Skip to content

Mikä on XLSM-tiedosto?

29 de kesäkuu de 2021

XLSM-tiedostotunnisteella varustettu tiedosto on Excel 2007 -käyttöjärjestelmässä tai uudemmassa luotu Excel-makrotietokirja. Nämä tiedostot ovat identtisiä Microsoft Excel Open XML Format Spreadsheet (XLSX) -tiedostojen kanssa, ainoa ero on, että XLSM-tiedostot suorittavat upotettuja makroja, jotka on ohjelmoitu Visual Basic for Applications (VBA) -kielellä. Aivan kuten XLSX-tiedostoissa, tämä muoto käyttää XML: ää ja ZIP: tä esimerkiksi tekstin ja kaavojen tallentamiseen riveihin ja sarakkeisiin järjestettyihin soluihin. Tiedot voidaan luetteloida erillisiin taulukoihin, jotka kaikki tallennetaan yhteen työkirjatiedostoon.

Kuinka avata XLSM-tiedosto

XLSM-tiedostoilla on mahdollisuus tallentaa ja suorittaa tuhoavaa, haitallista koodia makrojen kautta. Ole varovainen, kun avaat tällaisia ​​suoritettavia tiedostomuotoja, jotka olet saanut sähköpostitse tai ladannut tuntemattomilta verkkosivustoilta. Katso suoritettavien tiedostotunnisteiden luettelo luettelo tiedostopääteistä välttämiseksi ja miksi. Microsoft Excel (versio 2007 ja uudemmat) on ensisijainen ohjelmisto, jota käytetään XLSM-tiedostojen avaamiseen ja muokkaamiseen. Niitä voidaan käyttää myös vanhemmissa Excel-versioissa, mutta vain, jos asennat ilmaisen Microsoft Office -yhteensopivuuspaketin. Voit käyttää XLSM-tiedostoja ilman Exceliä ilmaisten ohjelmien, kuten OpenOffice Calc ja WPS Office Spreadsheets, kanssa. Toinen esimerkki ilmaisesta Office-vaihtoehdosta, jonka avulla voit muokata ja tallentaa takaisin tähän muotoon, on Microsoft Excel Online. Google Sheets on toinen tapa avata ja muokata XLSM-tiedostoa verkossa. Yksityiskohdat siitä, miten se tehdään, ovat alla. Quattro Pro, osa WordPerfect Officea, tukee myös tätä muotoa, mutta se ei ole ilmainen. OfficeSuite Professional Androidille ja iOS: lle toimii myös.

Kuinka muuntaa XLSM-tiedosto

Paras tapa muuntaa XLSM-tiedosto on avata se jossakin yllä olevista editorista ja tallentaa avoin tiedosto toiseen muotoon. Esimerkiksi, jos tiedosto avataan Excelissä, se voidaan tallentaa XLSX-, XLS-, PDF-, HTM-, CSV- ja muuhun vastaavaan muotoon. Toinen tapa muuntaa yksi on käyttää ilmaista tiedostomuunninta. Yksi esimerkki on FileZigZag, joka voi tallentaa tiedoston useisiin samoihin muotoihin, joita Excel tukee, sekä ODS-, XLT-, TXT-, XHTML- ja joihinkin harvinaisempiin tiedostoihin, kuten OTS, VOR, STC ja UOS. Jos et halua ladata muunninta ja haluat tallentaa tiedoston verkossa käyttääksesi sitä myöhemmin, käytä Google Sheetsin online-laskentataulukkotyökalua. Tällöin tiedosto muunnetaan erityiseksi muodoksi, jotta voit tehdä siihen muutoksia. Näin:

  1. Lataa se Google Drive -tilillesi Uusi > Tiedoston lataus vaihtoehto. Valita Kansion lataus sen sijaan, jos haluat ladata niistä kokonaisen kansion.

    Google Driven latausvaihtoehdot

  2. Napsauta hiiren kakkospainikkeella XLSM-tiedostoa Google Drivessa ja valitse Avaa > Google Sheets.

    Avaa XLSM-tiedosto Google Sheetsissa

  3. Se muuntaa automaattisesti muotoon, jonka avulla voit lukea ja käyttää tiedostoa Google Sheetsin kanssa.

Sekä alkuperäinen tiedosto että muunnettu tiedosto ovat nyt Google Drive -tililläsi. Google Sheets -sovelluksessa muokattava kuvake on merkitty vihreällä kuvakkeella, jonka keskellä on keskellä oleva valkoinen risti. Voit myös muuntaa XLSM-tiedoston eri muotoon Google Sheetsin avulla. Kun tiedosto on auki siellä, siirry kohtaan Tiedosto > ladata ladata sen XLSX-, ODS-, PDF-, HTML-, CSV- tai TSV-tiedostona.

Lisätietoja XLSM-tiedostoista

XLSM-tiedostojen makrot eivät toimi oletuksena, koska Excel poistaa ne käytöstä. Microsoftilla on selitys makrojen ottamisesta käyttöön ja poistamisesta käytöstä Office-tiedostoissa, jos tarvitset apua. Excel-tiedosto, jolla on samanlainen tiedostotunniste, on XLSMHTML-tiedosto, joka on samanlainen kuin XLS-tiedostot, mutta on arkistoitu MIME HTML -taulukko, jota käytetään Excelin vanhempien versioiden kanssa laskentataulukon tietojen näyttämiseksi HTML-muodossa. Uudemmat Excel-versiot käyttävät MHTML- tai MHT-tiedostoja Excel-asiakirjojen julkaisemiseen HTML-muodossa. XLSX-tiedostot voivat sisältää myös makroja, mutta Excel ei käytä niitä, ellei tiedosto ole tässä XLSM-muodossa.