Skip to content

Mikä on Z-Wave?

2 de heinäkuu de 2021

Koti-automaatiosta on tulossa hyödyllinen jokapäiväinen työkalu. Z-Wave on yritys yksinkertaistaa kodin muuttamista älykkääksi kodiksi luomalla erillinen verkko älylaitteillesi.

Mikä on Z-Wave?

Z-Wave on langaton tietoliikenneprotokolla, joka otettiin ensimmäisen kerran käyttöön vuonna 1999. Elektroniikkayritykset, jotka haluavat myydä Z-Wave-laitteita, liittyvät Z-Wave-yhteenliittymään, jolla on joukko sääntöjä ja määräyksiä, joiden kaikkien laitteiden on noudatettava Z-Wave-tekniikka.

Z-Wave-tekniikka on yleensä merkitty sellaisenaan pakkaukseen. Sillä on myös ainutlaatuinen ominaisuus olla taaksepäin yhteensopiva. Jos ostit Z-Wave-laitteen vuonna 1999, se muodostaa yhteyden vuonna 2019 ostamaasi Z-Wave-laitteeseen ja toimii sen kanssa.

Kuinka Z-Wave toimii?

Z-Wave-verkkolaitteet lähettämällä viestejä 800-900 MHz (megahertsi) taajuusalueella. Jokainen Z-Wave-laite alkaa pienellä radiopiirillä, joka voi lähettää ja vastaanottaa tällä taajuusalueella. Tarkista langattomien puhelinten ja muiden langattomien laitteiden käyttämä radiotaajuus, jotka eivät käytä Wi-Fi-yhteyttä. Asuinpaikkasi mukaan Z-Wave-laite saattaa häiritä sitä, kuten kaksi radioasemaa, jotka lähettävät samalla taajuudella. Z-Wave-laitteet eivät kuitenkaan häiritse Bluetooth- tai älypuhelinsignaaleja. Kun lisäät kotisi Z-Wave-yhteensopivia älylaitteita, ne puhuvat toisilleen tällä taajuusalueella ja muodostavat verkkoverkon. Tämä sallii minkä tahansa laitteen tai ”solmun” olla yhteydessä muihin verkkoon kytkettyihin ”solmuihin”, vaikka molemmat solmut olisivat kantaman ulkopuolella. Ajattele sitä vähän kuin laitteesi välittäisi muistiinpanoja; Jos haluat käydä autotallissa olevalla jääkaapillasi alentamassa lämpötilaa, voit kertoa älykkäälle kaiuttimellesi, joka kertoo lähimmälle laitteelle, joka kertoo jääkaapillesi.

Mitä eroa on Z-Waven ja Wi-Fin välillä?

Jossakin määrin Z-Wave on samanlainen kuin kotisi Wi-Fi-verkko. Molemmat ovat yksinkertaisesti tietokoneita, joissa on kaksisuuntaiset radiot, jotka puhuvat toisilleen tietyllä taajuudella. Ja monet älykkäät kodin laitteet muodostavat yhteyden Wi-Fi-verkkoon ja käyttävät sitä verkkona. Muista kuitenkin muutama ero:

  • Yhteensopivuus: Z-Wave-tuotteet tarvitsevat laitteeseen sisäänrakennetun itsenäisen sirun toimiakseen ja toimivat vain muiden Z-Wave-laitteiden kanssa. Wi-Fi-laitteet sitä vastoin voivat kaikki muodostaa yhteyden Wi-Fi-verkkoon, mutta eivät välttämättä puhu keskenään. Esimerkiksi Amazon-tuote ei todennäköisesti pysty hallitsemaan Google-laitetta tai päinvastoin laatikosta.

Tarkista aina ostamiesi tuotteiden pakkaus. Yhteensopivuus standardien, kuten Z-Wave, kanssa on merkitty selvästi pakkauksen sivulle tai takaosaan. Jotkin laitteet saattavat myös tarjota sekä Z-Wave- että Wi-Fi-yhteensopivuutta.

  • Kyvyt: Wi-Fi-verkko on suunniteltu kuljettamaan paljon enemmän tietoa ja tukemaan monimutkaisempia pyyntöjä. Z-Wave-laitteet pysyvät poissa Wi-Fi-yhteydestäsi ja antavat laitteiden suorittaa monimutkaisia ​​tehtäviä samalla, kun varaavat älykkäille kodinkoneille annetut yksinkertaiset komennot erilliselle kanavalle.
  • Alue ja laajentimet: Wi-Fi-verkkoja laajennetaan käyttämällä laajennimia tai toistimia, jotka parantavat Wi-Fi-signaaliasi ja kopioivat reitittimen salasanan ja asetukset. Mitä enemmän toistimia ja laitteita olet kytkenyt Wi-Fi-verkkoon, sitä enemmän potentiaalisia heikkouksia kotiverkossasi on. Z-Wave-laitteet ovat omia ”toistimia”, mikä rajoittaa rikkomusten riskiä.
  • Internet-yhteys: Z-Wave-yhteys ei tarvitse Wi-Fi-yhteyttä. Koska Z-Wave-laite muodostaa verkkoverkon pyyntöjen välittämiseksi ja verkko voi tukea jopa 232 erilaista kohdetta, voit kytkeä Z-Wave-keskittimen kiinteään Internet-yhteyteen ja saada älykäs koti, joka toimii itsenäisesti. Jos reitittimesi rikkoutuu, älykoti toimii edelleen niin kauan kuin Internet on päällä

Onko Z-Wave turvallinen?

Turvallisuus on tärkeä kysymys maailmassa, jossa älykkäissä kodeissa on mikrofoneja ja kameroita, mutta Z-Wavella ei ole vielä vakiona vakavia turvallisuusongelmia. Kuitenkin, aivan kuten Wi-Fi voi olla turvallinen ja siihen liitetyt laitteet eivät, Z-Wave on sama ongelma. Varhaisessa Z-Wave-ovilukossa havaittiin olevan huonosti toteutettu muotoilu, mikä teki siitä vaarallisen laitteen. Viime aikoina tutkijat ovat havainneet, että Z-Wave-yhteensopivuus taaksepäin voi olla turvallisuuskysymys, vaikka sitä tutkitaankin jatkuvasti. Kuitenkin, ellet käytä vanhempia Z-Wave-laitteita, jälkimmäinen ongelma ei todennäköisesti vaikuta sinuun. Onneksi jokaisen Z-Wave-solmun välinen tiedonsiirto on myös salattu, ja Z-Wave-laitteen laiteparin muodostamiseksi verkkoon on käytettävä joko PIN-koodia, joka on sijoitettu jonnekin pakkaukseen tai laitteeseen, tai skannattava sijoitettu QR-koodi laitteessa paikassa, jota ei voi helposti nähdä pakattuna.

Z-Wave-valokytkin

Toinen turvallisuusetu on, että vuonna 2016 Z-Wave Alliance teki tietoturvaohjelmistosta avoimen lähdekoodin, jotta valkoisten hattujen hakkerit voisivat testata sen heikkouksia. Tämä on tärkeää, koska ”suljettuja” ohjelmistoja on paljon vaikeampaa tutkia, mikä tekee niistä mahdollisesti haavoittuvampia, jos havaitaan virhe. Kodin automatisointi voi olla hyödyllinen tuottavuustyökalu, ja se voi jopa auttaa joitain meistä elämään itsenäisesti. Kaikkien älykkään kodin vaihtoehtojen tutkiminen on viisas valinta, mutta jos et halua Wi-Fi-yhteyttä kotisi, Z-Wave voi olla sinulle oikea valinta.