Skip to content

Mikä tekee PC-monitorista teräväpiirtoisen?

19 de maaliskuu de 2021

Teräväpiirtotietokonenäyttö tarjoaa selkeämmän kuvan kuin mahdollista matalatarkkuuksisilla, matalatarkkuuksisilla näytöillä. Suuriresoluutioisilla näytöillä on yleensä suurempi pikselitiheys tuumassa kuin aikaisemmissa tavallisissa televisioruuduissa. Tämä suuri pikselitiheys tekee kuvasta terävämmän ja selkeämmän, koska ihmissilmä ei pysty muodostamaan yksittäisiä pikseleitä yhtä helposti.

Kun kyseessä on teräväpiirtotietokonenäytöt, termiä teräväpiirto käytetään jonkin verran vaihdettavasti korkean resoluution kanssa.

Teräväpiirto

Teräväpiirtotelevisio (HDTV) on myyntipiste litteille plasma- ja LCD-näytöille. HDTV tekee urheilusta, elokuvista ja Weather Channelista hämmästyttävän, jos nämä ohjelmat lähetetään HD-muodossa.

Vaikka televisiossa tai näytössä voi olla teräväpiirtotarkkuus, näytettävän sisällön on oltava HD-laatua. Jos ei, se saattaa olla skaalattu näytön mukaiseksi, mutta se ei ole totta HD.

Suurimmalla osalla ihmisistä on ainakin epämääräinen käsitys siitä, mitä teräväpiirtotelevisio tarjoaa televisioon: kaunis, terävä kuva, jossa on eloisampia värejä kuin matalan tarkkuuden näytöissä.

Näytön tarkkuus ja kehittyvät videostandardit

Standardit ovat tulleet selvemmiksi siitä, mitä HD tarkoittaa aikaisemmin. Seuraavat ovat HD-näyttöresoluutioiden vakiomäärittelyt ja ilmaisevat pikselimäärän näytössä vaakasuunnassa pystysuunnassa:

  • 1280×720 (kutsutaan myös 720p)
  • 1920×1080 (kutsutaan myös 1080i)
  • 1920×1080 progressiivinen (kutsutaan myös 1080p)
  • 2560×1440 (löytyy usein pelinäytöistä)

Seuraava askel HD: stä on Ultra High Definition tai UHD (4K-laatu) sekä televisioissa että näytöissä. Teknisesti 4K ja UHD ovat erilaisia. Silti kun on kyse markkinoiden saatavuudesta, nämä kaksi ovat keskenään vaihdettavissa ja viittaavat samantyyppiseen tuotteeseen. Tämä näytön resoluutio on noin 3840×2160, ja niitä kutsutaan joskus 4K UHD -näytöiksi.

Pieni askel 4K UHD: stä on 5K. Tämän luokan näyttöjen resoluutio on noin 5120 × 2880. 5K-näytöt ovat yleensä tietokonenäyttöjä.

4K UHD -tasoa pidempi taso tunnetaan nimellä 8K UHD. Tekniset standardit ja nimet voivat vaihdella. Kun tämä videomääritelmä yleistyy, sille voidaan antaa muita markkinointinimiä. 8K UHD -näytön resoluutio on 7680×4320.

4K voi olla kaikkialla televisioissa ja näytöissä. Silti todellinen 4K-sisältö, joka hyödyntää tätä tarkkuutta, viivästyy saatavuudessa. Lisää 4K-elokuvia ja muuta sisältöä tulee saataville koko ajan, mutta se ei ole yleistä.

Progressiivinen vs. lomitettu skannaus

”I” ja ”p” tarkoittavat lomitettua ja progressiivista skannausta.

Lomakepyyhkäisy on näiden kahden vanhempi tekniikka. Lomitettua skannausta käyttävä tietokonenäyttö päivittää puolet vaakapikseliriveistä yhdessä jaksossa ja vie toisen jakson toisen puoliskon päivittämiseksi rivejä vuorotellen. Tuloksena on, että jokaisen rivin näyttämiseen tarvitaan kaksi skannausta, mikä johtaa hitaaseen ja epäselvään näyttöön välkkymällä.

Progressiivinen skannaus skannaa yhden kokonaisen rivin kerrallaan järjestyksessä ylhäältä alas. Tuloksena oleva näyttö on sileä ja yksityiskohtainen, etenkin tekstille, joka on yleinen elementti tietokoneiden kanssa käytetyillä näytöillä.