät tienneet paljon verkon turvallisuudesta, perustamaan langattomat kotiverkot turvallisesti. Vaikka monet käyttäjät ovat saattaneet miettiä, ”mitä WPS-painike tekee?”, Se oli paljon yksinkertaisempi prosessi kuin joutua sukeltamaan monimutkaisiin verkkoasetuksiin muualla.

Kuinka WPS toimii?

Aikaisemmin käyttäjien oli tiedettävä verkon nimi, johon he halusivat muodostaa yhteyden (tunnetaan myös nimellä SSID), sekä salasana (jota kutsutaan joskus WPA-PSK-avaimeksi). Tämä kesti aikaa ja vaati usein melko pitkän merkkijonon syöttämistä.

Nykyään useimmissa reitittimissä on laitteessa WPS-painike, joten aloitat pariliitoksen yksinkertaisesti painamalla painiketta. Se toimii paljon kuin Bluetooth-laitteen yhdistäminen, mikä säästää vaivaa monimutkaisten asetusten antamisessa. Jotkin vanhemmat reitittimet voivat käyttää PIN-koodia sen sijaan, että käyttäjien on annettava laitteiden PIN-numero pariliitoksen muodostamiseksi. Uudemmissa laitteissa voi olla myös lähikenttämenetelmiä, joten pidä älypuhelinta (esimerkiksi) reitittimen vieressä laiteparin muodostamiseksi nopeasti.

Mitkä ovat WPS: n edut?

WPS: llä on useita etuja, kun tiedät mikä on WPS-painike ja miten se toimii.

  • Se on suoraviivaista. Monet reitittimet ja verkot edellyttävät pitkiä salasanoja liittyäksesi olemassa oleviin verkkoihin. WPS: n kautta voit yksinkertaisesti painaa painiketta ja liittyä muutamassa sekunnissa. Se on paljon yksinkertaisempaa kuin pitkä salasanojen kirjoittaminen.
  • Se on aloittelijaystävällinen. Verkon perustamisen pitäisi olla nykyään yksinkertaista, ja WPS on tehnyt siitä vieläkin yksinkertaisemman, joten sinun ei tarvitse olla asiantuntevaa tietoa aloittamisesta.
  • Se on nopeaa. Yritätkö lisätä useita laitteita verkkoosi? Napauta WPS-painiketta ja olet valmis menemään kaikkeen tietokoneeltasi älypuhelimeesi tai älytelevisioon.

Mitkä ovat WPS: n haitat?

WPS on erittäin hyödyllinen tapa luoda kotiverkko nopeasti, mutta se ei ole täydellinen. Tässä on, mitä sinun on tiedettävä haitoista.

  • Se ei ole 100% turvallinen. Aiemmin on ollut raa’an voiman hyökkäyksiä, jotka ovat johtaneet WPS: n avoimuuteen hyökkäyksille. On epätodennäköistä, että olet uhri, mutta siksi monet ihmiset poistavat WPS: n kokonaan käytöstä.
  • Kuka tahansa voi aktivoida sen. Jos jollakin on fyysinen pääsy reitittimeesi, hän voi aktivoida WPS: n helposti reitittimen yläosassa usein näkyvän PIN-koodin alapuolelle. Se voi olla aktivoituna vain muutaman minuutin, mutta se voi tehdä kaiken eron. Laite on varastoitava turvallisesti jonnekin.
  • Se ei toimi WEP-suojausprotokollan kanssa. WEP on siellä vanhin suojausprotokolla. WPA2 on korvannut sen, mutta joidenkin käyttäjien, joilla on vanha verkkolaitteisto, on ehkä vielä käytettävä WEP: ää. Se ei pelaa hienosti WPS: n kanssa, joten älä odota voivasi käyttää WPS-painiketta.

Pitäisikö minun käyttää WPS: ää?

Jos olet huolissasi turvallisuudesta, ehdottomasti paras ratkaisu on ostaa reititin, jolla ei ole WPS-tukea. Jopa sen ollessa poissa käytöstä, tietyt laitteet pitävät sitä edelleen aktivoituna tietämättäsi. Useimmille käyttäjille WPS on kuitenkin erittäin hyödyllinen. Se säästää aikaa ja vaivaa pitkien salasanojen syöttämisessä verkkoyhteyden muodostamiseksi, ja se on ihanteellinen aloittelijoille, jotka eivät ole kovin kokeneita kotiverkkoasetusten kanssa. Mitä tahansa päätät tehdä, muista poistaa WPS käytöstä, kun olet määrittänyt kaiken. Tällä tavoin asiat ovat enimmäkseen niin turvallisia kuin mahdollista. Suurimmalla osalla käyttäjistä ei koskaan tule olemaan ongelmia WPS: n käytössä tai heillä on minkäänlaisia ​​hakkerointiriskejä kotiverkossaan.