Skip to content

Mikä on Z-tiedosto?

24 de kesäkuu de 2021

Z-tiedostotunnisteella varustettu tiedosto on UNIX-pakattu tiedosto. Kuten muita arkistotiedostomuotoja, tätä käytetään tiedoston pakkaamiseen varmuuskopiointia / arkistointia varten. Toisin kuin monimutkaisemmat arkistot, Z-tiedostot voivat kuitenkin tallentaa vain yhden tiedoston eikä kansioita. GZ on vähän kuin Z-arkistomuoto, joka on yleisempi Unix-pohjaisissa järjestelmissä, kun taas Windows-käyttäjät näkevät usein samanlaiset arkistotiedostot ZIP-muodossa. Tiedostotunnisteet, joissa on pienet kirjaimet Z (.z), ovat GNU-pakattuja tiedostoja, kun taas .Z-tiedostot (isot kirjaimet) pakataan käyttämällä puristaa komento joissakin käyttöjärjestelmissä.

Kuinka avata Z-tiedosto

Z-tiedostot voidaan avata useimmilla zip / unzip-ohjelmilla. Unix-järjestelmät voivat purkaa yhden (isolla Z: llä) ilman ohjelmistoa käyttämällä tätä komentoa, missä nimi. z on tiedoston nimi:

uncompress name.z

Pieniä kirjaimia .Z (.z) käyttävät tiedostot pakataan GNU-pakkauksella. Voit purkaa yhden näistä komennolla tällä komennolla:

gunzip -name.z

Joillakin .Z-tiedostoilla voi olla toinen arkistotiedosto sen sisällä joka on pakattu toisessa muodossa. Esimerkiksi a nimi.tar.z tiedosto on arkisto, joka avattuna sisältää TAR-tiedoston. Ylhäältä peräisin olevat tiedostojen purkamisohjelmat pystyvät käsittelemään tämän samalla tavalla kuin Z-tiedostotyypin – joudut avaamaan vain kaksi arkistoa yhden sijasta päästäksesi varsinaiseen tiedostoon. Joillakin tiedostoilla voi olla tiedostopääte, kuten 7Z.Z00, .7Z.Z01, 7Z.Z02 jne. Nämä ovat vain kokonaisen arkistotiedoston paloja (tässä esimerkissä 7Z-tiedosto), joilla ei ole mitään tekemistä UNIX-pakatun tiedostomuodon kanssa . Voit liittää tämän tyyppiset tiedostot takaisin yhteen käyttämällä erilaisia ​​tiedostojen zip / unzip-ohjelmia.

Kuinka muuntaa Z-tiedosto

Kun tiedostomuunnin muuntaa Z-kaltaisen arkistomuodon toiseen arkistomuotoon, Z-tiedoston purkaminen puretaan tiedosto olennaisesti puristamalla tiedosto ja sitten pakkaamalla sisällä oleva tiedosto toiseen muotoon, johon haluat sen. Voit käyttää esimerkiksi yhtä ilmaiset tiedostopuristimet ylhäältä muuntamaan Z-tiedosto manuaalisesti purkamalla tiedosto ensin kansioon ja pakkaamalla sitten purettu tiedosto eri muotoon, kuten ZIP, BZIP2, GZIP, TAR, XZ, 7Z jne. Voit käydä läpi samanlaisen prosessi, jos haluat muuntaa tallennetun tiedoston sisällä .Z-tiedosto, ei itse Z-tiedosto. Jos sinulla on esimerkiksi yksi PDF-tiedosto, sen sijaan, että etsit Z-PDF-muunninta, voit vain purkaa PDF-tiedoston siitä ja muuntaa sitten asiakirjan ilmaisella asiakirjanmuuntimella. Sama pätee mihin tahansa muotoon, kuten AVI, MP4, MP3, WAV jne.

Etkö vieläkään voi avata sitä?

Z on harvinainen tiedostotunniste, koska se on vain yksi kirjain. Tämän vuoksi se on helppo sekoittaa muihin, samankaltaisen näköisiin tiedostotunnisteisiin, kuten ZI tai ZW. Se, että kaksi tiedostotunnistetta on samanlaisia, ei kuitenkaan tarkoita, että ne liittyvät toisiinsa tai että ne voidaan avata tai muuntaa samoilla työkaluilla. Esimerkiksi ZI-tiedostot nimetään uudelleen ZIP-tiedostoiksi, ja ZW-tiedostot ovat joko Zooper Widget Template -tiedostoja tai kiinankielisiä tekstitiedostoja.