Skip to content

Mikä tilaääni on ja miten se saadaan

4 de heinäkuu de 2021

Surround-ääni on termi, jota käytetään useissa muodoissa, joiden avulla voit kokea äänen tulevan monista suunnista lähdemateriaalista riippuen. 1990-luvun puolivälistä lähtien tilaääni on ollut olennainen osa kotiteatterikokemusta, ja sen kanssa on valittavissa runsaasti tilaäänimuotoja.

Suuret pelaajat surround-äänimaisemassa

Surround-äänimaiseman päätoimijat ovat Dolby ja DTS. On kuitenkin muitakin. Useimmilla kotiteatterivastaanottimien tuottajilla on kolmannen osapuolen kumppanuuksia yhden tai useamman yrityksen kanssa, jotka tarjoavat omia käänteensä surround-kokemuksen parantamiseksi.

Mitä tarvitset surround-äänen käyttämiseen

Tarvitset yhteensopivan kotiteatterivastaanottimen, joka tukee vähintään 5.1-kanavaista kaiutinjärjestelmää, AV-esivahvistimen / prosessorin, joka on yhdistetty monikanavaiseen vahvistimeen ja kaiuttimiin, kotiteatteripaketti-järjestelmään tai soundbarin surround-äänen kokemiseen. Asetusten kaiuttimien tai soundbarin määrä ja tyyppi ovat kuitenkin osa yhtälöä. Surround-äänen hyödyntämiseksi sinun on myös käytettävä äänisisältöä, jonka kotiteatterivastaanotin tai muu yhteensopiva laite voi purkaa tai käsitellä.

Surround-äänen dekoodaus

Yksi tapa käyttää tilaääntä on käyttää koodausta / dekoodausta. Tämä prosessi vaatii surround-äänisignaalin sekoittamisen, koodaamisen ja sijoittamisen levylle, suoratoistettavaan äänitiedostoon tai muun tyyppiseen lähetykseen sisällöntuottajan toimesta (kuten elokuvastudio). Koodatun tilaäänisignaalin on luettava yhteensopiva toistolaite (Ultra HD Blu-ray, Blu-ray tai DVD) tai mediastreamer (Roku Box, Amazon Fire tai Chromecast). Soitin tai suoratoistolaite lähettää koodatun signaalin digitaalisen optisen / koaksiaalisen tai HDMI-liitännän kautta kotiteatterivastaanottimeen, AV-esivahvistinprosessoriin tai muuhun yhteensopivaan laitteeseen, joka purkaa signaalin ja jakaa signaalin sopiville kanaville ja kaiuttimille, jotta voit kuulla se. Esimerkkejä yllä olevaan luokkaan kuuluvista surround-äänimuodoista ovat Dolby Digital, EX, Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD, Dolby Atmos, DTS Digital Surround, DTS 92/24, DTS-ES, DTS-HD Master Audio, DTS: X, ja Auro 3D Audio.

Surround-äänenkäsittely

Toinen tapa käyttää tilaääntä on tilaäänen käsittely. Tämä on erilainen kuin koodaus / dekoodaus. Vaikka tarvitset kotiteatterin, AV-prosessorin tai soundbarin käyttääksesi sitä, se ei vaadi erityistä koodausprosessia käyttöliittymässä. Surround-äänenkäsittely suoritetaan siten, että kotiteatterivastaanotin lukee saapuvan äänisignaalin (joka voi olla analoginen tai digitaalinen) ja etsii sitten upotettuja vihjeitä, jotka osoittavat, mihin nämä äänet saatetaan sijoittaa, jos ne olisivat koodattua tilaäänimuotoa. Vaikka tulokset eivät ole yhtä tarkkoja kuin koodaus- / dekoodausjärjestelmää käyttävä tilaääni, se tarjoaa hyväksyttävän tilaäänikokemuksen suurimmalle osalle sisältöä. Useimmat surround-äänenkäsittelymuodot voivat viedä minkä tahansa kaksikanavaisen stereosignaalin ja sekoittaa sen neljään, viiteen, seitsemään tai useampaan kanavaan. Jos haluat tietää, mitä vanhat VHS-Hi-Fi-nauhat, äänikasetit, CD-levyt, vinyylilevyt ja FM-stereolähetykset kuulostavat surround-ääniltä, ​​tilaäänen käsittely on tapa tehdä se. Jotkin monien kotiteatterivastaanottimien ja muiden yhteensopivien laitteiden sisältämät surround-äänenkäsittelymuodot ovat:

  • Dolby Pro-Logic: Jopa neljä kanavaa.
  • Pro-Logic II: Jopa viisi kanavaa.
  • Pro-Logic IIx: Voi sekoittaa kaksikanavaisen äänen enintään seitsemään kanavaan tai sekoittaa 5.1-kanavaiset koodatut signaalit enintään 7,1 kanavaa.
  • Dolby Surround -sekoitin: Voi sekoittaa kahdesta, viidestä tai seitsemästä kanavasta Dolby Amosin kaltaisen surround-kokemuksen kahdella tai useammalla pystykanavalla.

