Skip to content

Mikä on ZIP-tiedosto?

24 de kesäkuu de 2021

ZIP-tiedostotunnisteella varustettu tiedosto on ZIP-pakattu tiedosto ja se on yleisimmin käytetty arkistomuoto, johon törmäät. ZIP-tiedosto, kuten muutkin arkistotiedostomuodot, on yksinkertaisesti kokoelma yhdestä tai useammasta tiedostosta ja / tai kansiosta, mutta se pakataan yhdeksi tiedostoksi kuljetuksen ja pakkaamisen helpottamiseksi.

ZIP-tiedoston käyttö

ZIP-tiedostojen yleisin käyttö on ohjelmistolatauksia. Vetoketju ohjelmisto säästää tallennustilaa palvelimella, lyhentää sen lataamista tietokoneellesi ja säästää satoja tai tuhansia tiedostoja kauniisti järjestettynä yhdessä ZIP-tiedostossa. Toinen esimerkki voidaan nähdä ladattaessa tai jakamalla kymmeniä valokuvia. Sen sijaan, että lähettäisit kunkin kuvan erikseen sähköpostitse tai tallentaisit kuvan yksitellen verkkosivustolta, lähettäjä voi laittaa tiedostot ZIP-arkistoon siten, että vain yksi tiedosto on siirrettävä.

Kuinka avata ZIP-tiedosto

Helpoin tapa avata ZIP-tiedosto on kaksoisnapsauttaa sitä ja antaa tietokoneen näyttää sinulle sisältyvät kansiot ja tiedostot. Useimmissa käyttöjärjestelmissä, mukaan lukien Windows ja macOS, ZIP-tiedostoja käsitellään sisäisesti ilman erillisiä ohjelmistoja.

Näyttökuva, joka näyttää Windows 10: ssä olevan ZIP-tiedoston

Muut työkalut ja toiminnot

On kuitenkin olemassa monet pakkaus- / purkutyökalut, joita voidaan käyttää ZIP-tiedostojen avaamiseen (ja luomiseen!). On syytä, että heitä kutsutaan yleisesti zip / unzip-työkaluiksi! Mukaan lukien Windows, melkein kaikki ohjelmat pura ZIP-tiedostoilla on myös mahdollisuus postinumero niitä; toisin sanoen ne voivat pakata yhden tai useamman tiedoston ZIP-muotoon. Jotkut voivat myös salata ja suojata ne salasanalla. Jos meidän olisi suositeltava yksi tai kaksi, se olisi PeaZip tai 7-Zip, sekä erinomaiset että täysin ilmaiset ohjelmat, jotka tukevat ZIP-muotoa.

Online- ja mobiilivaihtoehdot

Jos et halua käyttää ohjelmaa ZIP-tiedoston avaamiseen, myös monet verkkopalvelut tukevat muotoa. Verkkopalvelujen, kuten Files2Zip.com, B1 Online Archiver ja ezyZip, avulla voit ladata ZIP-tiedoston yksinkertaisesti nähdäksesi kaikki sisällä olevat tiedostot ja ladata sitten yhden tai useamman niistä erikseen. Suosittelen online-ZIP-avaimen käyttöä vain, jos ZIP-tiedosto on pienellä puolella. Suuren ZIP-tiedoston lataaminen ja sen hallinta verkossa vie todennäköisesti enemmän aikaa ja energiaa kuin vain offline-työkalun, kuten 7-Zip, lataaminen ja asentaminen. Voit myös avata ZIP-tiedoston useimmilla mobiililaitteilla. iOS-käyttäjät voivat asentaa iZipin ilmaiseksi, ja Android-käyttäjien on voitava työskennellä ZIP-tiedostojen kanssa B1 Archiverin tai 7Zipperin kautta.

Muiden ZIP-tiedostojen avaaminen

ZIPX-tiedostot ovat Extended Zip -tiedostoja, jotka on luonut ja avannut WinZip-versio 12.1 ja uudemmat, samoin kuin PeaZip ja muut vastaavat arkisto-ohjelmistot. Jos tarvitset apua .ZIP.CPGZ-tiedoston avaamisessa, katso Mikä on CPGZ-tiedosto ?.

