Skip to content

Mikä on XBM-tiedosto?

29 de kesäkuu de 2021

XBM-tiedostotunnisteella varustettu tiedosto on X Bitmap Graphic -tiedosto, jota käytetään graafisen käyttöliittymäjärjestelmän kanssa X Ikkunajärjestelmä edustaa yksivärisiä kuvia ASCII-tekstillä, samanlainen kuin PBM-tiedostot. Jotkut tässä muodossa olevat tiedostot voivat sen sijaan käyttää .BM-tiedostotunnistetta. Vaikka ne eivät ole enää niin suosittuja (muoto on korvattu XPM – X11 Pixmap Graphicilla), saatat silti nähdä XBM-tiedostoja, joita käytetään osoittamaan kohdistimen ja kuvakkeen bittikarttoja. Jotkin ohjelmaikkunat saattavat myös käyttää muotoa painikekuvien määrittämiseen ohjelman otsikkorivillä. XBM-tiedostot ovat ainutlaatuisia siinä mielessä, että toisin kuin PNG, JPG ja muut suositut kuvatiedostot, ne ovat C-kielen lähdetiedostoja, eli niitä ei ole tarkoitettu luettavaksi graafisen näyttöohjelman, vaan C-kääntäjän kanssa.

XBM-tiedoston avaaminen

Voit avata XBM-tiedoston Windows 10, 8, 7: ssä ja muissa Windows-versioissa IrfanView-, XnView- tai LibreOffice Draw -palvelulla ja mahdollisesti GIMP: llä tai ImageMagickilla. Jotkut näistä ohjelmista toimivat myös muissa käyttöjärjestelmissä. Jos XBM -tiedostosi ei avaudu näissä ohjelmissa, tarkista vielä, että luet tiedostotunnistetta oikein. Saatat sekoittaa PBM-, FXB- tai XBIN-tiedoston XBM-tiedostoon. Koska XBM-tiedostot ovat vain tekstitiedostoja, joita sitä tulkitseva ohjelma pystyy käyttämään kuvan luomiseen, voit myös avata sen millä tahansa tekstieditorilla. Tiedä vain, että XBM-tiedoston avaaminen tällä tavalla ei näytä kuvaa, vaan vain tiedoston muodostavan koodin. Alla on yksi esimerkki XBM-tiedoston tekstisisällöstä, joka tässä tapauksessa on tarkoitettu pienen näppäimistökuvakkeen näyttämiseen. Tämän sivun yläosassa oleva kuva on luotu tästä tekstistä: #define keyboard16_width 16
#define näppäimistö16_height 16
staattinen hiirenäppäimistö16_bit[] = {
0x00, 0x00, 0x00, 0x00, 0xf0, 0x0f, 0x08, 0x10, 0x08, 0x10, 0x08, 0x10,
0x08, 0x10, 0xf0, 0x0f, 0x00, 0x00, 0x00, 0x00, 0xf0, 0x0f, 0xa8, 0x1a,
0x54, 0x35, 0xfc, 0x3f, 0x00, 0x00, 0x00, 0x00};

Emme tiedä muita tiedostomuotoja, jotka käyttävät .XBM-tiedostotunnistetta, mutta jos tiedosto ei avaudu yllä olevien ehdotusten avulla, katso mitä voit oppia ilmaisella tekstieditorilla. Kuten edellä mainitsimme, jos XBM-tiedostosi on X Bitmap Graphic -tiedosto, näet tietysti tekstin samalla tavalla kuin yllä oleva esimerkki, mutta jos se ei ole tässä muodossa, saatat silti löytää tiedostosta tekstiä, joka voi auttaa sinua selvittämään, missä muodossa se on ja mikä ohjelma voi avata sen. Jos huomaat, että tietokoneellasi oleva sovellus yrittää avata XBM-tiedoston, mutta se on väärä sovellus tai jos haluat mieluummin toisen asennetun ohjelman avaavan XBM-tiedostot, katso ohjeet tietyn tiedostotunnisteen oletusohjelman muuttamiseen että muutos Windowsissa.

Kuinka muuntaa XBM-tiedosto

Tiedosto > Tallenna nimellä IrfanView-vaihtoehtoa voidaan käyttää muuntaa XBM-tiedosto JPG-, PNG-, TGA-, TIF-, WEBP-, ICO-, BMP- ja useiksi muiksi kuvamuotoiksi. Sama voidaan tehdä XnView: n kautta sen kanssa Tiedosto > Tallenna nimellä tai Tiedosto > Viedä valikkovaihtoehto. Ilmainen Konvertor-ohjelma on toinen tapa muuntaa XBM-tiedosto toiseen kuvamuotoon. QuickBMS saattaa pystyä muuntaa XBM-tiedoston DDS (DirectDraw Surface) -tiedostoksi, mutta emme ole vahvistaneet sitä.