DTS-puolella on DTS Neo: 6 (voi sekoittaa kaksi tai viisi kanavaa kuuteen kanavaan), DTS Neo: X (voi sekoittaa kaksi, viisi tai seitsemän kanavaa 11,1 kanavaan) ja DTS Neural: X (joka toimii samalla tavalla kuin Dolby Atmos -sekoitin). Muita tilaäänen prosessointitiloja ovat:

  • Audyssey DSX: Laajentaa 5.1-kanavaisen dekoodatun signaalin lisäämällä erityisen leveän kanavan tai etukorkeuden kanavan tai molemmat.
  • Auromatic by Auro3D Audio: Toimii samalla tavalla kuin Dolby Surround- ja DTS Neural: X -sekoittimet.

THX tarjoaa äänenparannustilat, jotka on suunniteltu optimoimaan kotiteatterikuuntelukokemus elokuville, peleille ja musiikille. Yllä olevien surround-äänen dekoodaus- ja prosessointimuotojen lisäksi jotkut kotiteatterivastaanottimet, AV-prosessorit ja soundbar-valmistajat lisäävät muotoja, kuten Anthem Logic (Anthem AV) ja Cinema DSP (Yamaha).

Virtuaalinen tilaääni

Vaikka yllä olevat surround-dekoodaus- ja käsittelymuodot toimivat hyvin järjestelmissä, joissa on useita kaiuttimia, soundbar-kaiuttimien kanssa on käytettävä jotain erilaista. Tässä tulee virtuaalinen tilaääni. Virtuaalinen surround-ääni mahdollistaa soundbarin tai muun järjestelmän (jota joskus tarjotaan kotiteatterivastaanottimessa toisena vaihtoehtona), joka tarjoaa surround-äänen kuuntelun vain kahdella kaiuttimella (tai kahdella kaiuttimella ja subwooferilla). Tunnetaan useilla nimillä (soundbar-merkistä riippuen) Phase Cue (Zvox), Circle Surround (SRS / DTS – Circle Surround voi toimia sekä koodaamattomien että koodattujen lähteiden kanssa), S-Force Front Surround (Sony), AirSurround Xtreme ( Yamaha), Dolby Virtual Speaker (Dolby) ja DTS Virtual: X. Virtuaalinen tilaääni ei ole oikea surround-ääni. Se on joukko tekniikoita, jotka käyttävät vaiheensiirtoa, ääniviivettä, äänen heijastusta ja muita tekniikoita, huijaavat korvasi ajattelemaan, että koet tilaääntä. Virtuaalinen tilaääni toimii kahdella tavalla. Se voi ottaa kaksikanavaisen signaalin ja antaa tilaäänen kaltaisen käsittelyn. Tai se voi ottaa saapuvan 5.1-kanavaisen signaalin, sekoittaa sen kahteen kanavaan ja käyttää sitten näitä vihjeitä surround-äänikokemuksen tarjoamiseen kahdella käytettävissä olevalla kaiuttimella, joiden kanssa sen on työskenneltävä. Virtuaalinen tilaääni voi myös tarjota tilaäänen kuuntelukokemuksen kuulokkeiden kuunteluympäristössä.

Tunnelman parantaminen

Surround-ääntä voidaan täydentää tunnelman parantamisen avulla. Useimmissa kotiteatterivastaanottimissa on lisätty äänenparannusasetuksia, jotka voivat lisätä tunnelmaa surround-äänen kuuntelussa riippumatta siitä, onko lähdekoodaus dekoodattu vai käsitelty. Tunnelmanparannuksen juuret ovat kaikujen käytössä simuloimaan suurempaa kuuntelualuetta 1960- ja 1970-luvuilla (käytetty paljon autossa olevaa ääntä), mutta se voi olla ärsyttävää. Kaiku toteutetaan nykyään useiden kotiteatterivastaanottimien ja AV-prosessorien ääni- tai kuuntelutilojen avulla. Tilat lisäävät tarkempia, tiettyihin sisältötyyppeihin räätälöityjä tunnelmavihjeitä tai simuloivat tiettyjen huoneympäristöjen akustisia ominaisuuksia. Elokuva-, musiikki-, peli- tai urheilusisältöä varten voi olla kuuntelutiloja. Ja joissakin tapauksissa se tarkentuu (scifi-elokuva, seikkailuelokuva, jazz, rock ja paljon muuta). Jotkut kotiteatterivastaanottimet sisältävät myös asetuksia, jotka simuloivat huoneympäristöjen, kuten elokuvateatterin, auditorion, areenan tai kirkon, akustiikkaa. Joidenkin huippuluokan kotiteatterivastaanottimien viimeinen kosketus on kyky räätälöidä ennalta asetetut kuuntelutila ja tunnelma-asetukset manuaalisesti paremman tuloksen saamiseksi säätämällä tekijöitä, kuten huoneen koko, viive, elävyys ja jälkikaiunta.