Kuinka muuntaa ZIP-tiedosto

Tiedostot voidaan muuntaa vain samankaltaiseen muotoon. Esimerkiksi et voi muuntaa kuvatiedostoa, kuten JPG, MP4-videotiedostoksi, enempää kuin voit muuntaa ZIP-tiedoston PDF- tai MP3-tiedostoksi. Jos tämä on hämmentävää, muista, että ZIP-tiedostot ovat vain säilöjä, joihin mahtuu pakattuja versioita todellisista tiedostoistasi. Joten jos tiedostoja on sisällä ZIP-tiedosto, jonka haluat muuntaa – kuten PDF: stä DOCX: ksi tai MP3: sta AC3: ksi -, sinun on ensin purettava tiedostot jollakin yllä olevassa osassa kuvatuista tavoista, ja sitten muuntaa nuo puretut tiedostot tiedostomuuntimella.

Näyttökuva Convert.Files-verkkosivustosta, joka muuntaa ZIP-tiedoston

Suositellut muuntimet

Koska ZIP on arkistomuoto, voit muuntaa ZIP helposti RAR-, 7Z-, ISO-, TGZ-, TAR- tai muuksi pakatuksi tiedostoksi kahdella tavalla koosta riippuen:

  • Jos ZIP-tiedosto on pieni, suosittelemme käyttämään ilmaista Convert.Files- tai Online-Convert.com-ZIP-muunninta. Nämä toimivat aivan kuten jo kuvatut online-ZIP-avaajat, mikä tarkoittaa, että sinun on ladattava koko ZIP verkkosivustolle ennen kuin se voidaan muuntaa.
  • Jos haluat muuntaa suurempia ZIP-tiedostoja, joiden lataaminen verkkosivustolle vie paljon kauemmin, voit muuntaa Zip2ISO: n ZIP-tiedostoksi ISO: ksi tai IZarc: ksi muuntaa ZIP: n moniin erilaisiin arkistomuotoihin.

Jos mikään näistä menetelmistä ei toimi, kokeile ZIP-tiedoston muuntaminen toiseen tiedostomuotoon muulla tavoin käytetyillä ilmaisilla tiedostomuuntimilla. Pidän erityisesti Zamzarista, joka voi muuntaa ZIP-tiedostot 7Z-, TAR.BZ2-, YZ1- ja muiksi arkistomuodoiksi.

Lisätietoja ZIP-tiedostoista

Salasanan palautus ZIP-tiedostoille

Jos olet suojannut ZIP-tiedoston salasanalla, mutta unohdit sitten salasanan, voit poistaa sen salasanan crackerilla palauttaaksesi pääsyn tiedostoihisi. Yksi ilmainen ohjelma, joka käyttää raakaa voimaa ZIP-salasanan poistamiseen, on ZIP Password Cracker Pro.

ZIP-tiedostoilla on ZIP-laajennukset

Joillakin ZIP-tiedostoilla voi olla tiedostonimi, jolla on eri tiedostotunniste ennen viimeistä ”zip” -laajennusta. Muista vain, kuten minkä tahansa tiedostotyypin kohdalla, se on aina viimeisin laajennus joka määrittää tiedoston olevan. Esimerkiksi, Photos.jpg.zip on edelleen ZIP-tiedosto, koska JPG tulee ennen POSTINUMERO. Tässä esimerkissä arkisto on todennäköisesti nimetty tällä tavalla, joten on nopea ja helppo tunnistaa, että arkistossa on JPG-kuvia.

Varmuuskopiot

Jotkut varmuuskopiointiohjelmistotyökalut luovat tiedostojen varmuuskopiot ZIP-muodossa, jotta ne pakataan säästämään tilaa, kerätään yhdessä helpompaa hakua varten ja sisältyvät yhteiseen muotoon, jotta varmuuskopio voidaan avata myös ilman alkuperäistä varmuuskopio-ohjelmistoa. Yksi tällainen ohjelma, joka tekee tämän, on COMODO Backup.

ZIP-tiedoston luominen

Jos haluat tehdä ZIP-tiedoston Windowsissa, napsauta hiiren kakkospainikkeella tiedostoja ja / tai kansioita, joiden pitäisi olla arkistossa, ja valitse sitten Lähetä > Pakattu (pakattu) kansio. Zip up tiedostot / kansiot macOS, napsauta niitä hiiren kakkospainikkeella ja valitse Pakkaa tuotteet valikosta Archive.zip tiedosto.

Kokorajoitus

ZIP-tiedosto voi olla jopa 22 tavua ja noin 4 Gt. Tämä 4 Gt: n raja koskee sekä arkistossa olevien tiedostojen pakattua että pakkaamatonta kokoa sekä ZIP-tiedoston kokoa. ZIP: n luoja Phil Katz ’PKWARE Inc. on ottanut käyttöön uuden ZIP64-nimisen ZIP-muodon, joka nostaa kokorajoituksen arvoon 16 EiB (noin 18 miljoonaa TB). Katso lisätietoja ZIP-tiedostomuodon määrityksestä.